Πολιτική | 14.05.2024 09:10

Γεραπετρίτης σε Σιλιάνοφσκα: Aπαιτούμε συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών

Newsroom

Σκληρή απάντηση στη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που αποκάλεσε και επιμένει να αποκαλεί τη χώρα της «Μακεδονία», παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Απαιτούμε πλήρη συμμόρφωση με τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Γεραπετρίτης διαμήνυσε πως «απαιτούμε συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών. Θα διαμορφώσουμε το πλαίσιο ώστε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της, δεν είναι θέμα αυτοδιάθεσης του κάθε αξιωματούχου, αλλά πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων». Ουσιαστικά ο κ. Γεραπετρίτης απαντούσε σε ανακοίνωση του γραφείου της Σιλιανόφσκα, που ισχυριζόταν πως η πρόεδρος «έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού».

Συνεχίζοντας, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως «η ελληνική πλευρά απαιτεί τήρηση των συμφωνηθέντων. Οφείλουν σεβασμό στη Συμφωνία. Υπάρχουν σημεία, πέρα από την ονομασία, στα οποία η γειτονική χώρα δεν έχει προσαρμοστεί». «Το ζήτημα της ονομασίας δεν τροποποιείται, συμφωνήθηκε και κυρώθηκε και από τις δύο πλευρές», επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η νέα αναφορά Σιλιανόφσκα σε «Μακεδονία»

Υπενθυμίζεται πως μετά τις σφοδρές αντιδράσεις και την παρέμβαση και της απερχόμενης ηγεσίας του ΥΠΕΞ της γείτονος, το γραφείο της Σιλιάνοφσκα ανέφερε: «Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές», σημειώνει το γραφείο της Σιλιάνοφσκα, απαντώντας κατά βάση στα πυρά της αντιπολίτευσης και της απερχόμενης κυβέρνησης που ζήτησαν να ακυρωθεί η ορκωμοσία της και συνεχίζει:

«Η Πρόεδρος θα τηρήσει την χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας. Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Ηχηρή παρέμβαση Ζάεφ κατά της προέδρου

Ηχηρή παρέμβαση όμως έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ που υπέγραψε με τον Αλέξη Τσίπρα τη Συμφωνία των Πρεσπών μέσω του OPEN. Συγκεκριμένα ο κ. Ζάεφ κάλεσε τη νέα πρόεδρο να συμμορφωθεί με τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι σοβαρές για το κράτος και θα γίνουν άμεσα αισθητές και στους πολίτες, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.

«Η μη συμμόρφωση επιφέρει ευθύνες αλλά και σοβαρές συνέπειες  για το κράτος που θα γίνουν άμεσα αισθητές από τους πολίτες. Η ευθύνη δεν είναι μόνο πολιτική αλλά και νομική. Και οι συνέπειες είναι δεκαετίες εχθρότητας με τις γειτονικές χώρες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον ΟΗΕ» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ καλώντας τον αρχηγό του VMRO και την πρόεδρο της Δημοκρατίας να σεβαστούν στο ακέραιο τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Και προσθέτει ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας: «Ο Μιτσκόφσκι και η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα έχουν επαναλάβει πολλές φορές ότι δεν σκοπεύουν  να ακυρώσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρόλο που δεν συμφωνούν με αυτήν. Ως εκ τούτου, ως κάτοχοι των ανώτατων κρατικών αξιωμάτων, θα πρέπει να σέβονται το Σύνταγμα, τη διεθνή Συμφωνία των Πρεσπών και τους νόμους».

Βόρεια ΜακεδονίαΣυμφωνία των ΠρεσπώνΓιώργος Γεραπετρίτηςειδήσεις τώρα