Πολιτική|06.11.2018 20:28

Υψηλοί τόνοι στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία

Κατερίνα Τζαβάρα

Η ειδική συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας δεν διέψευσε τις… προσδοκίες και οι υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης διατηρήθηκαν κατά την εξέλιξή της, με την πλειοψηφία να εξηγεί διεξοδικά το σκεπτικό του πορίσματός της και την αξιωματική αντιπολίτευση να επιχειρηματολογεί για το ότι δεν προκύπτει ευθύνη των πολιτικών προσώπων που διαχειρίστηκαν με οποιοδήποτε τρόπο την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν».

Σε επίπεδο εντυπώσεων, θέμα προέκυψε στην αρχή της συνεδρίασης όταν ο προεδρεύων Αντώνης Μπαλωμενάκης πρότεινε να επισκεφθεί αύριο μια αντιπροσωπεία από την Εξεταστική Επιτροπή τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου (με πουλμανάκι) προκειμένου να ενημερωθεί για την πρώτη αξιολόγηση των εγγράφων που βρέθηκαν στο χώρο του ΚΕΕΛΠΝΟ και να τους περιγράψει «ό,τι είναι προς περιγραφήν».

Ωστόσο μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι τα στοιχεία δεν έχουν αξιολογηθεί, όπως υπογράμμισε από την πλευρά της ΝΔ, ο Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια και ζήτησε η συζήτηση να μείνει εστιασμένη στην υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν.

Και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης δεχόμενος το στοιχείο ότι δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί τα στοιχεία εξέφρασε αμφιβολίες για το τι τελικά μπορεί να αποκομηθεί για μια τέτοια διαδικασία.

Πάντως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Θεοφύλακτος είπε εμμέσως, επ’ αφορμήν του θέματος που προέκυψε πως «ποινικές ευθύνες υπάρχουν και στο Ντυνάν και στο ΚΕΕΛΠΝΟ και θα βγουν σύντομα».

Αναφορά έγινε επίσης στις «απαξιωτικές» για την Επιτροπή και «απαράδεκτες» όπως τις χαρακτήρισαν μέλη της, δηλώσεις των Α. Γεωργιάδη και Α. Λοβέρδου, με τον πρόεδρο Μπαλωμενάκη να ζητά «δειγματοληψία για το ποιοι θεωρούν απαράδεκτες τις δηλώσεις», τη ΝΔ να αρνείται να λάβει μέρος στη διαδικασία και τον κ. Τζαμακλή να σχολιάζει «Έξεστι κλαζομενίοις ασχημονείν».

Με αφορμή ερώτημα του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου σχετικά με το ενδεχόμενο πρότασης για συγκρότηση Προανακρικής, ο βουλευτής Πιερίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Χαρίλαος Τζαμακλής, τόνισε πως είναι «άλλες οι αρμοδιότητες και οι δικαιοδοσίες της Εξεταστικής και άλλες της Προανακριτικής. Δεν έχουμε αρμοδιότητα ούτε να ασκήσουμε διώξεις ούτε να αποφανθούμε αν κάτι συνιστά ποινικό αδίκημα. Όπως κάναμε και με το πόρισμα για τα δάνεια των κομμάτων, το πόρισμα θα σταλεί στις εισαγγελικές Αρχές». Ωστόσο, από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Γεωργαντάς σχολίασε ότι «η Εξεταστική δικαιούται και υποχρεούται όταν προκύψει από τη δική της έρευνα για την τέλεση ποινικών αδικημάτων ή ενδείξεις για την τέλεση να ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής» λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε γιατί δεν στοιχειοθετείται.

εξεταστική επιτροπήυγείαΒουλή