Πολιτική|02.08.2024 09:24

Κικίλιας στο OPEN: «Θα κυνηγήσουμε όσους βάζουν φωτιές» - Προλάβαμε φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Newsroom

«Είναι πασιφανές πως η κλιματική κρίση είναι εδώ. Υπήρξε μια άνυδρη χρονιά. Στην Αττική ειδικά δεν έχει βρέξει καθόλου. Οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες για πολλές δεκαετίες», τόνισε μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Για την φωτιά που ξέσπασε πολύ αργά το βράδυ της Πέμπτης στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και τις φλόγες έπιασαν στην αρχή τους τα drone, ο κ. Κικίλιας ανέφερε «πρόλαβε η Πυροσβεστική, ακόμη μια φορά, τους ευχαριστώ πολύ. Αλλά αναρωτιέμαι, σε μια τέτοια νύχτα πώς μπαίνει ξαφνικά φωτιά στους πρόποδες ενός βουνού;».

«Θα κυνηγήσουμε όσους βάζουν φωτιές» 

«Κατέστη υποχρεωτικό και μονόδρομος για μένα και τον κ. Φλωρίδη να νομοθετήσουμε μέσω του ποινικού κώδικα την αλλαγή της εξ αμελείας πρόκληση πυρκαγιάς από πλημμέλημα σε κακούργημα. Υπάρχουν κάποιοι που συνελήφθησαν και είναι προφυλακισμένοι. Έως και 20 χρόνια είναι η κάθειρξη και 200.000 ευρώ πρόστιμο», επισήμανε. 

Όπως τόνισε προς όσους βάζουν φωτιές: «θα τους κυνηγήσουμε, δεν θα τους αφήσουμε έτσι και υπάρχουν αποτελέσματα και από τη δικαιοσύνη». «Η πολιτεία πρέπει να παρέχει ασφάλεια», τόνισε.

«Δεν υπάρχει πιο δύσκολη περιοχή για φωτιές από την Εύβοια» 

Για την Εύβοια είπε πως «δεν υπάρχει πιο δύσκολη περιοχή στην Ελλάδα. Σε 4 μέρες κα πολύ δύσκολες συνθήκες τα κατάφερε το Πυροσβεστικό Σώμα. Αλλά και οι δασάρχες μας είναι εκεί. Και οι εθελοντές μας. Και όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι πλέον αποτελούν το νέο δόγμα της κατάρτισης των δασικών πυρκαγιών, κατάφεραν να την περιορίσουν και να μπει σε ύφεση και τους ευχαριστώ».

Και επισήμανε: «Αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός, η νέα αγάπη για τη πατρίδα. Η αίσθηση πως θα προστατέψω το σπίτι μου, την οικογένειά μου, τοι χωριό μου, το νησί μου. 835.000 συμπολίτες μας καθάρισαν τα οικόπεδα τους και είμαι πολύ περήφανος για αυτούς. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να πλησιάσει η πυρκαγιά».

«Προσπαθούμε να καθαρίσουμε τα δάση» 

«Σε όλη την μεταπολίτευση υπήρξε ταμπού πως δεν μπαίνουμε μέσα στα δάση. Αποτέλεσμα αυτού είναι στον υπόροφο να έχουμε καύσιμη ύλη. Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να καθαριστούν τα δάση αλλά μετά από 4-5 δεκαετίες είναι αδύνατο αυτό να γίνει αυτομάτως. Μπήκαν στην εξίσωση και οι συμπολίτες μας. Το κάνουν και οι δήμαρχοι, έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια. Μαζί παλεύουμε τις φωτιές», ανέφερε ακόμη. Όπως είπε, όσοι είναι αμελείς από την τοπική αυτοδιοίκηση, θα κριθούν.

«Μέχρι πέρυσι δεν είχε καθαριστεί τίποτα. Ή τουλάχιστον υπήρχε ένας νόμος ο οποίος δεν εφαρμοζόταν. Τώρα με την ψηφιακή πλατφόρμα που φτιάξαμε, 834.000 συμπολίτες μας καθάρισαν τα οικόπεδά τους και οι δήμοι ανέλαβαν την διακομιδή».

Βασίλης Κικίλιαςφωτιάφωτιά τώραΕύβοιαΒαρυμπόμπηπυρκαγιάειδήσεις τώρα