Κόσμος|05.10.2024 20:05

Ισραήλ: Θέμα χρόνου τα αντίποινα στο Ιράν – Θα στοχοθετηθούν πυρηνικές εγκαταστάσεις;

Newsroom

Ο ισραηλινός στρατός διαμήνυσε πως θα επεκτείνει τις επιχειρήσεις του σε πολλαπλά μέτωπα, περιλαμβανομένων «σημαντικών και σοβαρών» αντιποίνων κατά του Ιράν για την πυραυλική επίθεση.

Θέμα χρόνου

Όλα δείχνουν πως η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν είναι θέμα κάποιων ημερών, ίσως και ωρών. Οι ενδείξεις για επικείμενα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν ήρθαν την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε διεθνές εμπάργκο στα όπλα που παραδίδονται στο Ισραήλ για χρήση κατά της Γάζας, όπου σύμφωνα με τις αρχές περισσότεροι από 41.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της πολυετούς επίθεσης του Ισραήλ.

«Νομίζω ότι σήμερα, η προτεραιότητα είναι να επιστρέψουμε σε μια πολιτική λύση, να σταματήσουμε να παραδίδουμε όπλα για να πολεμήσουμε στη Γάζα», δήλωσε ο Μακρόν στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France Inter, προσθέτοντας ότι η Γαλλία δεν στέλνει όπλα στο Ισραήλ.

Ο Μακρόν έκανε τα σχόλιά του την ώρα που οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωναν ότι επίκειται ένα μεγάλο πλήγμα κατά του Ιράν, καθώς το Ισραήλ έπληξε στόχους στον Λίβανο, τη Συρία και τη Γάζα το Σάββατο.

Ισχυρά αντίποινα ενόψει

«Οι IDF [ισραηλινός στρατός] προετοιμάζουν μια απάντηση στην πρωτοφανή και παράνομη ιρανική επίθεση κατά των ισραηλινών πολιτών και του Ισραήλ», δήλωσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν είχε την άδεια να μιλήσει δημόσια για το θέμα.

Καθώς το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την απάντησή του στις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις της Τρίτης, οι οποίες έπληξαν ή πλησίασαν ορισμένες βασικές ισραηλινές βάσεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε κατά του πλήγματος των ιρανικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, μία ημέρα αφότου δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον "συζητά" μια τέτοια ενέργεια.

«Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές λύσεις από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας εμφάνισης στην καθημερινή ενημέρωση Τύπου του Λευκού Οίκου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι αντιτίθεται σε ένα ισραηλινό χτύπημα στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Πάντως, το Ισραήλ δεν έχει δώσει διαβεβαιώσεις στις ΗΠΑ ότι η στόχευση των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν έχει φύγει από το τραπέζι, δήλωσε στο CNN κορυφαίος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι είναι «πραγματικά δύσκολο να πει κανείς» αν το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει την επέτειο των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου για αντίποινα.

Εν μέσω της επιδεινούμενης βίας, οι εικασίες ότι ένα χτύπημα στα νότια προάστια της Βηρυτού σκότωσε τον Χασίμ Σαφιεντίν, ο οποίος αναμενόταν ευρέως να διαδεχθεί τον νεκρό ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα έκαννα το γύρο του διαδικτύου.

Σύμφωνα με λιβανέζικες πηγές ασφαλείας, η επαφή με τον Safieddine χάθηκε από την Παρασκευή. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο Safieddine σκοτώθηκε μαζί με βοηθούς και Ιρανούς συμβούλους σε ένα ισχυρό χτύπημα που έχει καταστήσει δύσκολη την πρόσβαση σε τυχόν πτώματα. Στον απόηχο του πλήγματος οι IDF δήλωσαν ότι έπληξαν το αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών της Χεζμπολάχ χωρίς να αποκαλύψουν ποιοι ήταν παρόντες.

ΤεχεράνηΙσραήλειδήσεις τώραεπίθεσηπύραυλοιΙράνΧαμάς