Πολάκης: Μια πορεία γεμάτη συγκρούσεις και ύβρεις - Από τα Σφακιά στο Υγείας και από την ψυχή του Κασσελάκη στην μοναξιά των «ανεξαρτήτων»
Νίκος ΣβέρκοςΤο «ανθολόγιο» ύβρεων και επιθέσεων του Παύλου Πολάκη κατά οποιουδήποτε προσώπου με το οποίο κατά καιρούς διαφωνούσε είναι ανεξάντλητο. Περιλαμβάνει πολιτικούς αντιπάλους, συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ, πρώην συντρόφους του, θεσμικούς παράγοντες, αξιωματούχους, δικαστές, γιατρούς, δημοσιογράφους, επιστήμονες, μέχρι και σκιτσογράφους.
Ουκ ολίγες φορές τα άλλα κόμματα ζήτησαν τη διαγραφή του, αλλά πάντα κάτι τον κρατούσε εντός της Κουμουνδούρου ακόμα και αν στρεφόταν ενάντια στον εκάστοτε πρόεδρο. Η ώρα της διαγραφής του από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε χτες με πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη αφότου σε συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής επιτέθηκε με πρωτοφανώς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά συνεργάτιδας του υπουργού Υγείας.
Ωστόσο, η διαγραφή του αυτή αποδείχθηκε ψευδεπίγραφη και αποσπασματική. Ο Στέφανος Κασσελάκης ενώπιον της Κ.Ο. είπε χτες ότι «ο Παύλος ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μέσα στη Βουλή υπάρχουν και όρια» ενώ δήλωσε την αγάπη του για τον Κρητικό βουλευτή.
Από τον φοιτητικό συνδικαλισμό στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο 59χρονος σήμερα Παύλος Πολάκης ενεπλάκη με τα κοινά από τα φοιτητικά του χρόνια στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, ενώ εντάχθηκε στο ΝΑΡ μετά την διάσπαση της ΚΝΕ το 1989. Κάποιοι παλαιοί τους συμφοιτητές τον θυμούνταν ως «φτωχόπαιδο που πάλευε να γίνει γιατρός». Άλλοι τον θυμούνταν ως «επιθετικό, στα όρια του τραμπούκου». Κατόπιν στη δεκαετία του ‘90 δραστηριοποιήθηκε συνδικαλιστικά ως νοσοκομειακός γιατρός και το 2010, ιδιώτης γιατρός πλέον, εξελέγη δήμαρχος της ιδιαίτερης πατρίδας του τα Σφακιά και επανεξελέγη το 2014 όταν κατήλθε μοναδικός υποψήφιος δήμαρχος.
Κατά την πρώτη του θητεία ο Παύλος Πολάκης δεν περιορίστηκε στα δημαρχιακά του καθήκοντα. Δήλωσε στήριξη στο ΕΠΑΜ του Δημήτρη Καζάκη στις εκλογές του Μαΐου του 2012, ωστόσο στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η εποχή που το τότε μικρό κόμμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα αύξανε την επιρροή του, φέρνοντας την Αριστερά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από πολλές δεκαετίες.
Ο Παύλος Πολάκης γνωρίστηκε με τον Αλέξη Τσίπρα την ίδια εποχή, με δημοσιεύματα να αναφέρουν πως ο Χανιώτης προσέγγισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όταν εκείνος παραθέριζε στα νότια του νομού Ρεθύμνου. Συμπεριελήφθη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 και εξελέγη δεύτερος πίσω από τον Γιώργο Σταθάκη, ενώ τον Ιούλιο του ίδιου έτους ανέλαβε υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Αν και πολλοί πίστευαν πως η πρότερη συμπόρευσή του με το ΕΠΑΜ θα τον οδηγήσει εκτός ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπογραφή των μνημονίων, ο Παύλος Πολάκης παρέμεινε και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Ο βολικός σπόνσορας του «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου»
Από την στιγμή που υπουργοποιήθηκε ο Παύλος Πολάκης προσέφερε μπόλικη τροφή στα αντιπολιτευόμενα τότε μέσα ενημέρωσης που ανέμεναν με αγωνία και την παραμικρή στραβοτιμονιά των στελεχών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Το κάπνισμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του υπουργείου Υγείας, οι φωτογραφίες με όπλα και οι σφοδρές επιθέσεις σε δημοσιογράφους τους οποίους κατήγγειλε ως διαπλεκόμενους έδωσαν το κατάλληλο υλικό για να φιλοτεχνηθεί η εικόνα του «αψύ Κρητικού».
Η εικόνα αυτή προκαλούσε αυξανόμενη απέχθεια σε όσους ούτως ή άλλως αποστρέφονταν την κυβέρνηση Τσίπρα. Το «αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» τον έκανε καθημερινό θέαμα στα τηλεοπτικά παράθυρα και στις ενημερωτικές ιστοσελίδες. Οι αφορμές που έδινε «έθαβαν» την αποτελεσματικότητα των πράξεων του ιδίου και του υπουργού Ανδρέα Ξανθού, προσφέροντας τελικά υπηρεσία στους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι και πολιτικό όρο βασισμένο πάνω του, τον «πολακισμό», εφηύραν οι επικριτές της κυβέρνησης Τσίπρα, ενώ εκμεταλλεύονταν στο έπακρο την ανοχή του Αλέξη Τσίπρα. Ο τότε πρωθυπουργός επέλεγε παγίως να μην συγκρούεται με τους υπουργούς του, ενώ οι όποιες παρεμβάσεις του ήταν πυροσβεστικές και ιδιωτικές.
Η οικοδόμηση της προσωπικής του φήμης
Τα ίδια χαρακτηριστικά που προκαλούσαν αποστροφή στους επικριτές της κυβέρνησης Τσίπρα, γίνονταν δεκτά με διαφορετικό τρόπο από τους ψηφοφόρους και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Τις περισσότερες φορές ο Παύλος Πολάκης αντιμετωπιζόταν από τους περισσότερους ως «αναγκαίο κακό», κυρίως λόγω του ότι με τις εκρήξεις του υπερασπιζόταν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα. Όταν τα πράγματα ξέφευγαν, επικρατούσε η σιωπή. Κάποιοι πιο κυνικοί ψιθύριζαν όμως ότι «και ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τον Άδωνι του»
Παράλληλα όμως δημιουργείτο και μια δεξαμενή «πολακιστών». Επρόκειτο για μια μερίδα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, «φασαριόζων» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που καλούσαν τον Παύλο Πολάκη να μην υποχωρήσει στις επιθέσεις εναντίον του. Σε αυτή την τάση συνηγορούσε και το αφήγημα που χρησιμοποιούσε ο ίδιος: Πως τα βάζει με «συμφέροντα» και με πυλώνες ενός ιδιότυπου «καθεστώτος» που κυβερνά την Ελλάδα μέσα από την πολιτική, οικονομική και δικαστική εξουσία.
Ενόσω δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ βίωνε τη βίαιη ωρίμανσή του, ο Παύλος Πολάκης έμενε πιστός στην συγκρουσιακή εφηβεία του. Και η διαρκής επίκληση στον ηρωισμό και τον συναισθηματισμό, τον ανέδειξαν σε «μαχητή» στα μάτια μερίδας μελών και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Το πρώτο φλερτ με την διαγραφή
Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019 ήταν η στιγμή της «απογείωσης» του Παύλου Πολάκη. Ανέλαβε τομεάρχης διαφάνειας, ρόλος που ταίριαζε «γάντι» στον φύσει «λεβέντικο» και καταγγελτικό του λόγο. Οι αποκαλύψεις στον τομέα αρμοδιότητάς του επισκιάζονταν όμως συχνά πυκνά από έτερα ξεσπάσματα κατά των αντιπάλων του, με χαρακτηριστική την σεξιστική προτροπή του προς τον Άδωνι Γεωργιάδη να φορέσει «τσίγκινο».
Στο μεταξύ ο Παύλος Πολάκης ανακάλυπτε συχνά πυκνά και νέους αφανείς εχθρούς, ενισχύοντας το προφίλ του στον κόσμο που τον (παρ)ακολουθούσε. Ωστόσο ο κλοιός γύρω του έσφιγγε, όχι όμως σε σημείο να ασφυκτιά. Υποχωρούσε, δε, πανηγυρικά όποτε ένιωθε την απειλή του εξοβελισμού από το ίδιο του το κόμμα.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας απαξίωνε τον εμβολιασμό κατά του Covid-19 και υπερασπιζόταν τα μονοκλωνικά, φλερτάροντας με τους αρνητές των εμβολίων και διάφορες ψευδοεπιστημονικές θεωρίες. Αρνείτο, δε, να εμβολιαστεί μέχρις ότου ο Αλέξης Τσίπρας τον κάλεσε και του υπενθύμισε πως όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προχωρήσει στην αυτονόητη πράξη. Τότε ο ίδιος υπαναχώρησε και εμβολιάστηκε.
Ο κόμπος έφτασε στο χτένι τον Φεβρουάριο του 2023. Εκείνη την εποχή ο Αλέξης Τσίπρας και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζονταν το πρόγραμμα του κόμματος για τους θεσμούς. Ο Παύλος Πολάκης σε ένα κρεσέντο εμπρηστικών αναρτήσεων δημοσίευσε το δικό του «μανιφέστο» με προγραφές στο χώρο της δικαιοσύνης και της δημοσιογραφίας. «Αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ!!» ανέφερε τότε.
Ο Αλέξης Τσίπρας την επομένη παρέπεμψε τον Παύλο Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ερώτημα της διαγραφής λόγω της «συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος». Στην συνεδρίαση των οργάνων ο Παύλος Πολάκης, μπροστά στον κίνδυνο να μην είναι ξανά υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε στροφή 180 μοιρών. Με επιστολή του ζήτησε ουσιαστικά συγγνώμη από τον πρόεδρο και τους συντρόφους του και υποσχέθηκε πίστη στο πρόγραμμα του κόμματος.
Εμπρός για νέες συγκρούσεις!
Ο Πολάκης δεν διεγράφη τότε, με τα στελέχη όμως να ακολουθούν τότε διαφορετικό σκεπτικό. Κάποιοι έλεγαν πως η μη υποψηφιότητα Πολάκη θα κοστίσει εκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι, μεταξύ των οποίων και το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, έλεγαν ότι δεν υπήρχε η κατάλληλη πλειοψηφία στο όργανο ώστε να διαγραφεί ο Πολάκης. Η τελευταία άποψη βασιζόταν στο ότι είχαν είχαν προηγηθεί δηλώσεις ουκ ολίγων στελεχών της τότε εσωκομματικής αντιπολίτευσης, όπως του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Νίκου Φίλη, που διατύπωναν την διαφωνία τους με την πρακτική των διαγραφών.
Η παραλίγο διαγραφή του τον έκανε να σιωπήσει μόνο για λίγο καιρό. Η καθίζηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2023 έδωσε νέα ώθηση στην επιθετικότητα του Παύλου Πολάκη, που ήδη από το 2019 στρεφόταν με σφοδρότητα κατά όσων του έδωσαν χείρα βοηθείας εκείνη τη δύσκολη στιγμή. Στήριξε αναφανδόν τον Στέφανο Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε σφόδρα κατά όψων στήριζαν την Έφη Αχτσιόγλου και οι οπαδοί του αναπαρήγαγαν τις θεωρίες περί «σκοτεινών κέντρων» που ευθύνονται για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. και για την εκλογική αποτυχία.
Παράλληλα όμως κορύφωσε και τις επιθέσεις τους πολιτικούς του εχθρούς. Έμοιαζε να είναι πλήρως αποχαλιναγωγημένος, φτάνοντας στο σημείο να πει σε ζωντανή μετάδοση «βούλωσέ το» και «κάνε καμιά δουλειά» στην γραμματέα της ΝΔ. Η πρωτοφανής χθεσινή επίθεση στην συνεργάτιδα του Άδωνι Γεωργιάδη (αγαπημένου του αντιπάλου ελέω σκανδάλου ΚΕΕΛΠΝΟ) ακολούθησε απλά την προδιαγεγραμμένη πορεία που έχει επιλέξει ο Παύλος Πολάκης.
Κασσελάκης – Πολάκης: Μια στενή αλλά περίεργη φιλία
Η σχέση του με τον Στέφανο Κασσελάκη αξίζει από μόνη της ένα ξεχωριστό αφιέρωμα. Οι δυο τους όπως έχουν πει, γνωρίστηκαν διαδικτυακά όταν ο κρητικός βουλευτής ήταν τομεάρχης διαφάνειας. Κοινός του σύνδεσμος ήταν ο Μανώλης Καπνισάκης, που φέρεται να γνώριζε τους δυο πολιτικούς λόγω της επαγγελματικής ενασχόλησης του με δικαστικά και ποινικά θέματα στα Χανιά.
Στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη ο Παύλος Πολάκης βρήκε το κατάλληλο πρόσωπο για να πάρει την προσωπική του πολιτική εκδίκηση ενάντια σε όσους κόντεψαν να τον διαγράψουν ή του ασκούσαν κριτική για τη συμπεριφορά του. Και ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε στον κρητικό βουλευτή του, την «ψυχή» του, όπως έχει πει. Για τους πιο προσγειωμένους, βρήκε τον κατάλληλο σύνδεσμο με μια μερίδα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που έλκονται από τον μεσσιανισμό, τον ηρωισμό.
Μέχρι την διαγραφή του από την Κ.Ο., η σχέση τους έμοιαζε να είναι αμοιβαία επωφελής. Συμπεριφέρονταν ως δυο αυτόνομοι παράγοντες, με ξεχωριστές πορείες, αλλά με κοινό προορισμό: Την δημιουργία ενός κόμματος καθαρού από τα βαρίδια του κυβερνητικού παρελθόντος του ΣΥΡΙΖΑ.
Την σχέση τους περιγράφουν καλύτερα τα ίδια τα γεγονότα. Ο Παύλος Πολάκης επανήλθε στη θέση του Τομεάρχη Διαφάνειας επί προεδρίας Κασσελάκη. Ωστόσο ήταν εκείνος που απείχε από την ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια, χωρίς να υποστεί κυρώσεις. Ο βουλευτής Χανίων είχε μάλιστα αφήσει αιχμές για την προβολή της προσωπικής ζωής του προέδρου του, αλλά υπερασπίστηκε με σθένος την επίθεση Κασσελάκη στους «87». Και φυσικά, ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να ζήτησε συγγνώμη για λογαριασμό του βουλευτή του στην Μαρία Συρεγγέλα, αλλά έπειτα τον υπερασπίστηκε μέχρι κεραίας έναντι της ΝΔ.
Ο Παύλος Πολάκης, που ως ταύρος εν υαλοπωλείω επιτέθηκε χτες σε συντρόφους του ακόμα και στην αίθουσα της Γερουσίας, θα παραμείνει μέλος του κόμματος όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρόεδρός του, λέγοντας ότι «ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ». Γι' αυτό η επίδραση της διαγραφής Πολάκη από την Κ.Ο. δεν αναμένεται να είναι εκτεταμένη. Φαίνεται ότι στο μυαλό του Στέφανου Κασσελάκη μέτρησε περισσότερο το ότι οι «οπαδοί Πολάκη» είναι απρόβλεπτοι παρά ο πολιτικός πολιτισμός που υπηρετούσε ανέκαθεν η Αριστερά. Υπάρχει άλλωστε και το καταστατικό συνέδριο εν όψει…
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό