Πολιτική|24.05.2024 12:27

Ευρωεκλογές 2024 - Φάμελλος στη Βουλή: Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και περισσότεροι και οι πλούσιοι λιγότεροι και πλουσιότεροι

Αλέξανδρος Διαμάντης

Επίθεση στην κυβέρνηση για την «ακρίβεια Μητσοτάκη» εξαπέλυσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. «Εδώ και τρία χρόνια ακούμε για την ακρίβεια τις πιο απίθανες δικαιολογίες. Ημίμετρα, κόβετε και ράβετε νούμερα, λες και ο κόσμος δεν βλέπει τι γίνεται στα ταμεία των σούπερ μάρκετ, στα πρατήρια καυσίμων, στους λογαριασμούς ρεύματος. Πρώτα μας είπατε ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη και ότι θα περάσει.

Μετά, όταν αποδείχθηκε ότι η χώρα μας κάνει πρωταθλητισμό στον πληθωρισμό τροφίμων σχεδόν ένα χρόνο, ανακαλύψατε το καλάθι του νοικοκυριού που ήταν μάρκετινγκ των μεγάλων αλυσίδων. Το καλάθι των νονών και του Άη Βασίλη, τα περιορισμένα μέτρα στο βρεφικό γάλα, στα πακέτα προσφορών ή στις πινακίδες των σουπερμάρκετ. Και τα - επικοινωνιακά – πρόστιμα. Μέχρι και μηδενικό πληθωρισμό επινοήσατε. Σήμερα μας λέτε ότι πάντα το αναγνωρίζατε: ψέματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, μάλιστα, αναφέρθηκε στη δικογραφία που έφτασε χθες στη Βουλή για το δυστύχημα των Τεμπών. Η επικαιρότητα όμως δεν περιμένει και την ίδια ημέρα σας θέτει και άλλα σκληρά και αναπάντητα ερωτήματα, όπως το εάν θα συνεχίσετε τη συγκάλυψη για το έγκλημα των Τεμπών, μετά τη νέα δικογραφία που ήρθε στη Βουλή, όπως και τη συγκάλυψη που κάνετε και στο σκάνδαλο των υποκλοπών, όπως και τη συγκάλυψη στο σκάνδαλο της διαρροής και παράνομης χρήσης προσωπικών δεδομένων», είπε.

Επανερχόμενος στην ακρίβεια καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν επιθυμεί να μειώσει την ακρίβεια ενώ εξήρε την κυβέρνηση Τσίπρα. «Δεν μπορείτε να αλλάξετε την ιστορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν η κυβέρνηση που επανέφερε τη δημοσιονομική σταθερότητα, Τους θετικούς ρυθμούς, τα χαμηλά επιτόκια, πάνω στα οποία εσείς τώρα κάνετε πλιάτσικο», σημείωσε και έθεσε 4 ερωτήματα στον πρωθυπουργό: για ποιο λόγο η Ελλάδα είναι δεύτερη από το τέλος στην αγοραστική δύναμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μας φτάνει σιγά σιγά και η τελευταία Βουλγαρία.

Γιατί έχουμε το δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα μετά τη Μάλτα; Δεν είναι δυνατόν να έχουν ακριβότερα τα προϊόντα οι πολυεθνικές μόνο στην Ελλάδα. Και εφόσον πολλά από τα προϊόντα είναι εγχώριας παραγωγής και είναι πιο ακριβά εδώ από ότι στην Ευρώπη!

Γιατί δεν φορολογείτε τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και της ενέργειας, ενώ η Ευρώπη ζητάει τη φορολόγησή τους. Και αυτά είναι πολλά δισεκατομμύρια το χρόνο!

Και για ποιο λόγο δεν μειώνετε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, εφόσον το προτείνει και η Κομισιόν με την εργαλειοθήκη της το 2021.

«Μία από τις αποκαλύψεις που δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να ανατρέψει είναι ότι είμαστε πρωταθλητές στα υπερκέρδη και στον πληθωρισμό απληστίας! Δηλαδή στην ακρίβεια που δημιουργεί η ασυδοσία της υψηλής κερδοφορίας, του άδικου πλουτισμού των ολιγοπωλίων! Και δυστυχώς αυτό έγινε ακόμα και μέσα στην ενεργειακή κρίση. Η αύξηση των κερδών έχει ξεπεράσει τον πληθωρισμό και φυσικά κατά πολύ τις αυξήσεις μισθών. Είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση πραγματικών κερδών στην Ευρώπη το 2023. Ρεκόρ κερδοφορίας και ρεκόρ 15ετίας και στη διανομή μερισμάτων – με το 80% να αφορά μόλις 7 εταιρείες», προσέθεσε ο κ. Φάμελλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και περισσότεροι. Και οι πλούσιοι λιγότεροι και πλουσιότεροι. Αυτό είναι το δια ταύτα».

Σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Μας λέτε ότι δεν μπορούμε να μειώσουμε το ΦΠΑ ούτε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα γιατί δεν έχουμε δημοσιονομικά περιθώρια, και δεν θα περάσει στην κατανάλωση η μείωση.

Πρώτον ως προς τα περιθώρια έχετε και πολλά μάλιστα. Έχετε παραβιάσει τον προϋπολογισμό εσόδων με υπερέσοδα, φορολογικά, έως και 4 δισεκ. το χρόνο. Και ως προς το συνολικό ισοζύγιο έχετε τη διετία πάνω από 4 δισεκ ευρώ υπερπλεόνασμα! Που τα λέτε αυτά;

Από την άλλη λέτε ότι η μείωση ΦΠΑ δεν θα περάσει στην αγορά. Φτιάξτε τότε μηχανισμούς ελέγχου και πατάξτε την αυθαιρεσία. Ούτε αυτό δεν είστε ικανοί να κάνετε;».

ΕυρωεκλογέςακρίβειαΣΥΡΙΖΑευρωεκλογές 2024ειδήσεις τώραΣωκράτης ΦάμελλοςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΒουλή