Πολιτική | 16.05.2024 06:40

Ελληνοτουρκικά: Το θαλάσσιο πάρκο «ταράζει» τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο

Newsroom

Το καυτό ζήτημα του θαλάσσιου πάρκου έχει προκαλέσει… τρικυμία στην Άγκυρα από τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίησή του.

Οι Τούρκοι εμφανίζονται ανένδοτοι ενώ και στην επίσκεψη που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη γείτονα χωρα, η Άγκυρα έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δε θα αφήσει να δημιουργηθούν τα θαλάσσια πάρκα που θέλει η χώρα μας.

«Επιδιώκουμε καλές σχέσεις χωρίς να αποκλίνουμε από τις πάγιες θέσεις μας»

Ο πρωθυπουργός από τη Μάρκη του ακριτικού Έβρου διεμήνυσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειες ομαλοποίησης των σχέσεων με την Τουρκία, διατηρώντας τις πάγιες θέσεις της. Το μήνυμα φυσικά είχε αποδέκτη την Άγκυρα, που αμφισβητεί το δικαίωμα της χώρας μας να ορίσει θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο.

«Υπάρχει πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επιδιώκουμε πάντα καλές σχέσεις με την γείτονα, χωρίς να αποκλίνουμε από τις πάγιες θέσεις μας. Και θα υπερασπιζόμαστε πάντα με αυτοπεποίθηση την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ανέφερε σχετικά.

«Δεν θα το δεχτούμε»

«Κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία αποτελεί το θαλάσσιο πάρκο που σχεδιάζει η Ελλάδα, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, λέγοντας ότι εξέφρασε τη θέση αυτή στον ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη κατά το δείπνο μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν.

«Είπαμε ότι δεν πρόκειται για ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο στα μάτια μας, ότι αν προχωρήσει θα μπει σε θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα που είναι και κόκκινη γραμμή που μας προβληματίζει και ότι δεν θα το δεχτούμε» ανέφερε σχετικά ο κ. Φιντάν

Ψηλά στα τουρκικά ΜΜΕ το θαλάσσιο πάρκο

Το θέμα αναδείχθηκε από τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στις δηλώσεις του Χακάν Φιντάν.

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι "είναι αποφασισμένοι να δημιουργήσουν θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο". Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ωστόσο προειδοποίησε την Αθήνα ότι "η υφαλοκρηπίδα είναι η κόκκινη γραμμή μας"» ανέφεραν στις αναλύσεις τους οι δημοσιογράφοι της γείτονος χωρας.

«Εχουμε πτώση των τόνων, αλλά όχι αλλαγή των τουρκικών θέσεων»

Ο Νίκος Δένδιας, ιδιαίτερα προβληματισμένος από τις εξελίξεις, επιμένει ότι πίσω από τα χαμόγελα η τουρκική ηγεσία διατηρεί και αυξάνει τις διεκδικήσεις της.

«Εχουμε μεν μία πτώση των τόνων, αλλά όχι αλλαγή των τουρκικών θέσεων. Μάλλον διεύρυνση της τουρκικής ατζέντας έχουμε. Αρα η χώρα πρέπει να ανταποκριθεί στη νέα πραγματικότητα. Δεν έχουμε βάλει στο ράφι το option της 4ης φρεγάτας Belhara ούτε το ζήτημα των κορβετών» ανέφερε σε δηλώσεις του.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η αξιωματική αντιπολίτευση με τη σειρά της κατηγορεί την κυβέρνηση για υποχωρητικότητα και αμφισβητεί την ύπαρξη των ήρεμων νερών. Όπως ανέφερε μάλιστα ο  επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος: «Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη και κερδίσει κάτι. Που είναι τα ήρεμα νερά όταν αμφισβητεί τα θαλάσσια πάρκα;».

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε: «Ο διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνεται ούτε με αυταπάτες ούτε με βιασύνη. Απαιτούνται απτά και κυρίως δείγματα αμοιβαίας ειλικρίνειας».

ΤουρκίαΑιγαίοπάρκοειδήσειςειδήσεις τώρα