Πολιτική|16.07.2024 06:22

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα το δεύτερο μέρος της σύγκρουσης στην ΠΓ - Τι σχεδιάζει ο Κασσελάκης και τα αδιέξοδα για Αυγή - Κόκκινο

Νίκος Σβέρκος

Το δεύτερο ημίχρονο της σύγκρουσης κορυφής στον ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει χώρα σήμερα, καθώς συνεδριάζει ξανά η Πολιτική Γραμματεία.

Στο επίκεντρό της θα βρεθούν οι αποφάσεις για τα κομματικά ΜΜΕ, αλλά η συζήτηση θα επεκταθεί με βεβαιότητα και στις γνωστές εστίες της αντιπαράθεσης, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης φρόντισε να τις υποδαυλίσει με τις πρόσφατες συνεντεύξεις του.

Κρίσιμη η συνεδρίαση για την Αυγή και το Κόκκινο

Την περασμένη Πέμπτη τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησαν ακροθιγώς για την εφημερίδα Αυγή και τον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο. Ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν, ενώ οι εργαζόμενοί τους δεν έχουν ακόμα λάβει τον μισθό του Ιουνίου. Στο μεταξύ λαμβάνουν χώρα κινήσεις που προκαλούν πρόσθετη ανησυχία στους εργαζόμενους, όπως προτάσεις από τη διεύθυνση σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους για εθελούσιες αποχωρήσεις, την ώρα μάλιστα που η Κουμουνδούρου διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν πόροι για την συντήρηση των μέσων ως έχουν σήμερα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως δείχνει να αποσείσει τις ευθύνες του για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα μέσα του κόμματος, την επιλογή να μην καταβληθούν οι μισθοί στους εργαζόμενούς τους, αλλά και να μην κατατεθεί ακριβές πλάνο για το μέλλον των δύο ΜΜΕ. Στη συνέντευξή του στο Talk Radio είπε με νόημα πως «υπάρχει διοίκηση των δύο αυτών εταιρειών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η διοίκηση των δύο εταιρειών, είναι πολύ σημαντικό να διαχωρίζουμε τους δύο ρόλους» και υπογράμμισε πως «οι ευθύνες, όσες υπάρχουν, θα αναληφθούν από τους κατάλληλους ανθρώπους την κατάλληλη στιγμή». Θέλησε, δε, να πετάξει το μπαλάκι για την καταβολή των μισθών στα άλλα κορυφαία στελέχη, λέγοντας ότι «την απόφαση των πόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα την πάρει η Πολιτική Γραμματεία στην επόμενη συνεδρίασή της».

Αυτονόητα γεννάται το ερώτημα ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει ο Στέφανος Κασσελάκης όταν θα δεχτεί κριτική από μέλη του οργάνου, καθώς είναι πρόεδρος του κόμματος σχεδόν 10 μήνες και γνώριζε αναλυτικά τις οικονομικές προκλήσεις από την πρώτη ημέρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ισχυριστεί πως η κατάσταση έγινε εκρηκτική τους μήνες πριν την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ δεν αποκλείεται να επαναφέρει και στο όργανο την ιστορία περί της διαφημιστικής σύμβασης της Αυγής, αφήνοντας αιχμές περί διαπλοκής συμφερόντων.

Σκληρή αντιπαράθεση με τους «87»

Ακριβώς αυτό το σημείο, δηλαδή οι υπόνοιες για τα κίνητρα και τις ικανότητες του προκατόχου του, αναμένεται να είναι και το βασικό σημείο τριβής ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τα οκτώ μέλη της Π.Γ. που ανήκουν στους «87». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήδη με συνεντεύξεις του έχει επιχειρήσει να τους εμφανίσει ως διαφωνούντες με κίνητρα μη πολιτικά, αλλά εμφορούμενους από «απωθημένα και ιδιοτέλειες».

Με αυτό το σκεπτικό θα αντιμετωπίσει και το αίτημα των «Οκτώ» (Ο. Γεροβασίλη, Α. Φλαμπουράρης, Κ. Νοτοπούλου, Θ. Θεοχαρόπουλος, Γ. Ραγκούσης, Κ. Ζαχαριάδης, Ζ. Καρκούλια, Ε. Συμεωνίδου) να καταγραφεί σε απόφαση του οργάνου ότι «μαύρα» δεν υπήρχαν ούτε επί προεδρίας Τσίπρα. Ο Στέφανος Κασσελάκης επαναλαμβάνει, βέβαια, την τακτική του «μισό βήμα πίσω, ένα βήμα μπρος» στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς σε συνέντευξή του στην Real News είπε πως παλαιότερες δηλώσεις του δεν αφορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας όμως ότι έχει απόλυτη γνώση μόνο για τη δική του θητεία και ουχί για εκείνη του Αλέξη Τσίπρα.

Η τριβή ανάμεσα στον πρόεδρο και τους «Οκτώ» έχει αυξηθεί και μετά την επιστολή 70 μελών του ΣΥΡΙΖΑ προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, με την οποία ζητούσαν να διαγραφεί ο Χρήστος Σπίρτζης. Πρόκειται για 70 μέλη που περιγράφονται στην Κουμουνδούρου ως «ακραία Κασσελακικοί» και «άνθρωποι του προέδρου σε κάποιες οργανώσεις», ενώ ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης κάθε άλλο παρά απέρριψε το αίτημά τους. «Υπάρχουν συλλογικές διαδικασίες και κάθε μέλος μπορεί να προβεί σε όποια καταγγελία θέλει στην Επιτροπή Δεοντολογίας» είπε στο Talk Radio και συμπλήρωσε: «θα σεβαστώ την απόφαση της Επιτροπής, αλλά θα παρότρυνα τον κ. Σπίρτζη να κάνει αντιπολίτευση με την ίδια θέρμη στον κ. Μητσοτάκη».

ΣΥΡΙΖΑΧρήστος Σπίρτζηςειδήσεις τώραειδήσειςΚατερίνα ΝοτοπούλουΣτέφανος ΚασσελάκηςΌλγα Γεροβασίλη