Πολιτική|27.07.2024 06:50

ΣΥΡΙΖΑ: Βάλλεται πανταχόθεν ο Κασσελάκης – Η παραμονή Πολάκη στο κόμμα ανακατεύει το εσωκομματικό σκηνικό

Νίκος Σβέρκος

Σε γόρδιο δεσμό αναδεικνύεται το ζήτημα της διαγραφής Πολάκη για τον Στέφανο Κασσελάκη, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε αρχικά να κραδαίνει το ξίφος του για να τον κόψει.

Οι κυρώσεις στον βουλευτή Χανίων περιορίστηκαν μόνο στην διαγραφή του από την Κ.Ο. και όχι από το ίδιο το κόμμα. Ο Παύλος Πολάκης δίνει ραντεβού στο καταστατικό συνέδριο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει πιστούς του συνοδοιπόρους να συντάσσονται με τον διαγραφέντα και άλλα στελέχη να του ζητούν να πάρει άμεσα απόφαση για το κομματικό μέλλον του κρητικού βουλευτή.

Εγκαταλείπουν τον Κασσελάκη συνοδοιπόροι του

Όταν ο Στέφανος Κασσελάκης, λίγες ώρες αφότου αποφάσιζε την διαγραφή του Παύλου Πολάκη από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωνε ενώπιον των υπόλοιπων βουλευτών του την αγάπη του για τον βουλευτή Χανίων και τους διαβεβαίωνε πως ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπέπιπτε σε μια ανεξήγητη εναλλαγή διάθεσης. Οπισθοχωρούσε μπροστά στις αντιδράσεις ορισμένων βουλευτών και στελεχών, από τους οποίους δεν ανέμενε τέτοια στάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές που θεωρούνταν απόλυτα πιστοί στον Στέφανο Κασσελάκη εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την διαγραφή Πολάκη. Κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. η Ραλλία Χρηστίδου φέρεται να υπερασπίστηκε το ότι ο Παύλος Πολάκης «δεν είναι comme-if-faut», ενώ η Γιώτα Πούλου μίλησε για μεγάλη απήχηση που έχει στην περιφέρειά της την Βοιωτία ο Κρητικός βουλευτής. Οι δυο αυτές βουλεύτριες δεν είναι ασήμαντα πρόσωπα για την ηγεσία Κασσελάκη, καθώς με τις ευλογίες του έχουν αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο στο κομματικό περιβάλλον. Η μεν Ραλλία Χρηστίδου εντάχθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Κ.Ε., ενώ η Γιώτα Πούλου συμμετέχει στην Γραμματεία της ΚΟΕΣ για το προσεχές καταστατικό συνέδριο.

Είναι λοιπόν εμφανής πλέον η απόσπαση μερίδας βουλευτών και στελεχών που βρίσκονταν στο πλάι του Στέφανου Κασσελάκη. Επί του προκειμένου συντάσσονται με την πλευρά Πολάκη, αδυνατίζοντας την βάση υποστήριξης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λίγους μήνες πριν το κρίσιμο καταστατικό συνέδριο.

Ανακατεύεται η τράπουλα εν όψει συνεδρίου

Στο συγκεκριμένο συνέδριο, άλλωστε, έδωσε ραντεβού ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης με νέες του δηλώσεις. Ερωτηθείς για την δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη πως τον αγαπά, ο βουλευτής Χανίων απάντησε πως «οι αγάπες δεν φτάνουν» και επιτέθηκε στην Αθηνά Λινού, λέγοντας πως το ξέσπασμά της σε κλάματα ήταν «υποκριτικό», «ψεύτικο» και «κατά παραγγελία». Και φυσικά, είπε πως θα έλεγε ξανά τα ίδια στην μετακλητή συνεργάτιδα του Άδωνι Γεωργιάδη.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι θα πράξουν οι δύο πολιτικοί στην επόμενη φάση. Η παραμονή Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ του δίνει το «ελεύθερο» να αναβαθμίσει την επιθετικότητά του κατά πάντως, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης κινδυνεύει να απωλέσει την πρόσβασή του σε μερίδα φανατικών οπαδών του Κρητικού βουλευτή που τον στήριξε στην κούρσα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Και όλα αυτά, ενώ αυξάνονται οι επικριτές της προεδρίας Κασσελάκη.

Στην συνεδρίαση της Κ.Ο., πέραν των Κατερίνας Νοτοπούλου, Διονύση Καλαματιανού και Συμεών Κεδίκογλου, που συνυπέγραψαν την επιστολή των «87», ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε και ο Χρήστος Γιαννούλης, που φέρεται να επέκρινε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επειδή τόσο ο Παύλος Πολάκης όσο και η Νίνα Κασιμάτη δεν υπέστησαν κυρώσεις όταν «έσπασαν» την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Στελέχη πάντως όπως ο Νίκος Παππάς και η Ρένα Δούρου δείχνουν να μην θέλουν αυτή τη στιγμή να οξύνουν τα πνεύματα και επιλέγουν να αποφεύγουν στις κομματικές συνεδριάσεις να λάβουν καθαρή θέση υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη ή των επικριτών του.

Στελέχη σε Κασσελάκη: «Διάγραψέ τον και από το κόμμα»

Η ατολμία του Στέφανου Κασσελάκη έναντι του Παύλου Πολάκη προκάλεσε άλλα στελέχη του να στείλουν μήνυμα στον πρόεδρο του ζητώντας του ουσιαστικά να τον διαγράψει από το κόμμα. Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθενται να κινηθούν για την παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, αλλά πετούν το μπαλάκι στον Στέφανο Κασσελάκη θεωρώντας ότι όσο δεν προχωρά σε επιπλέον κυρώσεις, η διένεξη των δύο θα λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και πως το ρήγμα ανάμεσά τους θα βαθύνει έτι περαιτέρω.

Σημαίνοντα μέλη της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις, λένε πως «μεγαλύτερος κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ από δω και στο εξής ο εκφυλισμός και η γελοιοποίηση», επισημαίνοντας πως ο Παύλος Πολακης δεν είναι ένα απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στα Σφακιά, αλλά μέλος των καθοδηγητικών οργάνων και της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου καθώς παραμένει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας.

Τα ίδια στελέχη εκφράζουν την άποψη πως «η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική ομάδα δε μπορεί να είναι μια απόφαση που λαμβάνεται εν βρασμώ ούτε ένας επικοινωνιακός ελιγμός για να ξεπεραστεί η πίεση της στιγμής» και συμπληρώνουν πως αν ισχύει κάτι από αυτά τότε η απόφαση για τη διαγραφή του «θα πρέπει να επανεξεταστεί».

Υπογραμμίζουν όμως με νόημα πως «σε κάθε περίπτωση, αν η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δε συνοδευτεί άμεσα με την απομάκρυνση του από τα ηγετικά όργανα και τη παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Κόμματος, θα μας καταστήσει απολύτως αναξιόπιστους στη κοινή γνώμη». Σημειώνουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης αυτή τη στιγμή «πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις, αλλά πρέπει να αποφασίσει», καθώς «όποιος πατάει σε δυο βάρκες, συνήθως πέφτει στο νερό».

Νίκος ΠαππάςειδήσειςΚατερίνα ΝοτοπούλουΡαλλία ΧρηστίδουΣΥΡΙΖΑΝίνα Κασιμάτηειδήσεις τώραΡένα ΔούρουΣτέφανος Κασσελάκης