Πολιτική | 11.07.2024 06:15

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση για «Αυγή» και «Κόκκινο» - Επικοινωνιακό δρώμενο Κασσελάκη με πολίτες

Νίκος Σβέρκος

Το πώς θα επιτευχθεί γενναία περιστολή των εξόδων του ΣΥΡΙΖΑ προς τα κομματικά του μέσα εξετάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Κατόπιν ο Στέφανος Κασσελάκης θα συναντήσεις πολίτες στην Κουμουνδούρου, στέλνοντας αυστηρό εσωκομματικό μήνυμα.

Συνεδριάζει η ΠΓ για το δυσεπίλυτο πρόβλημα

Ενώπιον σκληρών αποφάσεων βρίσκεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τα κομματικά του μέσα, καθώς σήμερα θα συνεδριάσει η ΠΓ αποκλειστικά για το συγκεκριμένο θέμα. Τα μέλη του οργάνου αναμένουν να λάβουν και να συζητήσουν γύρω από το «πόρισμα» της Οικονομικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε το περασμένο Σάββατο και αποφάνθηκε για το συνολικό ποσό που μπορεί το κόμμα να δίνει κάθε χρόνο στα μέσα ενημέρωσης του. Παράλληλα τα μέλη του οργάνου θα εξετάσουν και την εισήγηση με τις εναλλακτικές λύσεις που διαμορφώθηκαν από τον οικονομικό υπεύθυνο και τον πρόεδρο του κόμματος γύρω από το πώς θα εξοικονομηθούν πόροι ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τόσο του κόμματος όσο και της εφημερίδας «Η Αυγή» και του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο».

Το μόνο βέβαιο είναι πως η πρώτη κίνηση για την παύση έκδοσης της καθημερινής Αυγής δεν έφερε την αναμενόμενη εξοικονόμηση πόρων, καθώς αναζητώνται πρόσθετες λύσεις από την Κουμουνδούρου. Ουσιαστικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει πώς θα μειώσει συνολικά τους πόρους που διαθέτει προς τα δύο μέσα, ενώ τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα: Τα δύο ΜΜΕ, όπως έχει πει ο Στέφανος Κασσελάκης στους εργαζόμενους, δεν έχουν μεγάλα χρέη, καθώς τραπεζικά δάνεια αποπληρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ρυθμίσεις προς ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων δύο ετών.

Μιας και δεν υπάρχουν αξιόλογα χρέη, οι λύσεις αναζητώνται στην μείωση του εργατικού κόστους και των λειτουργικών εξόδων των δύο επιχειρήσεων. Μιας και τα λειτουργικά έξοδα φαίνεται να έχουν μειωθεί δραστικά τα περασμένα χρόνια, ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να έχει λάβει παλαιότερα εισήγηση από τη διοίκηση της Αυγής για ανάγκη εξοικονόμησης επιπλέον 300.000 ευρώ ετησίως, που μπορεί να επιτευχθεί κυρίως με τη μείωση του προσωπικού.

Ανησυχία και «Στο Κόκκινο»

Ταυτόχρονα, όμως, γίνονται κινήσεις στο «Κόκκινο» που δείχνουν πως η Κουμουνδούρου σχεδιάζει να πετύχει την εξοικονόμηση πόρων με ευρύτερες παρεμβάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως, όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι σε χθεσινή τους απόφαση, έχει αποφασιστεί η συρρίκνωση του προγράμματος ήδη μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με πληροφορίες να φέρουν την παύση των εκπομπών μετά τις 3 το μεσημέρι. Αναπόφευκτα μια τέτοια απόφαση θα επιφέρει μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας. Ήδη άλλωστε προτάθηκε σε τέσσερις εργαζόμενους και εργαζόμενες να αποχωρήσουν οικειοθελώς λαμβάνοντας σύμφωνα με πληροφορίες ένα ποσό πλέον της αποζημίωσης απόλυσής τους. Εργαζόμενοι θεωρούν, πάντως, πως με την παύση εκπομπών ανοίγει ο δρόμος για υπενοικίαση των συγκεκριμένων ωρών από ιδιώτη επενδυτή.

Ωστόσο αυτό που ανησυχεί ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους στο Κόκκινο είναι το γεγονός πως δεν τους έχει δοθεί κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή του μισθού τους. «Η επιλογή να μην πληρωθούν οι εργαζόμενοι των μέσων μέσα στο καλοκαίρι είναι απόπειρα να δημιουργηθεί οικονομική και ψυχολογική ασφυξία, τη στιγμή ακριβώς που παίρνονται αποφάσεις για το εργασιακό μας μέλλον» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, μιλώντας για «εκβιασμό της μη καταβολής των δεδουλευμένων μας και τη μη δέσμευση για οποιαδήποτε πληρωμή μέσα στο καλοκαίρι».

Γι αυτό και οι εργαζόμενοι του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» και της Αυγής θα προχωρήσουν σήμερα στις 13:00 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κουμουνδούρου, ενώ έχουν ήδη προκηρύξει απεργίες και στάσεις εργασίας για τις επόμενες ημέρες

Εσωκομματική αντιπαράθεση για την Αυγή

Το ζήτημα πάντως προκαλεί εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, καθώς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ασπάζονται τις απόψεις του Στέφανου Κασσελάκη προχωρούν σε σκληρές δηλώσεις που προαναγγέλλουν και σκληρές αποφάσεις. Ο Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε χτες (Action24) ότι «εφημερίδα με 400 φύλλα δεν έχει λόγο ύπαρξης, δεν αρέσει η εφημερίδα».

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος δεν συμμετέχει πλέον στα όργανα του κόμματος, δήλωσε πως «δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο Συνασπισμός ή ΣΥΡΙΖΑ του 3% μπορούσε να υποστηρίξει το καθημερινό φύλλο της "Αυγής" και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 17,8% ή του 15% δεν μπορεί να υποστηρίξει μια αντίστοιχη διαδικασία».

Ο Κώστας Ζαχαριάδης από την μεριά του, αναγνώρισε ότι σε όλο τον κόσμο γίνονται παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης, ωστόσο προέχει τώρα υτές οι κινήσεις να οδηγήσουν στο να παραμείνουν όρθια τα μέσα ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Συμφώνησε μάλιστα με την παρατήρηση Τεμπονέρα και επισήμανε πως «και όταν ήταν εκτός Βουλής ο Συνασπισμός, η εφημερίδα έβγαινε».

Αδιαμεσολάβητα με πολίτες ο Κασσελάκης

Λίγη ώρα μετά σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που αναμένεται κρίσιμη και επίπονη, ο Στέφανος Κασσελάκης θα ανοίξει το γραφείο του στην Κουμουνδούρου προκειμένου να συναντήσει εκ του σύνεγγυς πολίτες που θέλουν να τον δουν. «Δε χρειάζεται να κάνεις κάτι πριν. Έρχεσαι κατευθείαν και με συναντάς, χωρίς προηγούμενο ραντεβού. Σε περιμένω» ανέφερε σε ανάρτησή του, καλώντας πολίτες να του μεταφέρουν από κοντά τα προβλήματα και τις αγωνίες τους. Σύμφωνα με κομματικές πηγές υπήρξε «εξαιρετικά μεγάλη» ανταπόκριση πολιτών που επικοινώνησαν με το γραφείο του χτες.

Είναι προφανές πως ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να προκαλέσει ένα επικοινωνιακό δρώμενο στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπαραβάλλοντας την «αδιαμεσολάβητη» σχέση του με τους πολίτες στην εικόνα των κλειστών κομματικών συνεδριάσεων και της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των εργαζομένων των κομματικών μέσων ενημέρωσης.

Η κίνηση Κασσελάκη έρχεται λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση των προτάσεών του για τις καταστατικές αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ, που πρόκειται να περιορίσουν δραστικά την εκλογή στελεχών, καθώς τα περισσότερα όργανα του κόμματος θα αποτελούνται από εκλεγμένους στη Βουλή και πρόσωπα της προσωπικής επιλογής του προέδρου.

ΣΥΡΙΖΑεφημερίδα Αυγήειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης