Πολιτική | 13.07.2024 06:53

Τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ: Τι συνδέει τον Κασσελάκη με τον Μωραΐτη και διάσημους λογαριασμούς του «X»

Νίκος Σβέρκος

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν έχω κανένα μυστικό κύκλο. Δεν έχω περιφρονήσει κανένα όργανο. Δεν θέλω δίπλα μου κόλακες. Και δεν έχω δώσει σε κανέναν και καμία το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματός μου. Σας δίνω τον λόγο της τιμής μου σε αυτό. Επώνυμους και ανώνυμους. Διά ζώσης και διαδικτυακά. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα. Και η τοξικότητα δεν με εκπροσωπεί, δεν τη θέλω. Ο νοών νοείτω».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε έτσι να θέσει τέλος στη συζήτηση για τους συνεργάτες του και διάφορα «τρολ» του διαδικτύου, που υποδαυλίζουν την ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνες τις ημέρες, άλλωστε, ουκ ολίγοι λογαριασμοί στο “X” (πρώην twitter) στοχοποιούσαν όσα στελέχη υπέγραψαν το κείμενο των «87», τους χαρακτήριζαν «πραξικοπηματίες» και επιτίθεντο κατά του Αλέξη Τσίπρα ως υποκινητή τους.

Οι δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη υπό άλλες συνθήκες θα είχαν ιδιαίτερο βάρος και θα προκαλούσαν συζητήσεις και εξελίξεις. Ωστόσο παρόμοιες δηλώσεις έχει κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν σε συνεντεύξεις του, αλλά τα επίμαχα πρόσωπα και λογαριασμοί συνέχισαν απερίσπαστοι το «εμπρηστικό» του έργο. Αφετέρου, ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης με δικές του αναρτήσεις από τις ΗΠΑ υιοθέτησε την συγκεκριμένη φρασεολογία και υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον υπονομεύει (κατόπιν διάγραψε τη συγκεκριμένη φράση).

Οι κομματικοί στρατοί των τρολ

Το ότι υπάρχουν κομματικά στρατευμένοι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γνωστό και αφορά όλα τα κόμματα. Το ζήτημα όμως λαμβάνει πιο σοβαρές διαστάσεις ότι τεκμηριώνεται η ευθεία σχέση της ηγεσίας ενός κόμματος με μια ομάδα κατευθυνόμενων λογαριασμών και όταν υπάρχει έμμισθη σχέση ανάμεσα στην ηγεσία του εκάστοτε κόμματος και τους χρήστες πίσω από τους λογαριασμούς. Η έμμισθη σχέση, πάντως, δεν είναι πάντα δυνατόν να τεκμηριωθεί, καθώς η αδιαφάνεια στην δράση των τρολ επιτρέπει -όπως έχει φανεί στο εξωτερικό- την αμοιβή τους από άλλες πηγές και όχι τα κατά περίπτωση κομματικά ταμεία.

Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν υπάρξει πλείστα δημοσιεύματα για «στρατούς» λεγόμενων «τρολ του διαδικτύου» που έχουν δημιουργηθεί από τη ΝΔ από το 2012, ενώ αντίστοιχες καταγγελίες υπήρχαν και για τον ΣΥΡΙΖΑ την ίδια εποχή. Αξίζει να σημειωθεί πως ειδικοί επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πως το “X” έχει πλέον μικρότερη απήχηση στο γενικό κοινό, αλλά παραμένει επιδραστικό σε επιμέρους ομάδες ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα (πχ αθλητικές ομάδες, πολιτικά κόμματα).

Όσον αφορά τη ΝΔ έχει τεκμηριωθεί η συστηματική προσπάθεια της ηγεσίας της να δημιουργήσει τόσο την «Ομάδα Αλήθειας» όσο και άλλες ομάδες χρηστών που χρησιμοποιούσαν αυτοματοποιημένους λογαριασμούς (bots) προκειμένου να κυριαρχήσουν στις διαδικτυακές αντιπαραθέσεις με τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν είχαν προκύψει μέχρι σήμερα αντίστοιχα στοιχεία, ενώ σχετικές καταγγελίες είχε κάνει παλαιότερα ο Πάνος Σκουρλέτης με τα τρολ να ζητούν τη διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ (η οποία τελικά δρομολογήθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη). Κατά τα φαινόμενα οι περισσότεροι ενεργοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποστήριζαν την ηγεσία της Κουμουνδούρου ανήκαν σε φυσικά πρόσωπα, που έδιναν λυσσαλέες μάχες με το πληκτρολόγιό τους. Αυτό άλλαξε χτες, όταν ο Νίκος Μωραΐτης ανάρτησε βίντεο στο οποίο φαινόταν να λαμβάνει μήνυμα από στενό συνεργάτη του Στέφανου Κασσελάκη μέσα από κοινή ομάδα του Whatsapp στην οποία συμμετείχαν.

Στο επίκεντρο ο Νίκος Μωραΐτης

Ο στιχουργός δεν είναι τυχαίο πρόσωπο για τον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου. Πλείστα δημοσιεύματα τον έχουν κατονομάσει ως έναν από τους λογογράφους του Στέφανου Κασσελάκη με ειδίκευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις βιτριολικές ή «πιασάρικες» ατάκες. Φέρεται μάλιστα να συνομιλεί τακτικά με τον Στέφανο Κασσελάκη και να συνεισφέρει με ιδέες και κείμενα στις δημόσιες παρεμβάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως μάλιστα λέει κορυφαίο στέλεχος του κόμματος με γνώση των πραγμάτων στον όροφο όπου στεγάζεται το γραφείο του προέδρου, «όποτε ακούς τον Κασσελάκη να λέει χοντρή ατάκα, την έχει γράψει ο Μωραΐτης».

Άλλες πληροφορίες φέρουν τον Νίκο Μωραΐτη παλαιότερα να κινείται (ή τουλάχιστον να προσπαθεί να κινηθεί) στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν πως η σχέση αυτή δεν μακροημέρευσε, οδηγώντας μάλιστα τον στιχουργό να επιτίθεται στον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύοντας μάλιστα πως παύει να τον στηρίζει πολιτικά.

Κατόπιν ο Νίκος Μωραΐτης πρωταγωνίστησε στον διαδικτυακό πόλεμο κάθε «διαφωνούντα» με τον Στέφανο Κασσελάκη. Αρχικά επιδόθηκε σε δεκάδες επιθετικές αναρτήσεις κατά της Έφης Αχτσιόγλου όταν ήταν υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και κατόπιν κατά του Αλέξη Χαρίτση και των άλλων στελεχών που σχημάτισαν τη Νέα Αριστερά. Εσχάτως επιτίθεται σφόδρα κατά των νεών «υπονομευτών» ή «πραξικοπηματιών», ήτοι τους «87», με ιδιαίτερη έμφαση στον Χρήστο Σπίρτζη και τα υπόλοιπα στελέχη της ομάδας.

Κατά καιρούς, βέβαια, ο Νίκος Μωραΐτης ασκεί κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, επειδή τον θεωρεί ουσιαστικά άτολμο ή έρμαιο συμβούλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάρτησή του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ:  «Να μιλάς μισή ώρα εξηγώντας γιατί ζητάς εκλογές και γιατί δικαιούσαι ορίζοντα εθνικών εκλογών, να σε αποθεώνουν από κάτω, να τρέπεται η Γεροβασίλη σε άτακτη φυγή, κι εσύ να λες «καλά, Όλγα μου, αφού δεν προλαβαίνεις, δε χρειάζονται εκλογές”! Πώς σε παγίδευσαν έτσι, Κασσελάκη;».

«Πέν» εναντίον «Μάρκα»

Ο Χρήστος Σπίρτζης είναι ο πρόσφατος «αγαπημένος» μιας σειράς λογαριασμών στο “X”, μιας και έχει ασκήσει δημόσια σφοδρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ ήταν και εκείνος που την Πέμπτη επιτέθηκε στους χρήστες των λογαριασμών αυτών, λέγοντας πως είναι «δέκα άνθρωποι, ξεπεσμένοι στιχουργοί και διάφοροι άλλοι». Είναι άλλωστε το στέλεχος που έχει καταγγείλει των υπάρχουν τρολ που πληρώνονται από την Κουμουνδούρου, ενώ έχει ζητήσει «και τον κατάλογο των ανθρώπων που έχουν έμμισθη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή με οποτεδήποτε μέσω του ΣΥΡΙΖΑ».

Πέραν του Νίκου Μωραΐτη που σήκωσε το γάντι απειλώντας το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με προσφυγή στα δικαστήρια, υπάρχουν και άλλοι ανώνυμοι λογαριασμοί που εμφανίζονται υπερδραστήριοι στο διαδίκτυο, με αρκετούς στον ΣΥΡΙΖΑ να αναρωτούνται «αυτοί από τι ζουν; Δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν και βρίσκονται όλη μέρα με ένα κινητό ή ένα πληκτρολόγιο στο χέρι;».

Τα φώτα της δημοσιότητας έχουν τραβήξει στο παρελθόν ο λαγαριασμός ονόματι «Πεν Νταλαούρα». Ο συγκεκριμένος λογαριασμός, του οποίου χειριστής έχει κατονομαστεί επιχειρηματίας του τουρισμού, δηλώνει την αμέριστη στήριξή του στον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς έχει ακόμα «καρφιτσωμένο» σε περίοπτη θέση το βίντεο με το οποίο ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός, που παλαιότερα στήριζε μέχρις εσχάτων τον Παύλο Πολάκη, προκάλεσε αίσθηση πρόσφατα, στην επέτειο από το δημοψήφισμα του 2015, όταν έγραψε για τον Αλέξη Τσίπρα: «Αυτή τη μέρα σαν σήμερα του 2015, που τα όχι γίνανε ναι, είναι και η μέρα που ξεκίνησε η πορεία από το 36% προς το 17%. […] Ο Στέφανος Κασσελάκης, επειδή ουδεμία ευθύνη φέρει γι αυτό, κατά την άποψη μου, πρέπει να κόψει τον ομφάλιο λώρο που μας συνδέει με την ασυνέπεια».

Όπως κάθε οργανισμός μπορεί να εμφανίζει εσωτερικές διενέξεις ανάμεσα στα μέλη του, έτσι και στην ομάδα των συγκεκριμένων τρολ εμφανίζονται συχνά πυκνά αντιπαραθέσεις. Ένα άλλο τρολ ονόματι «Μάρκα», που κατά καιρούς αναρτά περιεχόμενο σχετικό με την Αρχιεπισκοπή και ιεράρχες, έχει σηκώσει εσχάτως τη σημαία υπεράσπισης του Αλέξη Τσίπρα, ενώ κατακεραυνώνει τα τρολ που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, χαρακτηρίζοντάς τα «ανεγκέφαλους σφουγγοκωλάριους». «Ξεφτυλιζει το βούρκο του Κασσελακισμού ο Θύμιος Γεωργοπουλος με ανακοίνωση του» έγραψε για μια ανάρτηση του πρώην οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατακεραυνώνει την ηγεσία της Κουμουνδούρου επειδή δίνει στοχευμένες διαρροές σε δημοσιογράφο που παλαιότερα επιτίθετο στον Αλέξη Τσίπρα.

ΣΥΡΙΖΑΠάνος Σκουρλέτηςειδήσεις τώραΝίκος ΜωραΐτηςΣτέφανος Κασσελάκης