ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο πίσω από την… μη-παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου
Νίκος ΣβέρκοςΠαρά το γεγονός πως αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας θεωρούσαν ουσιαστικά βέβαιο πως ο Όθων Ηλιόπουλος θα παραιτηθεί από βουλευτής, ο ίδιος ανέτρεψε τα δεδομένα και εξέδωσε το βράδυ δήλωση με την οποία υπογράμμιζε ότι θα παραμείνει «μάχιμος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Το παρασκήνιο πίσω από αυτήν την εξέλιξη είναι πυκνό και περιελάμβανε τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και τον προκάτοχό του.
Το κυνήγι της βουλευτικής έδρας από τον Κασσελάκη
Για παραπάνω από μια εβδομάδα ο Στέφανος Κασσελάκης αναζητούσε τρόπο να αναδειχθεί βουλευτής, απόπειρα η οποία όμως προσέκρουε σε σοβαρά εμπόδια. Αρχικά εξετάστηκε η ευστάθεια της νομικής ερμηνείας του εκλογικού νόμου, περί αντικατάστασης ενός παραιτηθέντος αποδήμου βουλευτή Επικρατείας από αντίστοιχο επιλαχόντα, στην προκειμένη περίπτωση στον Στέφανο Κασσελάκη. Η προσπάθεια αυτή ναυάγησε, οπότε έπρεπε να παραιτηθούν όλοι οι επιλαχόντες μέχρι τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Έπειτα όμως η επιλαχούσα Ζωρζέττα Λάλη, που στο ψηφοδέλτιο επικρατείας βρισκόταν μια θέση πάνω από τον Στέφανο Κασσελάκη, γνωστοποίησε στον ίδιο πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί, γεγονός που γνωστοποίησε η ίδια με δήλωσή της στο ethnos.gr.
Το πρόβλημα όμως παρέμενε, καθώς ο Όθων Ηλιόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμενε ότι αδυνατεί να συμβιβάσει την βουλευτική του ιδιότητα με τις ακαδημαϊκές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Η προσφυγή στον Τσίπρα
Ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε προ ολίγων ημερών ραντεβού από τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο και συνάντησε από κοινού με τον Όθωνα Ηλιόπουλο. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στη συνάντηση προκειμένου να παραθέσει ο ίδιος στον πρώην πρωθυπουργό το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται και να εμφανίσει την παραίτησή του ως μονόδρομο.
Μια παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου θα δημιουργούσε το εξής σκηνικό. Πρώτη επιλαχούσα θα ήταν η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία μέχρι πρότινος δεν είχε ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Οι επόμενοι τρεις (Μιχάλης Καλογήρου, Τζένη Λειβαδάρου, Αθανάσιος Τσάκρης) φέρονταν να μην είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να αναλάβουν καθήκοντα βουλευτών. Και έπειτα υπήρχε η Ζωρζέττα Λάλη, η οποία όπως προείπαμε αρνήθηκε να παραιτηθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πλευρά Κασσελάκη ήλπιζε σε μια παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα ώστε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός και να μπει στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ανατροπή μιας δεδομένης παραίτησης
Ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να αναμιχθεί σε μια τέτοια υπόθεση, στάση η οποία έγινε δεκτή από τους υπόλοιπους παριστάμενους χωρίς να υπάρξουν εντάσεις. Εξ ου και ο Στέφανος Κασσελάκης είπε χτες στο Mega ότι είναι «όλα καλά» με τον Αλέξη Τσίπρα και ότι ο ίδιος δεν θέλει να γίνει βουλευτής. Η συνάντηση έληξε με όλα να δείχνουν πως η Πόπη Τσαπανίδου θα ορκιστεί βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ.
Γι αυτό το λόγο άλλωστε ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να επικοινώνησε με την πρώην εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να της γνωστοποιήσει την άμεση ορκωμοσία της. Η Πόπη Τσαπανίδου, σύμφωνα με πληροφορίες δέχτηκε την εξέλιξη, εξ ου και από την Κουμουνδούρου ουδείς αρνείτο ότι επίκειται παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου και αντικατάστασή του.
Το τι μεσολάβησε και τελικά ο Όθων Ηλιόπουλος δεν παραιτήθηκε, απομένει να διευκρινιστεί από τον ίδιο, καθώς διέδιδε την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Παράλληλα όμως το τι μεσολάβησε καλείται να διευκρινίσει και η ηγεσία της Κουμουνδούρου που εμφάνιζε την παραίτησή του ως τετελεσμένο γεγονός.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά