Πολιτική | 14.07.2024 06:55

Σπριντ οκτώ εβδομάδων μέχρι τη ΔΕΘ: Κλείνει μέτωπα και ανοίγει παράθυρο για νέα μέτρα η κυβέρνηση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Έμφαση στην αντιμετώπιση της ακριβείας και σε μια ατζέντα καθημερινότητας δίνει η κυβέρνηση, που επιδιώκει μία φυγή προς τα εμπρός μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία στόχος είναι να ρυθμιστούν μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα και κοντοζυγώνει η ώρα των αποφάσεων  για τις αλλαγές στους γενικούς γραμματείς. Τη ίδια στιγμή έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συσκέψεις  για το πακέτο που θα ανακοινωθεί στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε οκτώ εβδομάδες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο προσκήνιο η ακρίβεια

Αδιαμφισβήτητα στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως η μητέρα των μαχών θα δοθεί στο πεδίο της ακρίβειας,  που σύμφωνα με όλες τις  δημοσκοπήσεις αποτελεί το κεντρικό πρόβλημα των νοικοκυριών. Στο πλαίσιο αυτό έμφαση δίνεται τόσο σε έκτακτα μέτρα στήριξης όσο και σε μόνιμες παρεμβάσεις που οδηγούν στην ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν πως ο πόλεμος με την ακρίβεια έχει αρχίσει και φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι ο δρόμος είναι μακρύς.

Το τελικό πακέτο των μέτρων θα κλειδώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου λίγο πριν την προγραμματισμένη ομιλία του πρωθυπουργού και αφού ληφθούν υπόψη όλα τα δημοσιονομικά δεδομένα. Το 2025 θα φέρει κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, νέο μείωση των εργοδοτικών εισφορών αλλά και νέα αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού. Να σημειωθεί εδώ πως οι συνταξιούχοι που δεν θα πάρουν την αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς θα δουν μια έκτακτη ενίσχυση στο τέλος του έτους, με το ποσό που θα διατεθεί να αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.  Επίσης «ψήνονται» αλλαγές στα επιδόματα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην στήριξη των νέων ζευγαριών καθώς η αντιμετώπιση του δημογραφικού αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης

Τέλος από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει ιδιαίτερα στο στεγαστικό, καθώς από την κυβέρνηση ετοιμάζουν παρεμβάσεις σε τρεις κατευθύνσεις. Ειδικότερα μέχρι το τέλος του 2024 δρομολογείται ο πρώτος διαγωνισμός για την κοινωνική αντιπαροχή μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, στόχος είναι σε συνεννόηση με την Κομισιόν να τρέξει ένα δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι μου» και θα υπάρξουν στοχευμένες κινήσεις όσον αφορά στο Airbnb.  

Τα δύσκολα θέματα  

«Η προσοχή στρέφεται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με την καθημερινότητα του πολίτη» έχει πρόσφατα υπογραμμίσει ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας ένα στίγμα των προτεραιοτήτων του επόμενου διαστήματος. Από το Μαξίμου δρομολογούν μια σειρά κινήσεων σε κρίσιμους τομείς και μεταξύ άλλων έχουν ανακοινωθεί 10.000 νέοι μόνιμοι διορισμοί  στην παιδεία, ενώ έρχονται και αλλαγές στο ΑΣΕΠ ώστε οι προσλήψεις να ολοκληρώνονται μέσα στο χρόνο. 

Την ίδια στιγμή εν μέσω θέρους η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλά ανοικτά μέτωπα. Ένα από τα δυσκολότερα θέματα είναι η κάλυψη των κενών στο ΕΣΥ και μένει να φανεί πως θα προχωρήσει από δω και πέρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Στο μεταξύ συνεχίζονται τα πυρά της αντιπολίτευσης που με αφορμή διάταξη που μπήκε σε εφαρμογή κατηγορεί την κυβέρνηση πως άνοιξε το δρόμο για την εξαήμερη εργασία. «Η Ελλάδα δεν έχει εξαήμερη εβδομάδα εργασίας» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για «μύθο», απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη στο CNN. Να σημειωθεί εδώ πως για το συγκεκριμένο θέμα έχουν υπάρξει ρεπορτάζ και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, με την κυβέρνηση να απαντά  πως πρόκειται για μια ρύθμιση που εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και υπό προϋποθέσεις.

Τέλος, μία από τις κρισιμότερες μάχες του φετινού καλοκαιριού θα δοθεί για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς ο Ιούνιος αποδείχτηκε ένας δύσκολος μήνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας οι ενάρξεις πυρκαγιών τον Ιούνιο του 2024 ήταν τριπλάσιες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι και καμπανάκι έχει χτυπήσει για το γεγονός πως τις επόμενες ημέρες αναμένονται εκ νέου υψηλές θερμοκρασίες. 

Κυριάκος Μητσοτάκηςκατώτατος μισθόςΔΕΘΜέγαρο Μαξίμου