Πολιτική | 07.06.2024 07:22

Ευρωεκλογές 2024 - Κασσελάκης: Το σπίτι στη Νέα Υόρκη, η υπαρκτή νέα εταιρεία και νέα ερωτηματικά

Νίκος Σβέρκος

H χθεσινή ήταν μια ακόμα ημέρα, κατά την οποία η πολιτική αντιπαράθεση περιστράφηκε γύρω από την περιουσία του Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έριξε λίγο φως στην υπόθεση, ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν.

Υπαρκτή η εταιρία, «πηγαινοερχόταν« το σπίτι

Οι νέες πληροφορίες, σύμφωνα με την οποία ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταβίβασε το σπίτι που αγόρασε σε μια άγνωστη εταιρία του, έδωσαν τροφή για τα πάνελ και προκάλεσαν νέα ερωτηματικά για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του. Όταν έγιναν γνωστές οι νέες πτυχές της υπόθεσης, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως είναι ψευδή τα όσα γράφτηκαν από τον δημοσιογράφο Θάνο Δημάδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναπαρήχθησαν από ελληνικά ΜΜΕ. Προανήγγειλε μάλιστα ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. 

Ωστόσο όταν ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε μπροστά στον τηλεοπτικό φακό (Mega), η αμηχανία του ήταν έκδηλη. Παραδέχτηκε ότι η εταιρία “Whimsy Woods LLC” του ανήκει, ότι αποτελούσε κομμάτι και ανήκε στην Osios LLC και πως σήμερα είναι ανενεργή. Απέφυγε να ξεκαθαρίσει εάν την έχει μεταβιβάσει και σημείωσε ότι κατείχε το επίμαχο σπίτι για κάποιους μήνες και κατόπιν επέστρεψε στο όνομα του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, δεν επανέλαβε πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για τις αποκαλύψεις περί της “Whimsy Woods LLC”. Και επανέλαβε πολλάκις πως «το θέμα είναι λήξαν για εμένα».

Οι νέες διευκρινίσεις που απαιτούνται

Τα νέα στοιχεία δείχνουν πως αφενός το φύλλο excel που παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν ελλιπές και έδινε αποσπασματική εικόνα για την άμεση ή έμμεση εμπλοκή του σε εταιρίες. Παράλληλα απέφυγε να απαντήσει εάν την έχει μεταβιβάσει και πότε το έπραξε αυτό, ενώ δόθηκε η εικόνα πως προχωρούσε σε μεταβιβάσεις ανάμεσα στον ίδιο ως φυσικό πρόσωπο και σε εταιρίες του, πρακτικές που συνήθως χρησιμοποιούνται για φορολογικούς σκοπούς.

Ωστόσο ο πολιτικός αντίκτυπος της όλης συζήτησης ίσως είναι πιο σημαντικός από τα γκρίζα σημεία της περιουσίας του Στέφανου Κασσελάκη. Εχτές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να μιλήσει για το θέμα από το βήμα της κεντρικής ομιλίας του στο Σύνταγμα, παραδεχόμενος μάλιστα ότι παρανόμησε. «Ήμουν τυπικά εκπρόθεσμος. Και γι’ αυτό είμαι στη διάθεση της ελληνικής δικαιοσύνης. Πρόστιμο; Θα πληρώσω. Στην Ελλάδα της ατιμωρησίας και της μίζας, θα πληρώσω εγώ» είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στην πληροφορία πως θα δοθεί τρίμηνη παράταση για την καταβολή πόθεν έσχες, κάτι που «μάζεψε» άρον-άρον το Μαξίμου λίγη ώρα αργότερα. Για το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση επιχειρώντας να περάσει στην αντεπίθεση, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης ερμήνευσε σε βίντεό του την πρόθεση της κυβέρνησης ως «τέλος της ηθικής».

Προσπάθεια να μετάθεση της συζήτησης

Πέραν αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε χτες να εξαπολύσει αρκετές επιθέσεις κατά της κυβέρνησης, για αυτό και εξέδωσε ανακοινώσεις για τις υποκλοπές και την άρνηση της ΕΥΠ να συνεργαστεί με την ΑΔΑΕ και την τραγωδία των Τεμπών.  Στην ομιλία του στο Σύνταγμα ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε να δώσει το στίγμα της κρισιμότητας αυτών των εκλογών λέγοντας πως το μήνυμα «”αλαζονεία τέλος” το στέλνουμε την Κυριακή. Μετά, το ταχυδρομείο κλείνει για τρία χρόνια». Ζήτησε, δε, να υπάρξει «πατριωτική συστράτευση», «δημοκρατική συσπείρωση» για την μαζική συμμετοχή στην κάλπη. Και κατέληξε με το ίδιο μότο που χρησιμοποιεί σε μεγάλες ομιλίες του: «Να ξέρετε: Δεν πρόκειται να σας προδώσω ποτέ».

ΣΥΡΙΖΑΕυρωεκλογέςευρωεκλογές 2024Στέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώρα