Πολιτική | 07.01.2024 14:11

Τσιόδρας: Περιμένουμε θετικές εξελίξεις με τα F35 - Ο Μπλίνκεν αναγνωρίζει τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας

Newsroom

Ως «εξαιρετικά θερμό» περιέγραψε το κλίμα στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Δημήτρης Τσιόδρας, ενώ εκτίμησε ότι σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις για τα F-35. 

«Το 2019 η Τουρκία ήταν στο πρόγραμμα των F-35 κι εμείς προσπαθούσαμε να αναβαθμίσουμε τα F-16 και σήμερα εμείς είμαστε κοντά στο να μπούμε το πρόγραμμα των F-35 που δεν είναι η Τουρκία και η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει F-16. Για να δούμε δηλαδή το τι έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτονόητα ότι θα μπορούμε να τα κάνουμε», τόνισε. 

Ο ίδιος εξήγησε ότι υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές για να μπει μια χώρα στο «κλαμπ των F-35» και σχολίασε πως «η Ελλάδα κατόρθωσε μέσα σε αυτά τα χρόνια να το κάνει. Η Τουρκία όχι», συμπλήρωσε ο διευθυντής γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού. Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει χρονικός ορίζοντας επανέλαβε ότι «δεν θα αργήσει καθόλου αυτή η απάντηση»

Ήρεμα νερά στα ελληνοτουρκικά 

Σχετικά με τα ελληνοτουρικικά εκτίμησε ότι μετά το Βίλνιους και τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν είμαστε όντως σε ήρεμα νερά κάτι που φαίνεται στον μειωμένο αριθμό τουρκικών υπερπτήσεων.

«Πρόθεση της Ελλάδας είναι να μείνει συνεπής σε αυτά που έχει πει. Προς το παρόν φαίνεται ότι η Τουρκία το τηρεί. Ελπίζουμε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα αλλάξει αυτό» πρόσθεσε. Και όπως είπε ενόψει του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία την άνοιξη και των μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης «όλα αυτά προχωρούν κανονικά».

Δεν ετεροκαθορίζεται η αμυντική πολιτική της χώρας 

Σημείωσε δε ότι «η Ελλάδα είναι συνεπής σε αυτά. Μένει σε αυτά τα οποία είπαμε στην Αθήνα, ελπίζουμε και από την Τουρκία θα υπάρξει συνέπεια σε όλα αυτά». ‘Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι η δική μας αμυντική πολιτική δεν ετεροκαθορίζεται από την πολιτική άλλων χωρών. «Εμείς ζητάμε να μπούμε στο πρόγραμμα των F-35 γιατί αυτό υπηρετεί τις αμυντικές ανάγκες της χώρας μας. Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι μπορούμε να απαγορεύσουμε μία εξοπλιστική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών» δήλωσε προσθέτοντας ότι αυτό που επιδιώκει η Ελλάδα είναι ό,τι το οποιοδήποτε όπλο χορηγηθεί σε χώρα σύμμαχο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί εναντίον συμμάχου χώρας».

Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο 

Ο  διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού τόνισε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντική η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών που μιλάει για ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Είναι κάτι το οποίο δεν λέγεται εύκολα».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν στη διάσκεψη του Καΐρου. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει δει την Παλαιστινιακή Αρχή. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τις υπόλοιπες αραβικές χώρες και αυτό θα φανεί και το επόμενο διάστημα. Προσπαθεί η Ελλάδα να είναι ένας πυλώνας της σταθερότητας στην περιοχή, μια γέφυρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διαδραματίζει ρόλο στο πλαίσιο των συμμαχικών της υποχρεώσεων», συμπλήρωσε.

Σενάριο πολιτικής φαντασίας η υπουργοποίηση Κασσελάκη

Ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι προτάθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη  θέση στο υπουργικό συμβούλιο το 2019, κάνοντας λόγο για «σενάριο πολιτικής φαντασίας».

«Ο αρχηγός του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς προσπαθεί μέσα από ένα μύθευμα να ανεβάσει την πολιτική του υπόσταση λέγοντας ότι έχει την αποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και ότι θα μπορούσε να τον κάνει και υπουργό. Αυτό πραγματικά με ξεπερνάει και δεν ξέρω πώς θα αντιμετωπίζουν και στο κόμμα του και στον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

Προσεχώς το ν/σ για γάμο και τεκονοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια

Αναφερόμενος στο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει πει από τη ΔΕΘ κιόλας ότι θα έρθει εντός τετραετίας. «Ο χρόνος είναι μια απόφαση δική του. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση οργανωμένα στον δημόσιο διάλογο σχετικά με το τι εννοούμε γιατί όταν μιλάμε κυρίως για το ζήτημα της τεκνοθεσίας, υιοθεσίας ο καθένας δεν εννοεί το ίδιο πράγμα. Οι χώρες που έχουν τέτοια νομοθεσία έχουν περάσει όλες οι ρυθμίσεις με τον ίδιο τρόπο. Πρέπει λοιπόν να κατατεθεί κάποια πρόταση, η οποία θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος οργανωμένος και να μην λέει ο καθένας ότι του έρχεται στο κεφάλι». 

«Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η συζήτηση είναι κάτι που θα διευκρινιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει» πρόσθεσε τονίζοντας ότι καταλαβαίνει τις όποιες ανησυχίες υπάρχουν.

«Αφήστε να κάνουμε τη συζήτηση, να δούμε τι ακριβώς θα έρθει και πως θα έρθει, τι θα αφορά και από εκεί και πέρα θα κουβεντιάσουμε και τα υπόλοιπα. Αυτά τα οποία θα έρθουν μέσα από τη δημόσια συζήτηση θα γίνουν νομοσχέδιο κάποια στιγμή και θα έρθει στη Βουλή», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Στέφανος ΚασσελάκηςελληνοτουρκικάΑντονι Μπλίνκενελληνοτουρκικές σχέσειςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα