Πολιτική | 11.07.2024 07:25

Ερντογάν: «Συνεχίζουμε τις Προσπάθειες Καλής Γειτονίας» - Τι λέει η Τουρκία για τη συνάντηση

Μαρία Ζαχαράκη

Η σύνοδος κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον αποτέλεσε το σκηνικό για μια σειρά σημαντικών διπλωματικών επαφών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια προσπάθεια να επιβεβαιωθεί η διάθεση για συνεργασία και η βελτίωση των διμερών σχέσεων. Η αναφορα του Ερντογάν στην αρχή της καλής γειτονίας έδωσε το στίγμα των προθέσεών του.

Η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να αναπτύξει το πνεύμα αλληλεγγύης με την Ελλάδα στη βάση της αρχής της καλής γειτονίας και αυτές θα εντατικοποιηθούν, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Τι λέει η Τουρκία για τη συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη

Η Διεύθυνση Επικοινωνίας της προεδρίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να καλλιεργήσει το πνεύμα αλληλεγγύης με την Ελλάδα, βασισμένη στην αρχή της καλής γειτονίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε επίσης την ανάγκη αύξησης των θετικών προσπαθειών για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη, τονίζοντας ότι όλες οι χώρες της περιοχής πρέπει να εργαστούν για την εξασφάλιση της ειρήνης σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, πρεσβευτής Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Συνάντηση Ερντογάν με Μελόνι

Ο Τούρκος Πρόεδρος συναντήθηκε επίσης με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Τζορτζία Μελόνι στο Συνεδριακό Κέντρο Walter E. Washington. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο αρχηγός της MIT Ιμπραχίμ Καλίν, ο Πρόεδρος της Προεδρικής Αμυντικής Βιομηχανίας Χαλούκ Γκιοργκιούν και ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του Προέδρου, πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Σύμφωνα με τη δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Προεδρίας, Ερντογάν και Μελόνι συζήτησαν τις σχέσεις Τουρκίας-Ιταλίας, περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με τα βήματα που πρέπει να γίνουν και ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την ειρήνευση στην περιοχή.

Συνάντηση Ερντογάν με Σολτς

Ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε και με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας, ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας και οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη άσκησης πίεσης στο Ισραήλ για τον τερματισμό των επιθέσεων του στη Γάζα και την αξιοποίηση της ευκαιρίας κατάπαυσης του πυρός. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της αποτροπής της επέκτασης των συγκρούσεων στην περιοχή. Επιπλέον, ο Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένεται υποστήριξη από τη Γερμανία για την αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΤουρκίαελληνοτουρκικάελληνοτουρκικές σχέσειςΝΑΤΟ