Πολιτική|03.07.2024 07:05

Κασσελάκης: Χάσμα με τον Τσίπρα, ενώ δείχνει την έξοδο στους επικριτές του

Νίκος Σβέρκος

Με σαφώς χαμηλότερους τόνους, αλλά με ακέραιες τις σκληρές θέσεις που εξέφρασε στις πρόσφατες εμπρηστικές αναρτήσεις του, εμφανίστηκε χτες ο Στέφανος Κασσελάκης στην πρώτη του συνέντευξη μετά την 15ήμερη απουσία του στις ΗΠΑ. Λίγα 24ωρα πριν τις κρίσιμες συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε σοβαρές αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα για την χρηματική συνεισφορά του και την διαχείριση του κόμματος, ενώ έδειξε την πόρτα της εξόδου στους «87».

Κακή σχέση με τον Τσίπρα

Με την φράση «η σχέση μου με τον κ. Τσίπρα είναι αμιγώς πολιτική αυτή τη στιγμή» ο Στέφανος Κασσελάκης επισημοποίησε το ρήγμα που έχει προκληθεί με τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς τίποτα δεν θύμιζε τις παλαιότερες θερμές δηλώσεις περί συχνής επικοινωνίας των δυο. Η κακή σχέση ανάμεσά τους υποδαυλίστηκε μάλιστα από νέες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που άφησε αιχμές για τον προκάτοχό του.

Ερωτηθείς για την στοχευμένη «διαρροή» του στενού του περιβάλλοντος πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να βοηθήσει οικονομικά την κομματική εφημερίδα, είπε αρχικά, «εγώ ουδέποτε είπα ότι αρνήθηκε να προσφέρει χρηματοδότηση στην Αυγή». Αμέσως μετά όμως επιβεβαίωσε την ουσία της πληροφορίας, αφήνοντας σαφή αιχμή κατά του πρώην πρωθυπουργού. «Εντάξει, και εγώ στο εξωτερικό ήμουν, δυο λεπτά μου πήρε στο τηλέφωνό μου να κάνω την δωρεά στο κόμμα» είπε χαρακτηριστικά και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν για το θέμα τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Μια ακόμα αιχμή αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το κόμμα που παρέλαβε είχε «παθογένειες, προβλήματα και ανοικτές τρύπες». Σε άλλο σημείο παραδέχτηκε ότι στην επίμαχη ανάρτησή του αρχικά κατηγορούσε τον προκάτοχό του ότι τον υπονομεύει, λέγοντας παράλληλα ότι «είναι σημαντικό να σταματήσει αυτή η συζήτηση περί συγκόλλησης, συναίρεσης, συμφωνιών έξω από το κόμμα μας». Με αυτόν τον έμμεσο τρόπο ο Στέφανος Κασσελάκης επιβεβαίωσε ότι συγκαταλέγει τον Αλέξη Τσίπρα στους υποκινητές αυτών των σεναρίων.

Το άγχος για μια υποψηφιότητα Τσίπρα

Ο βασικός λόγος πίσω από την επιμονή του Στέφανου Κασσελάκη να θέτει στο στόχαστρό του τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εντοπιστεί στην σεναριολογία για τον επικεφαλής μιας εν δυνάμει συμμαχίας των προοδευτικών κομμάτων. Επέμεινε πως ο ίδιος θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία μιας τέτοιας συμμαχίας, ακόμα και αν είναι υποψήφιος ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι δυο τους θα μπορούσαν να έχουν έναν «ευγενικό διάλογο και παραγωγική άμιλλα».

Ωστόσο ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πως θέλει να εμποδίσει μια εξέλιξη που εκ των πραγμάτων θα τον θέσει στο περιθώριο. Είπε πως το κόμμα του δικαιούται «να είναι ηγέτιδα δύναμη στη συνεννόηση», ενώ σε άλλο σημείο είπε πως η όποια αντιπαραθετική υποψηφιότητα σε αυτόν «πρέπει να γίνει μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Με αυτές τις φράσεις ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε την δική του επιθυμία για το πώς πρέπει να πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις συζητήσεις για συνεργασία της Κεντροαριστεράς, μια πορεία που θα τον κρατήσει σε θέση ισχύος. «Όλες οι φιλοδοξίες πρέπει να περνούν μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας ουσιαστικά, εάν κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να τον αμφισβητήσει για την αρχηγία της Κεντροαριστεράς, να το πράξει τώρα και μάλιστα εντός του κομματικού πλαισίου της Κουμουνδούρου. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει ο ίδιος να είναι ο μοναδικός υποψήφιος από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεσία ενός πιθανού συνεργατικού σχήματος.

Έδειξε την έξοδο στους αμφισβητίες

Σε ερώτηση εάν θα προχωρήσει σε προεδρικές εκλογές, εάν τα όργανα τον αμφισβητήσουν, απάντησε πως «τα όργανα αυτά θα αλλάξουν» και πως «η αλλαγή φέρνει τριβές», καταλογίζοντας ουσιαστικά στους «87» πως δεν επιθυμούν τον εκσυγχρονισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν διαφωνούν, είπε, «τότε θα πρέπει να βρουν μια εναλλακτική για τους εαυτούς τους», θέτοντάς τους ουσιαστικά το δίλημμα πως είτε θα συμφωνήσουν με τις προτάσεις του είτε θα πρέπει να κατευθυνθούν στην έξοδο. «Όποιος διαφωνεί με θέση πολιτική, έχει απολύτως θέση στο κόμμα. Όποιος διαφωνεί με την ιδέα πως χρειαζόμαστε καταστατικό συνέδριο, απλά δεν ταιριάζει με τη δική μου φιλοσοφία» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα «μαύρα», δηλαδή τους άδηλους οικονομικούς πόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε άγνοια και παρέπεμψε στον πρώην οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο είπε πως οι αναφορές του αφορούν «επιλογές που μου πρότειναν πολύ πρόθυμα» και απάντησε καταφατικά σε ερώτηση αν του πρότειναν να πάρει «μαύρα». Ο ίδιος όμως αρνήθηκε πως οποιοσδήποτε του προσέφερε μια «σακούλα» με χρήματα.

Εμφανίστηκε, τέλος, διατεθειμένος να αλλάξει επικοινωνιακή τακτική, μακριά από την έκθεσή του σε όλες τις εκπομπές και όλα τα μέσα. «Πάμε παρακάτω, αυτό θα αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά. Πέραν αυτού, υπεραμύνθηκε της επιλογής του να παρουσιάσει τα σπίτια του σε τηλεοπτικές εκπομπές, λέγοντας συγκεκριμένα για την προβολή της νέας του πολυτελούς οικίας στο Κολωνάκι πως ήθελε να «κάψει» το θέμα.

εφημερίδα ΑυγήΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώρα