Πολιτική | 07.07.2024 06:27

Τέσσερις δύσκολες εβδομάδες για την κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές: Τα ανοιχτά μέτωπα και το στοίχημα της ΔΕΘ

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Δύσκολο αποδεικνύεται το φετινό καλοκαίρι για την κυβέρνηση, με τα μέτωπα να διαδέχονται το ένα το άλλο. Πριν από τέσσερις εβδομάδες στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε θέσει και παρά το ότι διατηρεί την μεγάλη απόσταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν χτυπήσει καμπανάκια για τα υψηλά ποσοστά αποχής.

Το μήνυμα ελήφθη σημείωσαν από το Μαξίμου μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αναγνωρίζοντας πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και σε θέματα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών. Μετά τις κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ανασχηματισμό, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να στείλει ένα σήμα επανεκκίνησης.

Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα στην πεντάωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας δεν έλειψε η κριτική, καθώς «γαλάζιοι» βουλευτές που πήραν το λόγο εστίασαν στην ανάγκη στροφής στα δεξιά και ζήτησαν επιστροφή στις ρίζες. Ήταν η πρώτη συνεδρίαση από το 2019 και μετά που δεν κυριάρχησαν τα χαμόγελα αλλά διατυπώθηκε από ένα κομμάτι βουλευτών προβληματισμός για συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές.

Μετά και την συνεδρίαση αυτή στο κυβερνών κόμμα εκτιμούσαν πως θα εκτονωθεί η κατάσταση και στόχος ήταν να επιχειρηθεί μια φυγή προς τα εμπρός και να μην υπάρξει ένας κύκλος εσωστρέφειας. Ωστόσο, ακολούθησε μία ακόμα δύσκολη εβδομάδα και παρά τις προσπάθειες αλλαγής ατζέντας τα βλέμματα στράφηκαν εκ νέου στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Την Δευτέρα… μηνύματα προς το Μαξίμου έστειλαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, με την κυβέρνηση να μην δίνει συνέχεια στο θέμα και να μην σχολιάζει τα όσα ειπώθηκαν. Για να ακολουθήσουν οι αποκαλύψεις για τα όσα έλαβαν χώρα στο αεροδρόμιο από τον Λευτέρη Αυγενάκη, με αποτέλεσμα την διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -σε δηλώσεις του την Παρασκευή- έστειλε σαφές μήνυμα πως δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές συμπεριφορές που τραυματίζουν συνολικά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Και χαρακτηριστικά υπογράμμισε πως «τίποτα δεν ενοχλεί τους πολίτες περισσότερο από συμπεριφορές όσων κατέχουν εξουσία, οι οποίες προβάλλουν μια εικόνα ότι οι πολιτικοί είναι σε μια διαφορετική συνομοταξία πολιτών, που μπορούν να φέρονται με έναν τρόπο διαφορετικό από αυτόν που θα φερόταν οποιοσδήποτε πολίτης».

Οι θερινές προτεραιότητες

Αδιαμφισβήτητα η προσοχή είναι στραμμένη στην μάχη κατά της ακρίβειας, που αποτελεί και το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως τα δύσκολα είναι πίσω και όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου «για πρώτη φορά έχουμε στοιχεία που δείχνουν όχι απλά περιορισμό του πληθωρισμού, αλλά και πραγματική αποκλιμάκωση των τιμών στο σούπερ μάρκετ».

Μάλιστα, τόνισε ότι είναι μια πρώτη ενθαρρυντική ένδειξη ότι «ο πόλεμος τον οποίο έχουμε κηρύξει στην ακρίβεια αρχίζει και φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα» και υπογράμμισε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Επεσήμανε δε χαρακτηριστικά «θα εξακολουθούμε να επιμένουμε σε μια αγορά η οποία λειτουργεί με διαφάνεια, με σωστούς κανόνες, με πραγματικό ανταγωνισμό, χωρίς ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές συμπεριφορές».

Παράλληλα, βέβαια η προσοχή σε αυτή τη συγκυρία είναι στραμμένη στην πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς ο Ιούνιος ήταν ένας δύσκολος μήνας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα ήσυχο καλοκαίρι και από το Σεπτέμβριο να μπει σε εφαρμογή ένα νέο πακέτο μέτρων που θα εστιάζει στην οικονομία και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Να σημειωθεί εδώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει ένα νέο κύκλο περιοδειών, την Παρασκευή βρέθηκε στη Λευκάδα, με έμφαση να δίνεται και στα έργα που υλοποιούνται σε τοπικό επίπεδο.

Έρχονται νέες ανακοινώσεις στη ΔΕΘ

Σήμα επανεκκίνησης θέλει να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ και ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες συζητήσεις για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο. Το τελικό πακέτο θα κλειδώσει στις συσκέψεις που θα γίνουν στο τέλος Αυγούστου και στόχος είναι να είναι κοστολογημένο, ώστε να μην διαταραχτεί η δημοσιονομική ισορροπία

Το οικονομικό πακέτο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν θα πάρουν αύξηση (θα δοθεί στο τέλος του χρόνου), περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το 2025 και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την επόμενη χρονιά (προκειμένου μέχρι το τέλος της τετραετίας να φτάσει τα 950 ευρώ). Επίσης, έως το τέλος του 2024 θα τρέξουν οι παρεμβάσεις στο στεγαστικό πεδίο και δρομολογείται: ο πρώτος διαγωνισμός για την κοινωνική αντιπαροχή μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ένα ακόμα πρόγραμμα «Σπίτι μου» που θα απευθύνεται σε άτομα έως 50 ετών αλλά και παρεμβάσεις στο Airbnb.

Τέλος, έμφαση δίνεται σε θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών και ενδεικτικά αναφέρεται πως οι παρεμβάσεις θα αφορούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς (στην Αθήνα μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν προστεθεί συνολικά 900 καινούργια λεωφορεία) και την παιδεία (όπου ανακοινώθηκαν 10.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών).

Λευτέρης ΑυγενάκηςΝέα ΔημοκρατίαΕυρωεκλογέςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα