Πολιτική|19.05.2024 07:33

Ευρωεκλογές 2024 - ΣΥΡΙΖΑ: Στόχο για «δυάρι μπροστά» βάζουν στην Κουμουνδούρου

Νίκος Σβέρκος

Αναπροσαρμόζει προς τα πάνω επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ τον στόχο του για τις ευρωεκλογές, θέτοντας πια ως ικανοποιητικό ένα διψήφιο ποσοστό που θα έχει τον αριθμό 2 μπροστά του. Η νέα στοχοθεσία έρχεται λίγο αφότου στελέχη του υποστήριζαν πως εάν η κάλπη βγάλει αποτέλεσμα κοντά στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, τότε δεν θα συντρέχουν απόλυτα οι όροι της «ανατροπής» για την οποία μιλά η Κουμουνδούρου.

Προβληματισμός για τις δημοσκοπήσεις και τη δύναμη της ΝΔ

Το βράδυ της Τετάρτης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς, ερωτηθείς για το εάν θα συνιστά «ράπισμα» στη ΝΔ ένα ποσοστό αντίστοιχο με αυτά που δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, απαντούσε (Blue Sky) πως «θα είναι μερική επιτυχία της κυβέρνησης να πιάσει ένα ποσοστό 33% που έβαλε ως στόχο». Η άποψη του βουλευτή Κιλκίς συνέπιπτε με εκτιμήσεις άλλων στελεχών της Κουμουνδούρου. Πρόκειται για πρόσωπα που θεωρούν ότι ακόμα και στο θετικό σενάριο που ο ΣΥΡΙΖΑ καταλάβει 17%, εάν η ΝΔ πετύχει σχεδόν «νταμπλ σκορ», τότε ο ισχυρισμός περί επιτυχίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι έωλος.

Πρόσωπα με εμπειρία στις εκλογικές αναμετρήσεις επισημαίνουν σε ιδιωτικές συζητήσεις πως ο μεγάλος άγνωστος αυτών των εκλογών θα είναι η αποχή και πως μπορεί να αλλάξει σε σημαντικό βαθμό τις δυνάμεις των κομμάτων. «Δεν ξέρουμε ποιοι και πόσοι θα απέχουν από την κάλπη» λένε και συμπληρώνουν πως «είναι πιθανό μια μικρή μεταβολή στο σώμα που θα πάει να ψηφίσει, να αυξήσει την διαφορά μας με τη ΝΔ ακόμα και κατά τρεις μονάδες».

Αλλαγή πλεύσης από Παππά - Κεχαγιά

Την ώρα που ο Πέτρος Παππάς μιλούσε για την πιθανότητα μερικής επιτυχίας της κυβέρνησης, ο Νίκος Παππάς έλεγε (Action24) ότι ένα ποσοστό άνω του 20% «θα ήταν δραματική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού». Σε ερώτηση τι θα επακολουθήσει εάν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «θα κάτσουμε να δούμε γιατί δεν πετύχαμε [αυτόν τον στόχο]», προσδίδοντας εμμέσως στο 20+% χαρακτηριστικά εφικτού στόχου.

Προς επίρρωση αυτού, η Βούλα Κεχαγιά σημείωσε (Παραπολιτικά FM) πως «ο στόχος του 17%, το αποτέλεσμα των προηγούμενων εθνικών εκλογών, είναι απολύτως εφικτός, χωρίς να αποκλείουμε και την πιθανότητα να πιάσουμε και το “δυάρι” στις Ευρωεκλογές». Πρόσθεσε, δε πως «κάτι τέτοιο θα σήμαινε, ακόμη και με τα ποσοστά που δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις στη ΝΔ, ότι υπάρχει μία πολιτική ανατροπή, διότι δείχνει κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων κι αυτό θα είναι ένα βήμα ούτως ώστε στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί ακόμη καλύτερα και να κατακτήσει τη νίκη».

Επιμένοντας στο αισιόδοξο σενάριο, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως «θα αναπτυχθεί, στις τρεις εβδομάδες που απομένουν μέχρι την κάλπη των Ευρωεκλογών, μια τέτοια δυναμική, η οποία θα δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, έχει προοπτική και ότι μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας στις πρώτες εθνικές κάλπες».

ΣΥΡΙΖΑΕυρωεκλογέςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκηςευρωεκλογές 2024