Πολιτική|13.05.2024 13:23

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Ο στόχος της κυβέρνησης και οι «κόκκινες» γραμμές

Newsroom

Στις 15:30 θα ξεκινήσει το τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα.

Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, ενώ στο δείπνο εργασίας θα παραστεί, όπως έγινε γνωστό, και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα:

  • 15:30 Yποδοχή κ. Πρωθυπουργού από τον Τούρκο Πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο
  • Συνάντηση με Πρόεδρο Ερντογάν (15:45)
  • Διευρυμένες συνομιλίες (16:30)
  • Δηλώσεις στον τύπο (17:30)
  • Δείπνο εργασίας (18:00)

Τι θα συζητηθεί

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αναμένεται να ανακοινωθούν δύο νέες συμφωνίες: Συμφωνία συνεργασίας στην Διαχείριση Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών που θέτει σε πιο δομημένη βάση την συνδρομή μεταξύ των δύο χωρών σε επείγουσες καταστάσεις. Επίσης αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της Υγείας και των Ιατρικών Επιστημών.

Θα ανακοινωθεί ακόμα η ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου που είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι στόχοι της κυβέρνησης

Όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, στόχος είναι είναι να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα και κρίσιμη θεωρεί η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς θα φανούν οι προθέσεις του Τούρκου προέδρου.

«Το λιγότερο που οφείλουμε στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό είναι μια περίοδος χωρίς εντάσεις. Ιδιαίτερα σε καιρούς παγκόσμιας αβεβαιότητας, πολλαπλών κρίσεων και αναταραχών στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα idea Milliyet. Μάλιστα έστειλε μηνύματα στην Άγκυρα λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και επανέλαβε με έμφαση ότι «είμαστε γείτονες, όχι εχθροί». Σημείωσε ακόμα πως «ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να προχωρήσουμε με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να διαφωνούμε με πολιτισμένο τρόπο», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα διατηρηθεί η θετική ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις.

Σε αυτή την συγκυρία έμφαση δίνεται σε μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Τουρκία, όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές. Παράλληλα, η οικονομία μπορεί να φέρει πιο κοντά τις δυο χώρες και μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

Από εκεί και πέρα στόχος είναι να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας προκειμένου οι όποιες διάφορες να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του σημερινού τετ α τετ αναμένεται να οριστεί το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών στον πολιτικό διάλογο, την θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Θέματα κυριαρχίας δεν μπορούν να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στη Βραδυνή της Κυριακής. Ερωτηθείς για τις προσδοκίες που υπάρχουν από τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών σημείωσε ότι «θα πρέπει να μπούμε σε μία λογική κανονικοποίησης της σχέσης Ελλάδας και Τουρκίας, έτσι ώστε να μπορούμε να συνομιλούμε χωρίς κατ' ανάγκην αυτό να θεωρείται μία είδηση μεγάλης κλίμακας».

Να σημειωθεί εδώ πως ο πρωθυπουργός πρόκειται να θέσει το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί στον Τούρκο πρόεδρο. «Είμαι πολύ απογοητευμένος από την πρόσφατη απόφαση των τουρκικών αρχών να λειτουργήσει η βυζαντινή Μονή της Χώρας ως τζαμί, καθώς και από την παλαιότερη σχετική απόφαση για την Αγία Σοφία» σημείωσε σε συνέντευξή του και επεσήμανε «οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων και την κοινή μας προσπάθεια να καλλιεργηθεί αμοιβαία κατανόηση».

Στην Αθήνα περιμένουν να δουν πως θα κινηθεί ο Τούρκος πρόεδρος και αν σήμερα θα επιχειρήσει να ανοίξει την βεντάλια των θεμάτων και να επιστρέψει σε ένα αναθεωρητικό αφήγημα. Για παράδειγμα, μένει να φανεί αν θα αναφερθεί πάλι στα θαλάσσια πάρκα ή θα μιλήσει για την μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη. Στόχος πάντως της κυβέρνησης είναι να μην μείνει τίποτα αναπάντητο, ενώ με σαφήνεια έχουνε μπει ήδη οι κόκκινες γραμμές της χώρας.

ελληνοτουρκικάΚυριάκος ΜητσοτάκηςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνκυβέρνησηΤουρκία