Πολιτική|09.07.2024 20:12

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Το παρασκήνιο της συνάντησης λίγες ημέρες πριν την μαύρη επέτειο του «Αττίλα»

Newsroom

Στις 23:00 ώρα Ελλάδος θα γίνει στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση θα διαρκέσει περίπου 30 λεπτά και παρόντες σε αυτήν θα είναι και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γεραπετρίτης και Φιντάν, αλλά και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων με τους μεταφραστές τους.

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN στην Ουάσινγκτον Γεωργία Γαραντζιώτη, η συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη γίνεται στο πλαίσιο του ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας για τη διατήρηση του καλού κλίματος ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, μετά και την υπογραφή της διακήρυξης των Αθηνών τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η συνάντηση ζητήθηκε από την τουρκική πλευρά με την ελληνική αντιπροσωπεία να δείχνει από την πρώτη στιγμή ότι είναι θετική στο ενδεχόμενο συζήτησης σε επίπεδο κορυφής. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν καθώς έχει προηγηθεί η ενόχληση της Αθήνας για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών, ο οποίος ζήτησε από την Ελλάδα και την Κύπρο να μην μπλέκονται σε ζητήματα της Μέσης Ανατολής γιατί «θα πέσει φωτιά να σας κάψει».

Συνάντηση λίγες ημέρες πριν την μαύρη επέτειο του «Αττίλα»

Η συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη γίνεται 10 μέρες πριν από τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ήδη έχει γίνει γνωστό πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παραστεί στην Κύπρος για εκδηλώσεις μετά από κάλεσμα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Την ίδια στιγμή ο κ. Ερντογάν θα βρίσκεται επίσης στα Κατεχόμενα.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στον ΟΗΕ όπου θα έχει συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες και οι δύο άνδρες θα μιλήσουν μεταξύ άλλων για το Κυπριακό.

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι την ίδια ημέρα όπου Μητσοτάκης και Ερντογάν θα έχουν συνάντηση στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, η προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες θα παραδώσει την έκθεσή της για την τρίμηνη προσπάθεια που έκανε για να βρεθεί «χρυσή τομή» μεταξύ Κυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ώστε να ξεκινήσει ξανά η διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Τα μηνύματα που έστειλε ο Ερντογάν για Κύπρο και Κατεχόμενα

Πάντως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν δίστασε να διατυπώσει για ακόμη μία φορά τις θέσεις του σχετικά με το θέμα των Κατεχομένων. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, πριν από την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, έστειλε μήνυμα για την ενσωμάτωση της Βόρειας Κύπρου ως πλήρους μέλους των Τουρκογενών κρατών, τονίζοντας την υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν και άλλων τουρκικών χωρών. Οι δηλώσεις του Ερντογάν, αν και αναμενόμενες, υπογραμμίζουν την συνεχιζόμενη προσπάθεια της Τουρκίας να προωθήσει την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

«Η Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι ήδη πλήρες μέλος των Τουρκογενών κρατών στα μάτια μας. Από αυτή την άποψη, η προσέγγισή τους, ιδιαίτερα του Αζερμπαϊτζάν, είναι ίδια με τη δική μας. Στην τελευταία σύνοδο κορυφής στη Σούσα, όπως γνωρίζετε, η Βόρεια Κύπρος ήταν εκεί, συμμετείχε σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Τζεβντέτ (σ.σ. Γιλμάζ) και ο κ. Χακάν από την ομάδα μας ήταν επίσης παρόντες σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. Τώρα, στην διαδικασία που ακολουθεί, προσπαθούμε για το πώς να φέρουμε τη Βόρεια Κύπρο στο σημείο της πλήρους ένταξης. Το καλλιεργούμε αυτό, ιδιαίτερα με τα τουρκογενή κράτη, με τα οποία το επίπεδο σχέσεων μας είναι πολύ υψηλό. Επίσης, αναπτύσσουμε τις σχέσεις του προέδρου της Βόρειας Κύπρου κ. Ερσίν με τους επικεφαλής αυτών των κρατών όσο το δυνατόν περισσότερο».

Η ατζέντα του Ερντογάν με ΗΠΑ

Ο Ερντογάν αναμένεται να παραστεί σε δείπνο στον Λευκό Οίκο και τα τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος ενδέχεται να έχει διμερή συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν.

Κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών, ο Ερντογάν και ο Μπάιντεν αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, ιδιαίτερα τη Γάζα και τη Μέση Ανατολή. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, η υποστήριξη των ΗΠΑ στο PYG/PYD, οι αξίες του ΝΑΤΟ, το έργο του στρατηγικού μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ και η διαδικασία προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας αναμένεται επίσης να είναι στην ημερήσια διάταξη.

Τον πρόεδρο Ερντογάν συνοδεύουν στις ΗΠΑ η σύζυγός του Εμινέ, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο επικεφαλής της ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς κι ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας Χαλούκ Γκιοργκιούν.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΤουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν