Πολιτική | 14.05.2024 09:41

Επιστολική ψήφος: Το SOS για την επιστροφή του φακέλου - Διευκρινίσεις Κεραμέως στο OPEN

Newsroom

Πάνω από 200.000 Έλληνες έχουν εγγραφεί για την επιστολική ψήφο και η αποστολή των φακέλων ξεκίνησε τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Νίκη Κεραμέως στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», έχουν εγγραφεί 202.000 Έλληνες από 128 διαφορετικές χώρες και «πάνω από 90 δεν είχαν εκλογικό κέντρο στις τελευταίες εκλογές». Σύμφωνα με την ίδια, φάκελο έχει ήδη παραλάβει ένας στους τρεις.

Σχετικά με το εάν η επιστολική θα επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές, η κα Κεραμέως τόνισε: «Έχουμε δεσμευτεί πως θα το φέρουμε σε συζήτηση στη Βουλή, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές (...). Εμείς θα εισηγηθούμε την επέκταση, θα δούμε τις παραμέτρους».

Το SOS για την επιστροφή του φακέλου - Πώς να ψηφίσετε

Στη συνέχεια, η υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε σχετικά με την ψήφο:

  • Η τελευταία μέρα για να μεταβεί κούριερ για παραλαβή του φακέλου είναι η 28η Μαΐου για όσους μένουν στο εξωτερικό και η 3η Ιουνίου για όσους μένουν στο εσωτερικό.
  • Αφού συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο, το διπλώνετε και μπαίνει στον φάκελο της επιστολικής ψήφου που φέρει και χαρακτηριστικά γνησιότητας. Κλείνει αυτός ο φάκελος, συμπληρώνετε την υπεύθυνη δήλωση είτε με έγχαρτο τρόπο είτε ηλεκτρονικά -αν γίνει έγχαρτα θέλει αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας- και μπαίνουν στον μεγάλο φάκελο επιστροφής.
  • Άρα ο φάκελος επιστροφής θα έχει μέσα κλειστό τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο και σε περίπτωση που η υπεύθυνη δήλωση γίνει έγχαρτα, τη δήλωση και το αντίγραφο της ταυτότητας.
  • Ο φάκελος πάει μέσω κούριερ, με χρέωση ελληνικού δημοσίου, στις επιτροπές των δικαστικών.

Όσον αφορά την μυστικότητα, η υπουργός εξήγησε: «Όταν παραλαμβάνεται ο φάκελος, θα ανοίξει και η επιτροπή των δικαστικών θα δει πως ο Χ πολίτης έχει δικαίωμα ψήφου και ο κλειστός φάκελος θα πέσει στην κάλπη».

«Διάρρηξη δεν έγινε, παραβίαση δεν υπήρξε, παρείσφρηση στα ηλεκτρονικά συστήματα δεν υπήρξε»

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε και στη φερόμενη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών, λέγοντας αρχικά: «Εμείς τότε, από την πρώτη στιγμή, είχαμε μιλήσει για φερόμενη διάρρηξη, γιατί πρώτον ήταν σε εξέλιξη μια έρευνα και θεωρούσαμε χρέος μας να μην προβούμε σε συμπεράσματα. Δεύτερον, είχε ήδη γίνει έρευνα του ΥΠΕΣ και το είχαμε γράψει στην ανακοίνωση ότι δεν είχε βρεθεί κανένα στοιχείο».

Σύμφωνα με την ίδια, Παρασκευή 26 Απριλίου, εργάσιμη ώρα, καταγγέλθηκε στην ΕΛΑΣ πως έγινε διάρρηξη και πως μπορεί να λείπουν αρχεία.

«Εμείς αμέσως ενεργοποιήσαμε όλα τα πρωτόκολλα, είδαμε αμέσως ότι δεν υπάρχει κάτι, είδαμε ότι υπάρχει αυτή η καταγγελία και βγάλαμε ανακοίνωση. Εξηγήσαμε πως ότι μιλάμε για καταγγελλόμενη διάρρηξη και είδατε τι έγινε τις επόμενες 20 ημέρες από την αντιπολίτευση. Όλοι έχουν το δικαίωμα να αντιπολιτεύονται αλλά επί της ουσίας και όχι να εργαλειοποιούμε ζητήματα και δη εκλογικά, σε μια χώρα που διεξάγονται εκλογές με άψογο τρόπο. Δεν περίμεναν ούτε το πόρισμα των Αρχών», είπε επίσης.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε: «Εγώ έχω πόρισμα της αστυνομίας που λέει πως δεν έγινε καμία διάρρηξη, καμία παραβίαση συστημάτων» και υπενθύμισε πως καταθέτει «αίτημα για πλήρη πρόσβαση στον φάκελο της δικογραφίας για να δούμε τι ακριβώς έγινε. Διάρρηξη δεν έγινε, παραβίαση δεν υπήρξε, παρείσφρηση στα ηλεκτρονικά συστήματα δεν υπήρξε».

«Εμείς έχουμε βρει τι έχει γίνει με τη διαρροή των email αποδήμων»

Για τη διαρροή των email αποδήμων και τα δημοσιεύματα πως το πόρισμα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σε σχέση με το πόρισμα του ΥΠΕΣ είναι αναντίστοιχα, η κα Κεραμέως είπε «ψευδές. Γράφτηκε πως επιστράφηκε, πως μας δόθηκε προθεσμία για διόρθωση (...). Το πόρισμα του εσωτερικού ελέγχου του ΥΠΕΣ είναι μια διακριτή, αυτόνομη έρευνα. Εμείς με δική μας επιλογή το παραδώσαμε, προς διευκόλυνση των δικών τους ερευνών. Το πόρισμα αφορά εσωτερικό έλεγχο, αφορά τα εσωτερικά του υπουργείου. Δεν έχει δικαίωμα να δει τι έκαναν τρίτοι».

«Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και η εισαγγελία έχουν ευρύτερο πεδίο ερευνών», πρόσθεσε.

«Εμείς έχουμε βρει (τι έχει γίνει). Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου έχει καταλήγει σε συμπεράσματα. Έχει εντοπιστεί μία εσωτερική, μη θεσμικά προβλεπόμενη, διακίνησης εσωτερικά, Μάιο - Ιούνιο του 2023», κατέληξε.

Νίκη Κεραμέωςυπουργείο Εσωτερικώνεπιστολική ψήφοςΕυρωεκλογέςειδήσεις τώραευρωεκλογές 2024