Πολιτική|08.08.2024 06:45

ΣΥΡΙΖΑ: Παράταση στην εσωστρέφεια με μετέωρο τον Σπίρτζη και τον Πολάκη ελεύθερο

Νίκος Σβέρκος

Η λήξη των θερινών διακοπών συνήθως βρίσκει τους οργανισμούς σε φάση ανανέωσης και ανασύνταξης. Τούτο όμως δεν αναμένεται να συμβεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η εσωστρέφεια και οι εσωκομματικές εχθροπραξίες συνεχίζονται αμείωτες στην περίοδο του καλοκαιριού.

Εχτές η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε να δώσει παράταση στο «σίριαλ» με το ερώτημα της διαγραφής του Χρήστου Σπίρτζη, ενώ οι «87» δυσανασχετούν με τις πρακτικές της ηγεσίας και προβληματίζονται για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Διορία και επίπληξη στον Σπίρτζη

Η Επιτροπή Δεοντολογίας, που συνεδρίασε εχτές διαδικτυακά για να εξετάσει μεταξύ άλλων το αίτημα 70 «υπερ-προεδρικών» μελών για να ληφθούν μέτρα ενάντια στον Χρήστο Σπίρτζη, αποφάσισε αφενός να του δώσει διορία μέχρι τις 23 Αυγούστου προκειμένου να καταθέσει ο ίδιος τις απόψεις του για το θέμα και αφετέρου να τον επιπλήξει επειδή δεν συνεργάστηκε επαρκώς και δεν απαντούσε στις οχλήσεις της επιτροπής.

Ήταν αναμενόμενο να μην ληφθεί απόφαση στη χθεσινή συνεδρίαση, ωστόσο από μόνη της η επίπληξη δείχνει το κλίμα που υπάρχει ενάντια στον πρώην υπουργό στις τάξεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος αρνήθηκε ότι τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας δέχονται εντολές από οποιονδήποτε και επισήμανε ότι δόθηκε διορία στον Χρήστο Σπίρτζη ώστε κατόπιν «να συνεδριάσει στα τέλη Αυγούστου η Επιτροπή Δεοντολογίας και την όποια απόφαση πάρει να την θέσει υπόψιν της Κεντρικής Επιτροπής που θα συνεδριάσει στις 7-8- Αυγούστου». Αξίζει να σημειωθεί πως η Επιτροπή ζητά την γνώμη της Κ.Ε. μόνο εάν αποφασίσει τις σκληρότερες προβλεπόμενες ποινές, δηλαδή αναστολή της ιδιότητας μέλους ή οριστική διαγραφή.

Με το ζήτημα του Χρήστου Σπίρτζη ακόμα σε εκκρεμότητα, όλα δείχνουν πως οι συνεδριάσεις πριν το καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου θα διεξάγονται στη σκιά εσωκομματικών εμφανών ή αφανών διαξιφισμών. Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Αυγούστου θα συνεδριάσει η Γραμματεία της ΚΟΕΣ και η Επιτροπή Καταστατικού, που θα εξετάσουν κρίσιμα τεχνικά και ουσιαστικά ζητήματα της αλλαγής του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Έντονος προβληματισμός στους «87» ακόμα και για το μέλλον τους στον ΣΥΡΙΖΑ

«Θα φτάσουμε τον Σεπτέμβρη, ο Πολάκης θα αλωνίζει με την ανοχή του Κασσελάκη και θα αναρωτιόμαστε αν θα διαγραφεί ο Σπίρτζης» έλεγε έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει συνυπογράψει το κείμενο των «87». Τα λόγια του απηχούν τον προβληματισμό που μοιράζονται στελέχη που συμμετείχαν σε σύσκεψη της ομάδας στις αρχές της εβδομάδας, με κραταιά την εντύπωση πως το κόμμα έχει μπει με ευθύνη του Στέφανου Κασσελάκη και συνεργατών του σε φάση πολέμου φθοράς ενάντια σε όποιον και όποια εκφράζει διαφορετική άποψη.

Στις τάξεις των «87» δεν υπάρχει κοινή άποψη για το πώς θα πρέπει να κινηθούν στην παρούσα φάση. Υπάρχουν εκείνοι που απορρίπτουν οποιαδήποτε ιδέα αποχώρησης θεωρώντας πως πρέπει να δοθεί σκληρή μάχη στο προσεχές συνέδριο του φθινοπώρου καθώς διακυβεύεται η ίδια η φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλα στελέχη θεωρούν πως το κόμμα δεν πρέπει να αφεθεί στα χέρια του «διδύμου ΚασσελάκηΠολάκη» και υποστηρίζουν πως πρέπει να εξεταστούν δραστικές κινήσεις, ακόμα και η αμφισβήτηση του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν, τέλος, και στελέχη που θεωρούν ότι δεν τίθεται καν ζήτημα μάχης, πως το πεδίο εκ προοιμίου είναι «δηλητηριασμένο» από τις παρεμβάσεις του προέδρου και προκρίνουν ακόμα και την αποχώρηση εάν δοθεί μια ικανή πολιτική αφορμή.

Ασφαλής εκτίμηση για το ποιο σενάριο θα κυριαρχήσει στην ομάδα των διαφωνούντων δεν είναι δυνατές, ωστόσο όλα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του επόμενου μήνα θα ξεκαθαρίσουν εκατέρωθεν οι προθέσεις των ομάδων. «Ο Κασσελάκης δεν έχει άλλα περιθώρια ελιγμών. Είτε θα διατηρήσει την πολιτική ραχοκοκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ και των αρχών του, είτε θα φτιάξει ένα προσωποπαγές κόμμα με υπαρχηγό τον Πολάκη» αναφέρει παλαιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑειδήσειςΧρήστος Σπίρτζηςειδήσεις τώραΠαύλος Πολάκης