Πολιτική | 26.03.2024 06:55

Βουλή: Σήμερα η πρόταση μομφής εν μέσω αντιπαράθεσης για τα Τέμπη – Πότε ξεκινά η συζήτηση

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί από τον Νίκο Ανδρουλάκη η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, μετά τις νέες αποκαλύψεις για το δυστύχημα των Τεμπών.

Θα μετατρέψει ο Μητσοτάκης την πρόταση μομφής σε αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης;

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αφενός δεν πρόκειται να την μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης (η διαδικασία πάντως θα είναι η ίδια) αφετέρου θα ζητήσει η συζήτηση να ξεκινήσει σήμερα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης, με τη σχετική ονομαστική ψηφοφορία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά έχουν εμφανιστεί θετικοί και έτσι θα συγκεντρωθούν οι 50 υπογραφές που απαιτούνται με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. «Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν έχει κανένα αντίκρισμα. Αντίθετα, θα συσπειρώσει τη ΝΔ λίγο πριν τις εκλογές», τόνισε η Ελληνική Λύση, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα πουν «ναι» στην πρόταση, ενώ στελέχη της Νέας Αριστεράς θύμιζαν με νόημα ότι για μικροκομματικούς λόγους δεν στηρίχθηκε η αντίστοιχη πρόταση του Αλ. Χαρίτση, η οποία υποβλήθηκε δημόσια πριν από λίγες ημέρες. Από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου ξεκαθάρισε «έχει προσκαλέσει όλα τα Κόμματα να κάνουν σχετικές ενέργειες από τις 7 Μαρτίου, με πρόταση μομφής στο Προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπή» ενώ η Νίκη τόνισε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί νέα εξεταστική Επιτροπή για το δυστύχημα των Τεμπών.

Η διαδικασία

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού «η πρόταση δυσπιστίας υποβάλλεται στον Πρόεδρο σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής ενώ προβλέπεται η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά μετά από 2 ημέρες εκτός και αν η κυβέρνηση την άμεση έναρξη των διαδικασιών. Συνολικά η συζήτηση μπορεί να κρατήσει έως 3 ημέρες και ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία. Για να γίνει αποδεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, η συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. Να σημειωθεί ότι πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

Νίκος Ανδρουλάκηςπρόταση δυσπιστίαςΠΑΣΟΚΒουλήΝέα Δημοκρατία