Πολιτική|16.07.2024 20:25

Μητσοτάκης: Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας για επιδότηση ρεύματος τον Αύγουστο

Newsroom

Για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μίλησε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ την Τρίτη, προαναγγέλλοντας  έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας για τον Αύγουστο.

«Τις τελευταίες 10 ημέρες είδαμε μία τεράστια έξαρση τιμών στη χονδρική ενέργεια δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη», είπε.

Παράλληλα έκανε κάνοντας λόγο για «στρέβλωση της αγοράς», η οποία αναμένεται όπως είπε να «χτυπήσει» τους λογαριασμούς του Αυγούστου και είπε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας «προκειμένου να ανακουφίσουμε τους πολίτες».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι λεπτομέρειες θα δώσει την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος σε συνέντευξη Τύπου.

«Αδιανόητες αναφορές Πολάκη κατά μίας γυναίκας»

Αναφερόμενος στον Παύλο Πολάκη και το περιστατικό λεκτικής βίας στη γραμματέα της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, ανέφερε: «Είδαμε χθες αδιανόητες αναφορές Πολάκη κατά μίας γυναίκας, δεν είχε το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Δυστυχώς ο Πολακισμός θέση στο νέο λεξικό Μπαμπινιώτη». Αναφορικά με την υπόθεση Αυγενάκη επισήμανε ότι εκεί υπήρξαν άμεσες κυρώσεις και με συνοπτικές διαδικασίες, τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Πολύ καλά κάνουν και ζητούν να βγουν οι κουκούλες»

Σχετικά με την υπόθεση Novartis είπε: «Δικαιώνεται αυτό που είχαμε πει για πολιτική συνομωσία. Δόθηκαν πολλά λεφτά προκειμένου κάποιοι να επιτελέσουν ρόλο τους ως προστατευμένοι μάρτυρες μόνο που αυτό δεν ισχύει στην Ελλάδα. Πολύ καλά κάνουν και ζητούν να βγουν οι κουκούλες, δεν ξεχνάμε τι έγινε. Η Δικαιοσύνη θα το αποφασίσει. Υπάρχουν στοιχεία που της επιτρέπουν να το κάνει. Αυτό που έγινε από ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι αθλιέστερο έχω δει στην πολιτική. Δέκα πολιτικά πρόσωπα να στοχοποιούνται για μία υπόθεση στημένη από την αρχή έως το τέλος».

«Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να πέσουν οι τιμές»

Σχετικά με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Υπάρχει σημαντική μείωση πληθωρισμού και κάποια αποκλιμάκωση τιμών . Κάναμε βαριές παρεμβατικές ενέργειες για να συγκρατήσουμε τις τιμές. Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να πέσουν οι τιμές». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 28% ενώ υπογράμμισε ότι η μείωση του ΦΠΑ είναι ένα αναποτελεσματικό μέτρο  και πως έχει προσωρινό όφελος. Επίσης, μίλησε για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων στο τέλος του χρόνου ενώ πρόσθεσε πως είναι δέσμευση «και η μείωση εργοδοτικών εισφορών».

«Υπάρχουν περιπτώσεις με μονοπώλια»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και στις τιμές που «καίνε» εν μέσω τουριστικής περιόδου, αναγκάζοντας τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να απολαύσουν τις διακοπές τους σε κάποιο ελληνικό νησί. Όπως επεσήμανε σχετικά: «Μας απασχολεί το ζήτημα  και αναζητούμε στοιχεία . Υπάρχουν περιπτώσεις με μονοπώλια. Αν κρίνουμε ότι πρέπει να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα το κάνουμε».

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για το ΕΣΥ»

Ως προς τις ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επίταξης και τόνισε: «Το ζήτημα της υποστελέχωσης σε ορισμένα νοσοκομεία μπορεί βραχυπρόθεσμα να λυθεί χωρίς ακραία μέτρα. Υπάρχει πρόβλημα σε ορισμένα νοσοκομεία για να καλύψουμε εφημερίες. Με δύο εφημερίες το μήνα μπορεί να λυθεί. Πριν λάβουμε δραστικά μέτρα ζητώ να αναλογιστούν όλοι την κοινωνική ευθύνη. Πριν φτάσουμε να αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο σκληρά μέτρα κάνω έκκληση σε τοπικούς ιατρικούς συλλόγους. Θα στηρίξω το υπουργείο Υγείας σε αυτή την επιλογή. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για το ΕΣΥ. Κάνω μία τελευταία έκκληση και το τονίζω να λυθεί συναινετικά, ωραία το θέμα αυτό. Διαφορετικά έχουμε εργαλεία να το λύσουμε. 2 με 3 εφημερίες το μήνα τις οποίες πληρώνουμε αδρά».

«Έχουμε βελτιώσει τις απολαβές των γιατρών. Δώσαμε αύξηση 10% το 23%. Αυξήσαμε 20% τις εφημερίες. Το όποιο ευρώ εξοικονομούμε πρέπει να διαλέξουμε που θα το διοχετεύσουμε. Προτεραιότητα μας είναι η αύξηση απολαβών ιατρών και γι’ αυτό δώσαμε τη δυνατότητα να εκτελούν και ιδιωτικό έργο. Αυτή είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση», πρόσθεσε.

«Η πολιτική βία δεν έχει χώρο στις δημοκρατίες»

Σχολιάζοντας την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ότι «ήταν ένα πολύ άγριο συμβάν και δεν υπάρχει πολιτικός που δεν προβάλει την απόπειρα δολοφονίας και στη δική του καθημερινότητα». Τόνισε, δε, ότι «η πολιτική βία δεν έχει χώρο στις δημοκρατίες».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «πολιτική βία είχαμε και στην  πατρίδα μας. Η μεγάλη επιτυχία της δημοκρατίας είναι να επιλύει τις διαφωνίες ειρηνικά. Είμαστε αντίπαλοι, όχι εχθροί». Δεν δίστασε μάλιστα να αναφερθεί στον «τοξικό λόγο»  κάνοντας την διαπίστωση πως «παγκόσμια περισσεύει».

Η «μάχη» με τις φωτιές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις φωτιές τόνισε ότι ήταν τεράστιας σημασίας το γεγονός ότι οι πολίτες καθάρισαν τα οικόπεδα τους. «Όλα αυτά χτίζουν κοινωνικό κεφάλαιο», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο νόμος ισχύει για όλους, πρωτίστως για πιο ισχυρούς. Δεν θα κερδίσουμε μάχη από μία στιγμή στην άλλη αλλά την δίνουμε».

Αισιόδοξος για το Κυπριακό

Όσον αφορά στο Κυπριακό και τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή ανέφερε ότι το Σάββατο θα είναι δύσκολη μέρα για τους Έλληνες. «Είναι μία ευκαιρία αναστοχασμού τι δεν κάναμε και εμείς καλά. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα έχουμε ακόμα μία ευκαιρία για επανέναρξη συνομιλιών στο πλαίσιο αποφάσεων Συμβουλίου Ασφαλείας».

«Το όνομα είναι Βόρεια Μακεδονία και δεν μπορεί να αποκαλείται αλλιώς»

Σχετικά με τις προκλήσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας στη Βόρεια Μακεδονίας και την απόφασή της να αποκαλεί τη χώρα με τον όρο «Μακεδονία» ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Το όνομα είναι Βόρεια Μακεδονία και δεν μπορεί να αποκαλείται αλλιώς. Η Ελλάδα είναι τοποτηρητής της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας. Στο ζήτημα αυτό, η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Έχει όλη την Ευρώπη μαζί της. Υπάρχει μία Συμφωνία. Πρέπει να την τηρήσουν οι γείτονές μας».

Αναφορικά με την επανεκλογή Μέτσολα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε: «Χάρηκα για την επανεκλογή της, είμαι σίγουρος για την εκλογή της Φον ντερ Λάιεν. Ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο, θα είναι και η επιλογή του Επιτρόπου»

«Κανένα σχόλιο για την υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου στο ΠΑΣΟΚ»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου στην ηγεσία του κόμματος ανέφερε: «Είναι κόμμα της αντιπολίτευσης. Κανένα σχόλιο για την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου για την προεδρία . Για το ΠΑΣΟΚ έχω απαγορεύσει δια ροπάλου προτιμήσεις και απόψεις. Θα ήταν άκομψο να το κάνουμε. Πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο εκλογικός νόμος θα παραμείνει  όπως έχει ενώ οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2027 . «Αυτοί είναι οι κανόνες . Όσο μιλάμε για εκλογές, τόσο δίνουμε στους πολίτες την πεποίθηση ότι μας ενδιαφέρει η επανεκλογή μας και όχι τα προβλήματά τους» σχολίασε σχετικά.

Για τις αναφορές Κασσελάκη σε μαύρα χρήματα στα κόμματα επεσήμανε: «Το θέμα των μαύρων χρημάτων αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τη ΝΔ. Πρώτα ας λύσουν τα εσωτερικά τους, αν αφορά τον κύριο Τσίπρα και μετά να ασχολούνται με τη ΝΔ. Έχω καταθέσει Πόθεν Έσχες και ελέγχεται. Όλο αυτό το ζήτημα, το δημιούργησε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης».

Απάντηση… σε Σαμαρά-Καραμανλή

Για τις απόψεις που εξέφρασαν πρόσφατα Σαμαράς και Καραμανλής σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο τόνισε: «Δεν συμφωνώ με κάποιες απόψεις τους, αλλά έχουν το δικαίωμα να τις εκφράζουν. Η πολιτική αυτή τη στιγμή της ΝΔ εκφράζεται από εμένα και την κυβέρνηση . Έχουμε κερδίσει πέντε εκλογές, άρα κάνουμε κάτι σωστό. Η Ελλάδα σήμερα διεθνώς είναι πιο ισχυρή».

Καμιά συζήτηση για το ζήτημα του ΠτΔ

Ερωτηθείς για το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως θα ήταν άκομψο να πει το οτιδήποτε πριν λήξει η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Και σε αυτό κι αν θα είμαι κάθετος. Δε θέλω και δεν πρόκειται να δεχτώ να ακούσω από κανέναν βουλευτή οποιαδήποτε άποψη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, διότι αφορά αμφισβήτηση του θεσμού όχι του προσώπου, μέχρι που να ανοίξει η συζήτηση. Η συζήτηση θα ανοίξει συντεταγμένα τον Φεβρουάριο του 2025. Και προφανώς και δεν κάθομαι εδώ σε αυτό το γραφείο να αποφασίζω μόνος μου, σέβομαι όμως απόλυτα και την συνταγματική επιταγή η οποία περιγράφει τον ή την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ένα πρόσωπο το οποίο πρέπει να έχει ευρύτερη αποδοχή. Και θα σταματήσω εδώ», συμπλήρωσε.

επιδότησηειδήσειςσυνέντευξηειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκης