Πολιτική|30.07.2024 14:18

Τουρκία: Ακύρωσε ξαφνικά επίσκεψη του ΥΠΕΣ στην Ελλάδα - Τι απαντά η Αθήνα

Ελευθερία Σπυράκη

Απάντηση στην ξαφνική ακύρωση της προγραμματισμένες επισκέψεις στην Αθήνα του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Αλί Γερλικαγιά στην Ελλάδα δίνουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης.

Τι απαντά η Αθήνα στην ακύρωση της επίσκεψης

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για την επιτυχημένη διαχείριση του Μεταναστευτικού ζητήματος και την πάταξη των δικτύων των διακινητών, είναι κρίσιμης σημασίας».

Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι η αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης στην Αθήνα, του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών, δεν θα αποτελέσει ανάχωμα στον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες και έχει αποδώσει ήδη καρπούς, ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, επιθυμεί τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας και αναμένει ότι μια νέα συνάντηση θα μπορέσει να προγραμματιστεί σύντομα. Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού απαιτεί κοινές προσπάθειες και συνεργασία και είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Γιατί ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρουν στο ethnos.gr, ότι η τουρκική πλευρά αιτιολόγηση την ακύρωση της επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών επικαλούμενη βεβαρυμένο πρόγραμμα και υποχρεώσει από την πλευρά του. Πάντως, η Άγκυρα ενημέρωσε πως θα επιδιώξει τηλεφωνική επικοινωνία με την ελληνική πλευρά τις επόμενες ημέρες.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών θα ερχόταν αυθημερόν στην Αθήνα και θα είχε γεύμα εργασίας με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Χρήστο Στυλιανίδη και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο για να συζητήσουν για θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας.

υπουργείο Μετανάστευσης και ΑσύλουμετανάστευσηΤουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν