Πολιτική|04.08.2024 06:55

Επιχείρηση συσπείρωσης της «γαλάζιας» βάσης: Τι δείχνουν οι κινήσεις Μητσοτάκη

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπου η Νέα Δημοκρατία πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε βάλει, χτύπησε καμπανάκι στο «γαλάζιο» στρατόπεδο και άνοιξε συζήτηση για μια… επιστροφή στις ρίζες. Όπως φάνηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος υπάρχουν βουλευτές που ζητούν να υπάρξει στενότερη προσέγγιση ενός παραδοσιακού ακροατηρίου του κόμματος.

Από την κυβέρνηση βέβαια δεν θέλουν να μπουν σε μια συζήτηση για το αν πρέπει να υπάρξει δεξιά στροφή ή να συνεχιστούν τα ανοίγματα προς το κέντρο και μιλούν για μια πορεία προς τα εμπρός. Ωστόσο, κινήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, κυρίως όσον αφορά τις αλλαγές σε θέσεις κλειδιά, δείχνουν πως η προσοχή στρέφεται προς το εσωτερικό του κόμματος καθώς στόχος είναι να περιοριστούν οι γκρίνιες. Άλλωστε βουλευτές εξέφρασαν παράπονα πως βρίσκονται αντιμέτωποι με κλειστές πόρτες, ενώ ζητούν μεγαλύτερη αξιοποίηση στελεχών που προέρχονται μέσα από το κόμμα και όχι από… μεταγραφές.

Αδιαμφισβήτητα το Μέγαρο Μαξίμου σε αυτή τη συγκυρία εστιάζει στην αντιμετώπιση της ακριβείας αλλά και στην επίλυση προβλημάτων που συνδέονται με την καθημερινότητα των πολιτών. Ωστόσο μια σειρά πρωτοβουλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνουν πως η προσοχή στρέφεται και στο εσωτερικό του κόμματος. Μάλιστα το φθινόπωρο θα ξεκινήσει ένας κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με ομάδες βουλευτών (πιθανότατα ανά 20 άτομα).

Παράλληλα μια σειρά επιλογών σε θέσεις κλειδιά δείχνει πως το βλέμμα στρέφεται σε πρόσωπα που προέρχονται από τον κομματικό πυρήνα, ωστόσο παράλληλα στόχος είναι να μην σταλεί μήνυμα πως εγκαταλείπεται ο χώρος του κέντρου. Στον πρόσφατο ανασχηματισμό των γενικών γραμματέων υπήρξε αξιοποίηση προσώπων που διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα υπήρξαν άλλα πρόσωπα που προέρχονταν από μεταγραφές τα οποία έμειναν εκτός (όπως η Ζέφη Δημαδάμα), ωστόσο αυτό δεν ήταν συνολικό φαινόμενο.

Στο μεταξύ την Πέμπτη ανακοινώθηκε πως η Ελλάδα προτείνει τον Απόστολο Τζιτζικώστα για Επίτροπο στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Τζιτζικώστας είναι ένα πρόσωπο με πολυετή διαδρομή στη Νέα Δημοκρατία καθώς είχε εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής το 2007 ενώ το 2015 είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. Βέβαια κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν πως στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές ο κ. Τζιτζικώστας είχε εκλεγεί περιφερειάρχης με ποσοστό 60%, θέλοντας να δείξουν πως μιλά σε ένα ευρύτερο ακροατήριο.

Πάντως πολιτική σημασία έχει και το γεγονός πως ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση εστιάζει ιδιαιτέρως. Υπενθυμίζεται πως στις τελευταίες ευρωεκλογές κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας είχαν καταγράψει σε νομούς της Μακεδονίας υψηλότερα ποσοστά από το μέσο όρο που είχαν στη χώρα. Μάλιστα κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και πέρυσι στις εθνικές εκλογές με τους «γαλάζιους» να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην επαναπροσέγγιση παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος που ενδεχομένως κοιτούν προς τα δεξιά.

Σε ποιο κοινό στρέφεται η κυβέρνηση

Σε ομάδες ψηφοφόρων που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην εκλογική νίκη του 2023 στρέφεται η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων κοιτά προς την μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τους συνταξιούχους και ένα πλέγμα μέτρων εστιασμένο στις συγκεκριμένες ομάδες θα ανακοινωθεί στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο.

Το πακέτο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει αύξηση συντάξεων το 2025, έκτακτη ενίσχυση στο τέλος του χρόνου για όσους συνταξιούχους δεν θα πάρουν αυτή την αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση ασφαλιστικών εισφορών κ.α Παράλληλα από την κυβέρνηση βάζουν μπροστά μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και μεταξύ άλλων αναμένεται να ανακοινωθούν στοχευμένες παρεμβάσεις για τα νέα ζευγάρια αλλά και τις τρίτεκνες οικογένειες.

Πάντως ο πρωθυπουργός δεν θα περιοριστεί μόνο στα της οικονομίας αλλά θα επιχειρήσει να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης μέχρι το 2027, εστιάζοντας στην παιδεία, στην υγεία, στην ασφάλεια, στον εκσυγχρονισμό του δημοσίου κ.α. Από την κυβέρνηση πάντως δεν θέλουν να χάσουν και ένα κεντρώο ακροατήριο που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία με στόχο να τρέξει μια σειρά μεταρρυθμίσεων και αυτό που τονίζεται είναι πως θα προχωρήσουν σε τολμηρές αλλαγές για να αντιμετωπισθούν παθογένειες ετών.

κυβέρνησηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα ΔημοκρατίαΜέγαρο Μαξίμουειδήσεις τώρα