Πολιτική|24.07.2024 11:23

Έλενα Ακρίτα: Προς άρση της ασυλίας της μετά τη μήνυση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ομόφωνη ήταν σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής για άρση ασυλίας της Έλενας Ακρίτα, μετά από τη μήνυση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αιτήθηκε η υπόθεση να εκδικαστεί ενώπιον του φυσικού δικαστή, λέγοντας ότι «σέβομαι τη Δικαιοσύνη, θα δώσω τον δικαστικό αγώνα».

Το χρονικό 

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Γκραμπόφσκι κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον της μετά από την εξής ανάρτηση:

«Tο λάθος του Τάιλερ είναι ότι δε γεννήθηκε Μαρέβα» και συνέχισε:

«Ο Τάιλερ δεν έχει σπίτι Βολταίρου. Δεν έχει 40 ακίνητα που δεν ξέρουμε από πού κρατάει η σκούφια τους. Δεν κάνει περίεργες μπίζνες με μεγάλες εταιρίες. Δεν αναλαμβανει χαριστικά αναθέσεις κοστουμιών όπως της Aegean και των στολών-εκτρωμάτων των ταξιθετών/τριών στην Λυρική. Δεν κάνει πολιτικό παιχνίδι με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Δεν καταχράται τη θεσμική θέση του συντρόφου του.

Δεν παραγοντίζει με sms και τηλεφωνήματα σε επιχειρηματίες και μεγαλοεκδότες. Δεν παίζει παιχνιδάκια με τα Πόθεν Εσχες, δεν κάνει τίποτα παρανομο, τίποτα ύποπτο. Εχω γνωρίσει καλά τον Τάιλερ Μακμπέτ. Έχω κουβεντιάσει πολύ μαζί του και σάς βεβαιώνω πώς πρόκειται για ένα άτομο σοβαρό, με ενσυναίσθηση, πολιτική σκέψη και αυτόνομες απόψεις.

Δεν είναι ουραγός του Στέφανου, δεν είναι ακόλουθος, δεν είναι διακοσμητικός. Και σίγουρα δεν επιδίδεται σε υπόγειους βυζαντινισμούς όπως η εν λόγω κυρία. Ο Τάιλερ στηρίζει τον άνθρωπο του και τον στηρίζει επί της ουσίας, διατηρώντας παράλληλα ακέραιη την αυτονομία της προσωπικότητας του.

Γι’ αυτό Τάιλερ, ευτυχώς που δε γεννήθηκες Μαρέβα».

Επιστολή της Ακρίτα προς την τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας - Ζητεί να αρθεί η ασυλία

Η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα, με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, σχετικά με τα εισαγγελικά αιτήματα περί άρσης της ασυλίας της, ενημέρωσε ότι παραιτείται από την βουλευτική της ασυλία, ως μια αυτονόητη πράξη ευθύτητας, αισθήματος ισότητας και σεβασμού προς την Δικαιοσύνη.

Όπως αναφέρει στο κείμενο της επιστολής της: «Εφόσον η Δικαιοσύνη αποφασίζει να ελέγξει αντιπρόσωπο του ελληνικού λαού για όσα ανάρτησε στο Διαδίκτυο, θα πρέπει καθεμιά και καθένας από εμάς να διευκολύνουμε και αυτό το δικαστικό έργο.

Τα ανωτέρω ισχύουν πολύ περισσότερο στην δική μου περίπτωση, η οποία στην μακρά δημοσιογραφική και συγγραφική μου πορεία δεν έχω τελέσει κανένα απολύτως ποινικό αδίκημα. Παραιτούμενη από την ασυλία μου και προσερχόμενη να δώσω αυτούς τους δικαστικούς αγώνες, διεκδικώ και πάλι την ακώλυτη ενάσκηση της ελευθερία της έκφρασης, όπως κάθε πολίτης που έχει το καθήκον να ασκεί κριτική για τα κακώς κείμενα του δημόσιου βίου και να μην σιωπά.

Κατά την δική μου θεώρηση, το υπέρτατο αξίωμα στην Δημοκρατία είναι αυτό του πολίτη. Ως πολίτης, λοιπόν, είμαι έτοιμη να κριθώ κι εγώ επί ίσοις όροις από τα δικαστήρια, για τα οποία εκφράζω και την εμπιστοσύνη μου, όχι μόνο σε αυτή την συγκυρία, αλλά και διαχρονικά.»

Το πλήρες κείμενο της επιστολής

Προς την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή
Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας

Κύριε Πρόεδρε,
Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση για να παρασταθώ στην Επιτροπή Σας, σχετικά με τα εισαγγελικά αιτήματα περί άρσης της ασυλίας μου.
Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να ενημερώσω ότι παραιτούμαι από την βουλευτική ασυλία μου.
Εξ αρχής, από την έναρξη της συμμετοχή μου στην μεγάλη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία στο δημόσιο βίο έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από καμία ασυλία και κανένα προνόμιο. Η παραίτηση από την ασυλία είναι για εμένα μια αυτονόητη πράξη ευθύτητας, αισθήματος ισότητας και σεβασμού προς την Δικαιοσύνη. Εφόσον η Δικαιοσύνη αποφασίζει να ελέγξει αντιπρόσωπο του ελληνικού λαού για όσα ανάρτησε στο Διαδίκτυο, θα πρέπει καθεμιά και καθένας από εμάς να διευκολύνουμε και αυτό το δικαστικό εργο.
Τα ανωτέρω ισχύουν πολύ περισσότερο στην δική μου περίπτωση, η οποία στην μακρά δημοσιογραφική και συγγραφική μου πορεία δεν έχω τελέσει κανένα απολύτως ποινικό αδίκημα. Παραιτούμενη από την ασυλία μου και προσερχόμενη να δώσω αυτούς τους δικαστικούς αγώνες, διεκδικώ και πάλι την ακώλυτη ενάσκηση της ελευθερία της έκφρασης, όπως κάθε πολίτης που έχει το καθήκον να ασκεί κριτική για τα κακώς κείμενα του δημόσιου βίου και να μην σιωπά.
Κατά την δική μου θεώρηση, το υπέρτατο αξίωμα στην Δημοκρατία είναι αυτό του πολίτη. Ως πολίτης, λοιπόν, είμαι έτοιμη να κριθώ κι εγώ επί ίσοις όροις από τα δικαστήρια, για τα οποία εκφράζω και την εμπιστοσύνη μου, όχι μόνο σε αυτή την συγκυρία, αλλά και διαχρονικά.
Με εκτίμηση,
Έλενα Ακρίτα
Βουλευτής Επικρατείας

άρση ασυλίαςΈλενα Ακρίταειδήσεις τώραΜαρέβα ΓκραμπόφσκιΣΥΡΙΖΑ