Πολιτική|28.07.2024 06:25

ΠΑΣΟΚ: Θα φτάσουν όλοι οι υποψήφιοι μέχρι τέλους; Ποιοι έχουν το προβάδισμα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Η αποχώρηση από τη διεκδίκηση της ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από την Μιλένα Αποστολάκη φούντωσε τις συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος για επιπλέον… απώλειες, μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες.

Πολλοί θεωρούν ότι ο Γιάννης Καννελάκης δύσκολα θα φτάσει μέχρι τέλους, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μπορεί να υπάρξει μια επιπλέον αποχώρηση, όσο πλησιάζουμε προς τον Οκτώβριο. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι οι δημοσκοπήσεις βγαίνουν με το… σταγονόμετρο, διότι αρκετοί δεν επιθυμούν δημοσίως να καταγραφεί η δυναμική τους, μέχρι να μπούμε στην τελική ευθεία.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες από έμπειρους δημοσκόπους η τριάδα Ανδρουλάκης, Δούκας και Γερουλάνος διατηρεί το προβάδισμα, με αρκετή απόσταση από τον τέταρτο. Συνεπώς, ως φαίνεται οι εκλογές θα είναι κούρσα για τρείς, εκτός αν η Άννα Διαμαντοπούλου «μπει» σφήνα, αν και θεωρείται αρκετά δύσκολο, με βάση τις υπάρχουσες μετρήσεις. Αυτό, εντούτοις, που επισημαίνουν οι δημοσκόποι είναι πως παραμένει άγνωστη η δεξαμενή των ψηφοφόρων, διότι η πρώην Υπουργός αναμένεται να αντλήσει ψήφους από πολίτες που ενδεχομένως στις προηγούμενες εκλογές δεν είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαφωνίες ανάμεσα στους υποψηφίους παραμένουν και αφορούν κυρίως την κωλυσιεργία του Ν. Ανδρουλάκη να κοινοποιήσει το μητρώο στελεχών του κόμματος. Αυτό δημιουργεί εκνευρισμό αλλά και αναταράξεις στη Χαριλάου Τρικούπη, την στιγμή που πολλοί υπογραμμίζουν ότι όλα θα πρέπει να γίνουν δίχως καιροσκοπισμούς και χωρίς να μπαίνουν εμπόδια, έστω κι αν είναι «διαδικαστικά».

Το στοίχημα

Την ίδια ώρα,  το βασικό στοίχημα για αρκετούς στη Χαριλάου Τρικούπη είναι η συμμετοχή. Οι περισσότεροι δηλώνουν πλέον σιγουριά, ότι θα ξεπεράσει τις 300.000 (ήταν 270.000 πριν από τέσσερα χρόνια), ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου ανέβασε τον πήχη στις 400.000, επισημαίνοντας πως έτσι θα σταλεί το μήνυμα στην κοινωνία ότι το κυβερνών ΠΑΣΟΚ επέστρεψε. Σε αντίθεση περίπτωση, στελέχη του κόμματος ομολογούν ότι θα υπάρξει σοβαρό ζήτημα και ο νέος αρχηγός θα έχει ξεκινήσει το ματς με γκολ από τα αποδυτήρια.

Γι’ αυτό, ήδη ορισμένοι προειδοποιούν πως δεν θα πρέπει να συνεχιστούν οι σκληρές δημόσιες κόντρες, που δείχνουν ότι η συνοχή κρέμεται από μια κλωστή. Ενδεικτική, μάλιστα, ήταν και η δήλωση – προειδοποίηση της Μιλένας Αποστολάκη:  «Βλέπω με αυξανόμενη ανησυχία να κυριαρχούν προσωπικές συγκρούσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη συνοχή της παράταξης. Και είμαι αποφασισμένη, με τις δυνάμεις που διαθέτω, να σταθώ απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη. Θέλω να είμαι μέρος της λύσης και όχι της κρίσης.

Νίκος ΑνδρουλάκηςΧάρης ΔούκαςΠαύλος ΓερουλάνοςειδήσειςΠΑΣΟΚειδήσεις τώρα