Πολιτική|04.04.2019 08:29

ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: Στο μεγάλο ραντεβού με δύο δυνατά χαρτιά

Βούλα Κεχαγιά

Οι δύο από τους τρεις στόχους του Μαξίμου για την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου επιτεύχθηκαν. Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία πήγε καλά σε όλα τα επίπεδα, το EuroWorking Group άναψε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων (βλ. σελ. 7) και πλέον η κυβέρνηση προσδοκά σε εντυπωσιακή πρεμιέρα του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην ανοιχτή εκδήλωση του Σαββάτου.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες για τις ευρωεκλογές οι εκπρόσωποι του νέου προοδευτικού εγχειρήματος με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Σκουρλέτης προσδιόρισε τα πολιτικά χαρακτηριστικά της μάχης της 26ης Μαΐου. Επί της ουσίας είπε πως εάν σε κάτι συμφωνεί η κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση για τη σημασία της ευρωμάχης είναι ότι πράγματι έχει μορφή δημοψηφίσματος, για την οποία, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει καθαρή εκλογική νίκη.

Το Μαξίμου πολιτικοποιεί την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση για τις ευρωεκλογές, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το Σάββατο στο Ολυμπιακό Γήπεδο του Γαλατσίου. Για τους κυβερνώντες το διακύβευμα των ευρωεκλογών δεν βρίσκεται μόνο στο δίλημμα «πρόοδος ή συντήρηση», αλλά και το ποιος θα κληθεί να διαχειριστεί τη χώρα ανάμεσα στους Τσίπρα και Μητσοτάκη.

Επιχειρήματα

Ενα από τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού θα αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησής του στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επικαλεστεί τα αποτελέσματα της ιστορικής επίσκεψής του στα Σκόπια για να καταδείξει τη στείρα αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας και την άρνησή της να αποδεχτεί μια Συμφωνία που μόνο οφέλη -όπως θα πει- επιφυλάσσει για τη χώρα.Θα τονίσει δε ότι η προσπάθεια για την επίλυση του Μακεδονικού επιβεβαιώνεται λίγους μόλις μήνες μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς η χώρα δεν έχει πλέον στα σύνορά της ένα διαρκές διπλωματικό πρόβλημα, αλλά μια φίλη σύμμαχη χώρα.

Η εκδήλωση του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πραγματοποιείται μία ημέρα μετά την προαναγγελθείσα απόφαση του Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση του ποσού 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που είχαν διακρατηθεί από τις κεντρικές τράπεζες. Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από τα μνημόνια και να τονίσει ότι μία από τις αναγκαιότητες που επιτάσσουν την ενίσχυση του προοδευτικού πόλου είναι η αναστολή των πολιτικών λιτότητας που επιβάλλουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε πως η Προοδευτική Συμμαχία δεν αφορά τη διαμόρφωση ενός νέου ενιαίου πολιτικού φορέα, αλλά πρόκειται για μια πολύμορφη, πλουραλιστική συμμαχία, με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα κάθε δύναμης που συμμετέχει σε αυτή ή ενδιαφέρεται να συμμετάσχει. Μάλιστα είναι ανοιχτή και δέχεται μηνύματα και νέες συμμετοχές – είτε από συσπειρώσεις και Κινήσεις είτε από Δίκτυα που έχουν οργανωθεί σε πανελλαδική βάση.

Προσέθεσε δε πως «όσοι ενώνουμε τις δυνάμεις μας έχουμε συνειδητοποιήσει την ανάγκη να υπάρξει μια επιθετική απάντηση απέναντι στην ενίσχυση της ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και την επανεμφάνιση του νεοφασισμού».

Ο Σπύρος Δανέλλης είπε πως αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι προοδευτικοί πολίτες είναι ότι η μεγάλη απειλή δεν είναι τόσο από την γκροτέσκα Ακροδεξιά, την οποία αναγνωρίζουν και οριοθετούν τις δυνάμεις της στο πολιτικό σκηνικό, «αλλά είναι η Ακροδεξιά με το κοστούμι».

Κύμα μισαλλοδοξίας Από την πλευρά του, ο Αντώνης Λιάκος είπε ότι ο φασισμός «δεν τρέφεται μόνο από τους Μιχαλολιάκους και τους Κασιδιάρηδες, τρέφεται από το κύμα μισαλλοδοξίας το οποίο διακινούν και άνθρωποι που τυπικά λένε «''α, εγώ καταδικάζω τον φασισμό''». Επίσης, η Τάνια Καραγιάννη ανέφερε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η επικράτηση της προοδευτικής ατζέντας έναντι της ατζέντας του κεντροδεξιού άξονα, ενώ ο Θ. Δουλουμπέκης μίλησε για την Ευρώπη της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού και της συνεργασίας των λαών με ενωμένη Αριστερά.

Στη χθεσινή συνέντευξη βρέθηκαν κινήσεις, συλλογικότητες και πολιτικά πρόσωπα του προοδευτικού χώρου και της Ανανεωτικής Αριστεράς. Εκπρόσωποι από τις κινήσεις Γέφυρα, Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών, Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία, Χάρτα 19, Ακτιβιστική Κίνηση Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Κοινωνική Συμφωνία, Σοσιαστικό Πατριωτικό Κίνημα, Κόσμος.

Το «παρών» έδωσαν από πολιτικά πρόσωπα οι Μενέλαος Γκίβαλος, Γιάννης Ελαιοτριβάρης, Δώρα Καλλιπολίτη, Τάνια Καραγιάννη, Χρήστος Κοκκινοβασίλης, Χρήστος Μαχαίρας, Νίκος Μουζέλης, Δημήτρης Παλαιοθόδωρος, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Σοφία Πανδή, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Μαρία Ρεπούση, Λάμπρος Ρώσσης και Μιχάλης Σαμπατακάκης.

ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία