Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Τριήμερη η συζήτηση του νομοσχέδιου στην Ολομέλεια
Αλέξανδρος ΔιαμάντηςΤην επόμενη Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή θα συζητηθεί στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής το πιθανότερο σενάριο είναι οι αρχηγοί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να παρέμβει την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της συζήτησης.
Σήμερα, πάντως, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής παρέστησαν οι φορείς, οι οποίοι ήταν… μοιρασμένοι.
Τι αναφέρουν οι φορείς
Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Παναγιώτης Αγνιάδης υπογράμμισε ότι με το νέο καθεστώς η Ελλάδα θα προσελκύσει μέρος της παγκόσμιας ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές.
Η Ντόρα Οικονόμου (ΣΕΒ), είπε ότι πρόκειται για μια «ξεκάθαρα θετική εξέλιξη την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων», καθώς«δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τον συγχρονισμό της Ελλάδας με τον υπόλοιπο κόσμο». Η Τόνια Μωροπούλου (ΤΕΕ), αντιθέτως, σημείωσε ότι «για μας προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και όχι η θεσμοθέτηση ιδιωτικών μη κρατικών Πανεπιστημίων». Ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Φώτης Πάρης επισήμανε ότι το Δημοκρίτειο, με τις νέες διατάξεις, θα έχει τη δυνατότητα στο Δημοκρίτειο να ηγηθεί της ανάπτυξης στην περιοχή, με καθαρά εξωστρεφή προσανατολισμό», την στιγμή που ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Γιάννης Σεϊμένης σχολίασε ότι παρακάμπτεται το άρθρο 16 του Συντάγματος.
Ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Περικλής Μήτκας χαρακτήρισε θετικές τις διατάξεις του νομοσχεδίου και προανήγγειλε ότι η διαδικασία αδειοδότησης, πιστοποίησης και αξιολόγησης των παραρτημάτων των ξένων Πανεπιστημίων, θα είναι εξίσου αυστηρή με αυτή που ισχύει για τα δημόσια Πανεπιστήμια.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ Δημήτρης Λαμπράκης, ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, ενώ ζήτημα συνταγματικότητας έθεσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός.
Όπως είπε σε τέτοια ζητήματα πρέπει να υπάρχουν καθαρές συνταγματικές λύσεις και μάλιστα χαρακτήρισε «προσχηματικό και για εντυπώσεις, το διάλογο που κάνει η κυβέρνηση».
Ταυτόχρονα ο Αλέξανδρος Θεολόγος, αντιπρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών εξέφρασε την αντίθεσή του, λέγοντας ότι «εμείς που μπήκαμε με 19.000 μόρια, θα βλέπουμε ότι με το νομοσχέδιο θα γίνονται γιατροί, όσοι έχουν να πληρώσουν 19.000 ευρώ».
- Τελικά χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Καζακστάν; Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
- «Λευκή» ουκρανική επέλαση στη χώρα: Πού χτυπά ο χιονιάς το επόμενο 3ήμερο – Το ενδεχόμενο χιονοκαταιγίδων στην Αττική
- Οδηγοί εγκλωβίστηκαν από τα νερά στο Σχηματάρι: Τους είπαν να αφήσουν τα αμάξια τους εκεί μέχρι στην Παρασκευή
- Η σοκολάτα Ντουμπάι αναδεικνύεται σε must αυτά τα Χριστούγεννα - Πώς δημιουργήθηκε το περίφημο γλύκισμα με τις στρώσεις