Πολιτική|24.07.2024 21:27

Μητσοτάκης από το Προεδρικό: «Το προνόμιο της επιλογής επιτρόπου ανήκει αποκλειστικά στη χώρα»

Newsroom

Για την επιλογή του Έλληνα επιτρόπου στη νέα Κομισιόν, μετά την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον προεδρικό θώκο, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη δεξίωση στο προεδρικό Μέγαρο.

«Η χώρα θα έχει έναν Επίτροπο και το προνόμιο της επιλογής Επιτρόπου ανήκει αποκλειστικά στη χώρα. Η κάθε χώρα στέλνει ένα πρόσωπο», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης, δίχως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, ούτε για το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβέρνηση, ούτε για το χαρτοφυλάκιο που θα λάβει η χώρα μας.

Τι είχε πει στο Politico

«Σίγουρα θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο στη νέα Κομισιόν που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα οικονομικά, αλλά και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», είχε επισημάνει νωρίτερα σε συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα διεκδικεί τη θέση του Επιτρόπου Μεσογείου, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Δεν λέω αυτό, αλλά λέω ότι υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να χωρέσουν αυτό το λογαριασμό. Σίγουρα πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να έχουμε έναν επίτροπο για τη Μεσόγειο.

«Υποθέτω ότι τελικά θα είναι μια μεσογειακή χώρα. Δεν σηκώνω το χέρι μου επειδή υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα για εμάς και στο τέλος της ημέρας είναι μια απόφαση της προέδρου», πρόσθεσε.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΚομισιόνειδήσεις τώραπρωθυπουργός