Οι προτεραιότητες της Νέας Αριστεράς: Οργανωτική συγκρότηση και μέτωπο για το δημόσιο Πανεπιστήμιο
Σπύρος ΡαπανάκηςΤην οργανωτική της συγκρότηση θέτει σε προτεραιότητα η Νέα Αριστερά με τις διαδικασίες να εκκινούν αμέσως μετά τις γιορτές. Το πρώτο βήμα για τους βουλευτές ήταν η αφενός η απόφαση για την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στόχος και κεντρική στρατηγική του επιτελείου της Νέας Αριστεράς είναι να γίνει άμεσα το επόμενο βήμα. Να μετεξελιχθεί δηλαδή, όπως τονίζουν πηγές της Νέας Αριστεράς, από Κ.Ο. σε κοινωνικό-πολιτικό ρεύμα που θα χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες. Ιδιαιτέρως τους νέους και τις νέες που αποστασιοποιούνται από την πολιτική, είτε λόγω απογοήτευσης, είτε επειδή θεωρούν ότι τους αφορά.
Οι διεργασίες για την κομματική συγκρότηση έχουν ήδη εκκινήσει με στόχο η Νέα Αριστερά να δώσει με αξιώσεις την μάχη των ευρωεκλογών. Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη στελεχών από όλη την Ελλάδα ενώ ξεκινούν οι διαδικασίες συγκρότησης των πρώτων νομαρχιακών και τοπικών συντονιστικών. Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου η Νέα Αριστερά έχει προγραμματίσει να προχωρήσει σε ανοιχτές συνελεύσεις με την παρουσία βουλευτών και στελεχών σε όλους τους νομούς. Αυτό που ξεκαθαρίζουν πηγές της Κ.Ο. είναι ότι η Νέα Αριστερά δεν φιλοδοξεί να αποτελέσει απλώς συγκόλληση των αποχωρησάντων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρούνται οι ανοιχτοί δίαυλοι με προσωπικότητες και στελέχη της Αριστεράς, του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και φυσικά δυνάμεις του πράσινου στρατοπέδου. Ταυτόχρονα αναμένεται να υπάρξει ανοιχτό κάλεσμα- καμπάνια συμμετοχής στο νέο εγχείρημα στην κοινωνία. Στους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες που αναζητούν μια πειστική και αξιόπιστη εναλλακτική απέναντι στην κυριαρχία της δεξιάς του Κ. Μητσοτάκη, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της ΚΟ.
Απέναντι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με πρόταση για την αναγέννηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα της Νέας Αριστεράς είναι η οργάνωση της παρέμβασης απέναντι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Όπως ανέδειξε σε εκτενή του δήλωση ο Αλέξης Χαρίτσης, «η Νέα Αριστερά θα δώσει τη μάχη, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να μην περάσει το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και να ανοίξει μια σοβαρή, συντεταγμένη συζήτηση για αυτό που όντως χρειάζεται η χώρα μας: την αναγέννηση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Το αμέσως επόμενο διάστημα οργανώνονται συσκέψεις πανεπιστημιακών και πρωτοβουλίες στο επίπεδο των φοιτητών και φοιτητριών. Όπως εκτιμούν στη Νέα Αριστερά τα άλλα δύο κόμματα του δημοκρατικού χώρου - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ- αμφιταλαντεύονται ή και προσφέρουν συναίνεση στον Κ. Μητσοτάκη. Ως εκ τούτου, κάνουν λόγο για ευθύνη την οποία «αναλαμβάνουν», να οργανώσουν «μέτωπο ανυπακοής μέσα στην βουλή, στον δρόμο, στα Πανεπιστήμια, στο πλάι της ακαδημαϊκής κοινότητας, των καθηγητών, των εργαζομένων, των φοιτητών και των φοιτητριών απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για ιδιωτικοποίηση και την κατεδάφιση του δημόσιου πανεπιστημίου».
Χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις
Σχολιάζοντας τις χαμηλές πτήσεις που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις -δεν έχει ξεπεραστεί το ψυχολογικό όριο του 3%- τα στελέχη της Νέας Αριστεράς επισημαίνουν ότι με τις διεργασίες της συγκρότησης θα ενισχυθεί καταρχάς η αναγνωρισιμότητα του νέου εγχειρήματος και συνεπώς των θέσεων και των προτάσεων. Τονίζουν ακόμη πως οι δυναμικές στον χώρο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς θα αρχίσουν να αποκρυσταλλώνονται όσο βαδίζουμε στην προεκλογική περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο καταγράφουν με μεγάλο ενδιαφέρον τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών που δείχνουν ότι πάνω από 22% των πολιτών δηλώνουν ότι «θα μπορούσαν να ψηφίσουν» τη Νέα Αριστερά. Όπως αναφέρουν στελέχη της Κ.Ο., σε μια κοινωνία που διακατέχεται από απαισιοδοξία για το μέλλον, με την ακρίβεια και την ανασφάλεια να κυριαρχούν στην πλειονότητα των πολιτών «η Νέα Αριστερά έχει καθήκον να δώσει σε αυτό τον κόσμο προοπτική. Να πείσουμε ότι η πολιτική έχει σημασία, ότι η πολιτική μπορεί να είναι αλλιώς, ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα».
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων