Πολιτική | 07.07.2024 06:20

Η μάχη των… εντυπώσεων στο ΠΑΣΟΚ: Όλοι σε προεκλογικούς ρυθμούς - Τα φαβορί και η επόμενη μέρα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σε προεκλογικούς ρυθμούς έχουν μπει πλέον όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με τις καμπάνιες τους να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης (που έχει δύο καρπούζια σε μια μασχάλη: του Προέδρου και του υποψηφίου… προέδρου) έχει ξεκινήσει την καμπάνια του, κυρίως μέσων των πιστών του πολιτικών φίλων, ο Χάρης Δούκας βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και ο Παύλος Γερουλάνος δημιουργεί εσωκομματικές συμμαχίες, φτιάχνοντας γύρω του μια ομάδα από δυνατά στελέχη.

Σταδιακά, τόσο η Νάντια Γιαννακοπούλου όσο και η Μιλένα Αποστολάκη και ο Μιχάλης Κατρίνης θα «μπουν» δυνατά στον αγώνα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, με επισκέψεις και περιοδείες σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το βασικό, βέβαια, διακύβευμα για το ΠΑΣΟΚ ή τουλάχιστον για όλους όσοι δεν είναι υποψήφιοι αρχηγοί είναι τι θα γίνει την επόμενη ημέρα και κυρίως ποιοι θα στηρίξουν ποιους. Όλα δείχνουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παλέψει με «ίδιες» δυνάμεις, καθώς στο δεύτερο γύρο είναι δύσκολο να δημιουργήσει συμμαχίες με όλους όσοι τον αμφισβήτησαν, ενώ ο Χάρης Δούκας σ’ αυτό το κομμάτι ξεκινά από καλύτερη θέση.

Σε ό,τι αφορά, βέβαια, τα φαβορί στη Χαριλάου Τρικούπη παραδέχονται ότι Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας είναι οι επικρατέστεροι να περάσουν στο δεύτερο γύρο, την στιγμή που ο Παύλος Γερουλάνος υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη. Σε κάθε περίπτωση, στην παρούσα στιγμή όλοι οι υποψήφιοι προσπαθούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις, σε εσωκομματικό επίπεδο. Αντιλαμβάνονται ότι χρειάζονται πρόσωπα που θα βοηθήσουν σημαντικά στον αγώνα τους (ειδικά στην περιφέρεια) και γι’ αυτό «ψάχνονται». Άλλωστε, θυμίζουμε ότι η κάθε υποψηφιότητα θα πρέπει να συνοδεύεται από 5.000 μοναδικές υπογραφές μελών του κόμματος ή θα πρέπει να συγκεντρώνει τις μοναδικές υπογραφές του 15% των μελών της Κ.Ε., γεγονός που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν «εκπλήξεις», μολονότι στο παρελθόν η συγκεκριμένη πρόνοια του καταστατικού είχε μπει σε δεύτερη μοίρα.

Ερώτημα

Το ζήτημα, βέβαια, για τους περισσότερους είναι εάν την επόμενη των εκλογών θα υπάρξει ενότητα, δεδομένου ότι το 1/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος θα βρεθεί στο ψηφοδέλτιο του Οκτωβρίου. Αυτό είναι κάτι που προβληματίζει αρκετά στελέχη, διότι όπως θυμίζουν αντίπαλος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι ο νέος αρχηγός θα πρέπει να φέρει αποτελέσματα και γρήγορα (οι εθνικές εκλογές δεν είναι μακριά). Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό -όπως παραδεχόντουσαν πράσινα στελέχη- θα ανοίξει μια άλλου είδους κουβέντα…

Μιχάλης ΚατρίνηςΧάρης ΔούκαςΠΑΣΟΚΝίκος ΑνδρουλάκηςΠαύλος ΓερουλάνοςΝάντια Γιαννακοπούλουειδήσεις τώρα