Πρόταση δυσπιστίας για Τέμπη: Φουλ επίθεση από την αντιπολίτευση – Η στρατηγική της κυβέρνησης
NewsroomΜε συγκρούσεις αλλά και ένταση ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκρηκτικές αποκαλύψεις για τα Τέμπη και την οποία συνυπογράφουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.
Δείτε LIVE τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας
«Συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου»
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέβηκε στο βήμα της Βουλής προκειμένου να αναλάβει « μια κρίσιμη θεσμική πρωτοβουλία γιατί η ΝΔ έχει κάνει συνήθεια της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου. Σε μια σειρά από σκάνδαλα βιώνουμε το ίδιο μοτίβο, διαφθορά συγκάλυψη ατιμωρησία».
Σύμφωνα με τον ίδιο «σε κάθε αποτυχία η πολιτική σας επιλογή να κρύβεται την αλήθεια αντί του δύσκολου δρόμου της ευθύνης. Πλήττεται τους θεσμούς και απαξιώνετε την πολιτική». Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ειδική μνεία στο δημοσίευμα του Βήματος.
«Προχθές είχαμε ένα νέο γεγονός. Ένα δημοσίευμα ανέδειξε ότι λίγες ώρες μετά τοπ ατύχημα και η Ελλάδα θρηνούσε, η μόνη αγωνία κάποιων στην κυβέρνησης ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση. Πως θα ενισχυθεί με τον πιο θλιβερό τρόπο πως φταίει ο σταθμάρχης, που ήταν δικό σας ρουσφέτι», σημείωσε και αναρωτήθηκε πως πριν οι συνομιλίες παραδοθούν στη δικαιοσύνη και την αστυνομία τις επεξεργάστηκαν και τις διοχέτευσαν σε φιλικό μέσο ενημέρωσης,. «Ποιος είχε την προτεραιότητα να παρέμβει στο υλικό. Ποιος είχε πρόσβαση πριν την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη. Κι όλα αυτά για να ενισχύσει τη θεωρία περί ανθρώπινου λάθους».
Απαντώντας ο Υπουργός Επικρατείας επέμεινε ότι το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα.
«Η αλήθεια είναι ότι δημιουργεί εντύπωση η πρόταση σας, διότι όλα όσα αναπτύξατε είναι ζητήματα που έχουν αντιμετωπίσει στην Ολομέλεια πολλές φορές. Τα ζητήματα για τα Τέμπη, τα συζητήσαμε όταν αποφασίσαμε εξεταστική, και εκεί υπήρχε συζήτηση για σύσταση προκαταρκτικής, η Ολομέλεια συζήτησε επί του πορίσματος της εξεταστικής, όλα τα άλλα έχουν απασχολήσει 56 δημόσιο διάλογο και είναι υπαρκτά αλλά όλο αυτό το διάστημα έχουν απασχολήσει. Όλους μας», είπε αρχικά και αναρωτήθηκε τι είναι αυτό που αλλάζει και οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην πρόταση δυσπιστίας.
«Γιατί δεν την καταθέσατε όλο το προηγούμενο διάστημα και δηλώσατε καταθέστε Κυριακή; Το δημοσίευμα Βήματος που αναφέρεται σε υπόθεση για την οποία όχι απλώς δόθηκαν εξηγήσεις αλλά κυριολεκτικά δεν καταλαβαίνει κανείς το περιεχόμενο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά τουο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ο πρωθυπουργός οφείλει να έλθει στην βουλή και να απολογηθεί για τις ευθύνες της κυβέρνησης και των υπουργών, Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Καράγιαννη που γνώριζαν τα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου. «Οφείλει να απολογηθεί επίσης για το μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος με ευθύνη του υφυπουργού κ. Τριαντοπούλου, αλλά και για την μονταζιέρα με σκοπό την παραπληροφόρηση και την προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης», είπε.
Στα ύψη το θερμόμετρο
Το κλίμα στη Βουλή μύριζε από την αρχή μπαρούτι, με τον Μάκη Βορίδη να σηκώνει στα μαζικά πυρά που εξαπέλυσε η αντιπολίτευση. «Είδα εισηγητή σε μια πρόταση δυσπιστίας που αφορά το κράτος δικαίου και το θέμα της χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης τον κ. Παππά. Δηλαδή απ’ όλους επιλέξατε τον κ. Παππα; .Κρίμα να μην έχει εκλεγεί ο Παπαγγελόπουλος να είναι η δεύτερη σας επιλογή. Να είναι ολοκληρωμένο το κράτος Δικαίου», τόνισε ο κ. Βορίδης, ζητώντας από ένα κόμμα «που έχει δύο καταδικασμένους και που ο αρχηγός του έχει ομολογήσει διαδικασίες στησίματος», χαμηλότερους τόνους.
Ο Υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι «η πρόταση δυσπιστίας είναι κατά της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κατά του Κοινοβουλίου». «Δεν σας άρεσαν οι αποφάσεις του Κοινοβουλίου με τα πορίσματα και μέμφεστε γιατί δεν σας άρεσαν οι απόψεις της. Τι ακριβώς έχει αυτό με πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης;», αναρωτήθηκε. Σύμφωνα με τον ίδιο η Βουλή ζεί ένα de ja vυ, μια επανάληψη της συζήτησης επί του πορίσματος της εξεταστικής. «Αυτό σήμερα είναι πρόταση δυσπιστίας που δεν έχει κυβερνητικά πεπραγμένα», είπε και αναρωτήθηκε «του ξανάρθαν στο μυαλό όλα του Νίκου Ανδρουλάκη και τώρα είπε ότι είναι η ώρα για πρόταση δυσπιστίας. Γιατί το μόνο πρόσθετο είναι το άρθρο στο Βήμα όπου επαναλαμβάνει ζητήματα λυμένα εδώ και ένα χρόνο».
Νωρίτερα, τόσο ο Νίκος Παππάς όσο και η Μιλένα Αποστολάκη είχαν εξαπολύσει τα πυρά τους προς την κυβέρνηση. «Την επόμενη της τραγωδίας ο Πρωθυπουργός με την δήλωση του περί ανθρώπινου λάθους έθεσε τα θεμέλια για την οργανωμένη και συστηματική. απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών. Η συγκάλυψη υπηρετήθηκε κα’ όλη τη διάρκεια της Εξεταστικής και τώρα οι νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την κοπτοραπτική έρχονται να προστεθούν στο τρίπτυχο «συγκάλυψη-διαφθορά-ατιμωρησία», στο οποίο διακρίνεται σταθερά η κυβερνηση Μητσοτάκη», είπε η κ. Αποστολάκη, με τον κ. Παππά να τονίζει προς την κυβέρνηση:
«Εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές, όταν διαρρέονταν τα προσωπικά δεδομένα, όταν έγιναν τα Τέμπη. Και εσείς θα παραιτηθείτε. Για να ανασάνει η δημοκρατία και να μιλήσει ο λαός».
Προανακριτική για Μητσοτάκη ζητεί η Κωνσταντοπούλου
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι προκύπτει ευθέως συγκάλυψη των ευθυνών για το δυστύχημα των Τεμπών και αυτή βρίσκεται στην παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και στο υλικό που διανεμήθηκε.
«Τους άλλους μπορεί να τους κατηγορείτε κ. Βορίδη. Για εμάς δεν έχετε να πείτε τίποτα. Ως υπερασπίστρια των οικογενειών των θυμάτων, δεν ζητώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης από εμένα αλλά από τους πολίτες. Καλείται από το ίδιο το αίσθημα δικαίου από όλους τους πολίτες. Η Πλεύση Ελευθερίας σε αυτή την συζήτηση θα σας ζητήσει εξηγήσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, μάλιστα, ζήτησε να αναθεωρηθεί ο κανονισμός που προβλέπει την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση. «Εμείς το δηλώνουμε ότι αποποιούμαστε κάθε προστασία ασυλίας και σας καλούμε να προτείνετε εσείς την σύσταση προανακριτικής για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Κώστα Καραμανλή και όποιον άλλον υπεύθυνο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πλέυρης: Συμπεριφέρεστε σα συνήγοροι υπεράσπισης του σταθμάρχη
«Εργαλειοποιείτε τον ανθρώπινο πόνο αποσκοπώντας σε μικροκομματικό όφελος» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης. Ο κ. Πλεύρης, τόνισε ότι με την πρόταση αυτή «αποδείχθηκαν οι προθέσεις του κάθε κόμματος σε ότι αφορά την διαλεύκανση του δυστυχήματος των Τεμπών» προσθέτοντας ότι «αυτό που σας ενδιαφέρει είναι μόνο το μικροκομματικό όφελος»
Καταλόγισε σε όσους την συνυπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας ότι «έχουν προσχωρήσει σε όσα έχει υποστηρίξει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος».
Με την πρόταση δυσπιστίας σας, τόνισε ο κ. Πλεύρης «συμπεριφέρεστε ως συνήγοροι υπεράσπισης του σταθμάρχη και όχι των θυμάτων για μικροπολιτικό όφελος. Έχετε αποσύρει πλήρως τις ευθύνες του ανθρώπου που έβαλε δύο τραίνα στην ίδια γραμμή και συγκρούσθηκαν μεταξύ τους για να έχετε μικροκομματικό όφελος». Πρόκειται είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας «για την πρώτη πρόταση δυσπιστίας που έχει κατατεθεί και η οποία δεν συνδέεται με κυβερνητική πολιτική!» σημειώνοντας πως ακόμα και η αρμοδιότητα άσκησης του Νόμου περί ευθύνης Υπουργών δεν είναι της κυβέρνησης αλλά της Βουλής.
Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση δεν έμαθε το βασικό μάθημα του Watergate
Η κυβέρνηση θα πληρώσει και θα πληρώνει για πολύ καιρό την επιχείρηση συγκάλυψης, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε παρέμβασή του.
«Για οκτώ μήνες ακούμε συνεχώς, σε όποιο επιχείρημα βάζει η αντιπολίτευση, για το 41%. Με το 41% απαντάει η κυβέρνηση σε όλα τα ερωτήματα. Δεν το λέτε τώρα πια, γιατί το 70% των Ελλήνων και των Ελληνίδων, θεωρεί ότι κάτι πάει πολύ στραβά σε αυτή τη χώρα. Και αυτό που πάει πολύ στραβά είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση που θέλει να συγκαλύψει», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς και πρόσθεσε:» Έχουμε μια κυβέρνηση που δεν έμαθε το βασικό μάθημα του Watergate: αν έχεις κάνει την κουτσουκέλα, που δεν είναι κουτσουκέλα, αλλά είναι κάτι πολύ σοβαρό, ομολόγησε το, γιατί θα πληρώσεις διπλά, τριπλά, τετραπλά, για τη δικαιολογία. Αυτό που πληρώνετε τώρα, δεν είναι αυτά που δεν κάνατε. Αν είχατε πάει στον ελληνικό λαό και είχατε αναγνωρίσει ότι έγιναν λάθη και αυτά είναι τα λάθη, τώρα δεν θα είχατε 70% του κόσμου εναντίον σας. Αυτό που έχουμε τώρα, όπως και στο Watergate, είναι συγκάλυψη και αυτό πληρώνετε και θα το πληρώνετε για πολύ καιρό ακόμα».
Θα μιλήσει και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής
Ένα από τα βασικά ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι εάν ο τότε υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής θα δώσει το παρών στην ολομέλεια και εάν θα τοποθετηθεί επί του θέματος. Σημειώνεται πως στη συζήτηση για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Καραμανλής απουσίαζε.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ότι αυτή τη φορά ο κ. Καραμανλής και θα δώσει το παρών και θα μιλήσει για τα όσα έγιναν επί δικής του θητείας στο σιδηρόδρομο και κυρίως θα εστιάσει την ομιλία του στη σύμβαση 717 που έχει μπει στο μικροσκόπιο των αρχών.
«Σχέδιο αποσταθεροποίησης»
Η κυβέρνηση πάντως επιμένει να κάνει λόγο για «σχέδιο αποσταθεροποιησης», που έχει στόχο να «αδυνατίσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη», όπως ανέφερε η Σοφία Φασουλάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN. Τα περί σύμπραξης της αντιπολίτευσης με οικονομικά συμφέροντα, θα ενταθούν κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης.
Μαραθώνιες συνεδριάσεις
Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας αναμένεται να κορυφωθεί το βράδυ της Πέμπτης με την ομιλία του πρωθυπουργού και την ονομαστική ψηφοφορία, αφού προηγηθούν μαραθώνιες συνεδριάσεις. Και αυτό γιατί έχει ζητήσει να συμμετάσχει το σύνολο των βουλευτών.
Αύριο, Τετάρτη η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα συνεχίσει χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Την Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ.
- Ελληνοτουρκικά: Πως «διαβάζει» η Αθήνα τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή: Τι … φέρνει το 2025 στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
- Κραυγή αγωνίας από Γκουτέρες: Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Υεμένη είναι «εξαιρετικά ανησυχητικοί»
- Τρεις λόγοι για τους οποίους τα Χριστούγεννα καταστρέφουν περιβαλλοντικά τον πλανήτη
- Πέφτει και άλλο η θερμοκρασία σήμερα - Πού θα χιονίσει