Πολιτική|24.07.2024 18:14

Τι απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις Ερντογάν για «τουρκική μειονότητα στη Θράκη» και Κυπριακό

Newsroom

Απάντηση στις νέες προκλήσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης», αλλά και στις δηλώσεις του αναφορικά με το Κυπριακό έδωσαν διπλωματικές πηγές.

Σε αυτό το πλαίσιο, και σχετικά με τις αναφορές για «τουρκική μειονότητα», διπλωματικές πηγές σχολίαζαν πως «τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας. Ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση».

Αναφορικά με τα όσα είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας για το Κυπριακό, η Αθήνα σχολίαζε πως «η διαιώνιση του σημερινού status quo, της κατοχής του ενός τρίτου του νησιού και η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελούν λύσεις». «Παραμένουμε προσηλωμένοι στη λύση του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπουν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της προσωπικής του απεσταλμένης για την επανένωση του νησιού».

Τι είχε πει ο Ερντογάν μειονότητα και Κυπριακό

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν για την μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης: «Παρακολουθούμε όλα τα βήματα της Ελλάδας και παρεμβαίνουμε σε περίπτωση που χρειαστεί. Στις συναντήσεις μας με τις ελληνικές αρχές, τα προβλήματα των 'ομοεθνών μας' στη 'Δυτική Θράκη' βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας και τα θέματα που αφορούν τη θρησκεία, τη λατρεία και την εκπαίδευση βρίσκονται υπό τη συνεχή παρακολούθησή μας. Θα συνεχίσουμε να μεριμνούμε για την 'τουρκική μειονότητα' στη 'Δυτική Θράκη' και στη συνέχεια. Το ίδιο ισχύει και για τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Έχουν υποστεί αδικίες και διακρίσεις για σχεδόν 3 τέταρτα αιώνων από τη δεκαετία του 1960».

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις τραγωδίες των Κυπρίων αδελφών μας»

Στη συνέχεια, είπε πως: «Δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε τα καμένα χωριά, τα δολοφονημένα παιδιά, τα δράματα των Κυπρίων αδελφών μας. Ενώ όλες αυτές οι θηριωδίες διαπράττονταν, οι δυτικοί οργανισμοί δεν έκαναν τίποτα. Με την 'Ειρηνευτική Επιχείρηση' της 20ης Ιουλίου 1974, η Τουρκία έσπασε τα χέρια που απλώνονταν πάνω στην ανεξαρτησία των 'Τ/Κ'. Οι πολιτικές που προσπαθούν να σπάσουν τη θέληση των 'Τ/Κ' για ανεξαρτησία αυξάνονται από εκείνη την ημέρα».

«Έχουμε μπουχτίσει από ομοσπονδία»

Για το Κυπριακό είπε πως «δυστυχώς, καμία λύση δεν προέκυψε από τα τραπέζια των διαπραγματεύσεων. Εμείς και οι 'Τ/Κ' έχουμε μπουχτίσει τις προτάσεις που βασίζονται σε ομοσπονδία. Έχουμε καταστήσει σαφή τη στάση μας. Έχουμε δηλώσει για άλλη μια φορά στον κόσμο τη σημασία που αποδίδουμε στην υπόθεση της Κύπρου και στην ανεξαρτησία της 'ΤΔΒΚ'. Συνεχίζουμε επίσης να υποστηρίζουμε τον 'Τ/Κ' λαό να σταθεί στα δικά του πόδια».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚυπριακόειδήσεις τώραμουσουλμανική μειονότηταΤουρκίαΘράκη