Πολιτική|02.01.2024 07:00

Οι προκλήσεις του 2024 για την κυβέρνηση: Οι ευρωεκλογές και οι επόμενες κινήσεις του Μητσοτάκη

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

«Ποδαρικό» με σειρά νομοσχεδίων κάνει η κυβέρνηση, που θέλει να κλείσει μέσα στο χειμώνα μια σειρά από δύσκολα μέτωπα και να έχει στη συνέχεια καθαρό ορίζοντα για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Στόχος είναι να σταλεί μήνυμα πως δεν υπάρχει εφησυχασμός μετά την εκλογική νίκη του καλοκαιριού αλλά θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση αυτό που ο πρωθυπουργός ονομάζει «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό».

Οι ευρωεκλογές και οι επόμενες κινήσεις του Μητσοτάκη

«Ο στρατηγικός σκοπός μας είναι ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως «γνωρίζω καλά ότι έχουμε να αναμετρηθούμε με ριζωμένες παθογένειες και με την αγκύλωση της γραφειοκρατίας. Με την αδράνεια και τον συντεχνιακό ωχαδερφισμό». Μίλησε δε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του για «ένα ορμητικό κύμα αλλαγών. Που σίγουρα θα ξεβολέψει μερικούς, όμως τελικά θα ευνοήσει τους πολλούς».

Από το Μαξίμου εστιάζουν στην υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και κυβερνητικά στελέχη ρίχνουν… το γάντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «στην πράξη και όχι στα λόγια θα φανεί ο ειλικρινά προοδευτικός και εκσυγχρονιστής». Παράλληλα στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα επισημαίνεται η ανάγκη για σταθερότητα και θα τονίζεται πως πρέπει να σταλεί εκ νέου από τους πολίτες μήνυμα συνέχισης στην ίδια ρότα.

Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζουν πως από τις ευρωεκλογές θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα και στόχος είναι να επιβεβαιωθεί το καθαρό γαλάζιο προβάδισμα που είχε καταγράφει στις εθνικές εκλογές και διατηρείται σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Παράλληλα βέβαια πολιτικό ενδιαφέρον θα έχει και η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα αλλά και πως θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Στην πορεία προς τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια σειρά από σημαντικά θέματα που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη, με πρώτο την ακρίβεια. Το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει στην εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και στην ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, με έμφαση να δίνεται στους πλέον ευάλωτους.

Σε εφαρμογή μπαίνουν μόνιμα μέτρα, όπως το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, η αύξηση των συντάξεων, η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, το ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Ταυτόχρονα στόχος είναι να υπάρξουν και συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε θέματα που απασχολούν πρωτίστως την νέα γενιά, όπως για παράδειγμα το στεγαστικό.

Μετά τα Φώτα αναμένεται να γίνει και το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας χρονιάς, όπου ο πρωθυπουργός θα δώσει μια εικόνα των επόμενων κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Παράλληλα μέσα στο μήνα αναμένεται να μεταβεί στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ενώ προς το τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan.

Ποια νομοσχέδια παίρνουν το δρόμο για τη Βουλή

Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφιστεί από τη Βουλή αφορά στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, με την κυβέρνηση να επισημαίνει πως το μέτρο μπορεί να συμβάλει στη μείωση των ποσοστών της αποχής. Στο τέλος Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για μια ιστορική μεταρρύθμιση.

Παράλληλα μέσα στον Ιανουάριο θα ψηφιστούν δύο ακόμα νομοσχέδια: Το πρώτο από αυτά τα νομοσχέδια είναι του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας». Το δεύτερο νομοσχέδιο - που θα είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος της εβδομάδας - είναι του υπουργείου Παιδείας και αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Θα ακολουθήσουν τρία ακόμα νομοσχέδια των υπουργείων Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Αμυνας.

Όσον αφορά στο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί πότε ακριβώς θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή. Πάντως στόχος είναι να μην υπάρξει αιφνιδιασμός των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και θα υπάρξουν οι απαραίτητες ζυμώσεις για να πειστούν όσοι είναι αναποφάσιστοι να πουν «ναι» στην συγκεκριμένη ρύθμιση.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΕυρωεκλογέςειδήσεις τώρανομοσχέδια