Πολιτική | 11.07.2024 15:17

Βουλή: Η δήλωση Μητσοτάκη για αποστολή όπλων στην Ουκρανία προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση

Αλέξανδρος Διαμάντης

Κόντρα ξέσπασε στη Βουλή με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, για τις αμυντικές δυνατότητες της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «κενά» στις αμυντικές δυνατότητες των χωρών εξαιτίας της παραχώρησης όπλων στην Ουκρανία.  «Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να εξετάσουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει αυτό στις δικές μας αμυντικές ικανότητες. Όσο κι αν μιλάμε για εξελιγμένα συστήματα, πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι διαθέτουμε τα στοιχειώδη», σημείωσε. 

Σφοδρή αντίδραση από Ελληνική Λύση, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά 

Το γάντι σήκωσε πρώτο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «εσχάτη προδοσία» ενώ ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος συμπλήρωσε: «Είχαμε επισημάνει πολλές φορές την ανησυχία μας. Και τότε είχαμε πάρει απάντηση ότι τίποτα τέτοιο δεν θα συμβεί. Και τώρα μιλάμε για κενά σε δημόσιο χώρο; Η άμυνα είναι σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί η κυβέρνηση να τη διαχειρίζεται με πολιτική σκοπιμότητα».

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης υπογραμμίζοντας ότι «η δήλωση του πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά ανησυχητική, πλην όμως, έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις που εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ., έχοντας την ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα, είχαμε τονίσει σε κάθε δοθείσα ευκαιρία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτης είπε πως τελικά ο πρωθυπουργός ομολόγησε αυτό που τον κατηγορήσαμε.

Απάντηση Βορίδη: «Συντάσσεστε με τα ρωσικά συμφέροντα;»

Απαντώντας ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αφού διάβασε ολόκληρο το απόσπασμα της συνέντευξης του πρωθυπουργού εξήγησε πως η αναφορά πως οι αδυναμίες στις αμυντικές δυνατότητες, δεν αφορούσε την Ελλάδα αλλά συνολικά την Ευρώπη.

«Για μαντέψτε εσείς του εξυπνακισμού, γιατί αναφέρεται ειδικά στα βλήματα και τη σημασία τους ο πρωθυπουργός; Για μαντέψτε την εργασία που κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός που τον κατηγορείτε για εσχάτη προδοσία στο εξωτερικό, παλεύοντας να δημιουργήσει ένα συνολικό αμυντικό πλαίσιο που θα δώσει δουλειά και παραγωγή στην αμυντική βιομηχανία και εσείς κάνετε εδώ πλάκα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Γιατί δεν λέτε αλήθειες; αφού δεν θέλετε την ενίσχυση της Ουκρανίας. Στην πραγματικότητα συντάσσεστε με τα ρωσικά συμφέροντα; Έρχεστε να χυδαιολογείτε, να λασπολογείτε και να διαστρεβλώνετε. Ο λαός ξέρει και έχει εγκρίνει τις πολιτικές μας. Είναι η μόνη κυβέρνηση που έχει ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΚυριάκος ΒελόπουλοςΒουλήΑλέξης ΧαρίτσηςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΟυκρανία