Πολιτική|19.08.2024 14:12

Τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης και ο στόχος για φθινοπωρινό …restart: Μπαράζ συσκέψεων για να κλείσουν εκκρεμότητες

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα ανοιχτά μέτωπα θέλει η κυβέρνηση, που επιδιώκει να στείλει από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο ένα μήνυμα επανεκκίνησης μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι.

Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών από τη Νέα Δημοκρατία τόνιζαν πως το μήνυμα ελήφθη και εστίαζαν στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.  Ωστόσο πέρα από το μείζον πρόβλημα με την ακρίβεια υπήρξαν και νέα μέτωπα, με την φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα να σταματά τελικά μέσα στον αστικό ιστό.

Η κυβέρνηση δέχεται σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση για το συγκεκριμένο θέμα και εστιάζει στην όσο το δυνατόν ταχύτερη αποζημίωση των πληγέντων και στην αποκατάσταση των περιοχών που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πύρινης λαίλαπας. Από το γαλάζιο στρατόπεδο αυτό που σημειώνεται είναι πως δεν πρέπει να υπάρξει  απαξίωση όσων έγιναν την τελευταία 5ετία, ωστόσο  αναγνωρίζεται πως η προσπάθεια πρέπει να εντατικοποιηθεί και οι όποιες αστοχίες διαπιστώνονται να αντιμετωπίζονται άμεσα.

Αύριο το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί με κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργών στην Πεντέλη όπου θα πραγματοποιηθεί  σύσκεψη με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και δημάρχων. Στη σύσκεψη θα αξιολογηθούν τα ευρήματα των αυτοψιών που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα σε κτίρια και υποδομές καθώς και οι δράσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί για την αποκατάσταση των ζημιών. Και φυσικά θα υπάρξει λεπτομερής σχεδιασμός για την επόμενη μέρα.

Παράλληλα τον Σεπτέμβριο θα γίνει συζήτηση στη Βουλή (να σημειωθεί εδώ πως  αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση έχει υποβάλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης). Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια μόλις περάσει η ένταση και πίεση του  Αυγούστου και η αντιπυρική περίοδος βαίνει  προς το τέλος της προκειμένου να πραγματοποιηθεί και ο σχετικός απολογισμός. Σημειώνουν δε  πως η συζήτηση αυτή θα γίνει επί τη βάσει στοιχείων και δεδομένων και όχι με πολιτικά τσιτάτα.

Ποια οικονομικά μέτρα έχουν κλειδώσει

Την ίδια στιγμή εντατικοποιούνται οι συσκέψεις  για να κλειδώσει το τελικό πακέτο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τα κομπιουτεράκια  έχουν πάρει φωτιά για να υπολογιστεί το ποσό που μπορεί να διατεθεί. Από το Μαξίμου αυτά που υπογραμμίζεται είναι πως οι παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν θα είναι κοστολογημένες, καθώς στόχος είναι να διαφυλαχθεί η δημοσιονομική ισορροπία.

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας αποτελεί αδιαμφισβήτητα την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, ενώ στόχος είναι με μια σειρά μέτρων να υπάρξει μόνιμη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων.  Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που έχουν κλειδώσει για το 2025 είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών αλλά και η νέα αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού. Να σημειωθεί εδώ πως οι συνταξιούχοι που δεν θα πάρουν την αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς θα δουν μια έκτακτη ενίσχυση στο τέλος του έτους, με το ποσό που θα διατεθεί να αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. 

Ειδική αναφορά θα κάνει ο πρωθυπουργός στο στεγαστικό και από την κυβέρνηση θέλουν να διασφαλίσουν ένα ποσό 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια προκειμένου να μπει σε εφαρμογή ένα δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι μου»  που θα καλύπτει ζευγάρια έως και 50 ετών. Στοχευμένες κινήσεις θα γίνουν και για την αντιμετώπιση του δημογραφικού με ένα πακέτο μέτρων για την στήριξη των νέων ζευγαριών και την περαιτέρω ενίσχυση των τριτέκνων οικογενειών

Η δύσκολη μάχη της καθημερινότητας

Ειδική αναφορά θα κάνει από το βήμα της ΔΕΘ ο  πρωθυπουργός και στην αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών. Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος βρίσκονται η  υγεία,  η παιδεία, οι  μεταφορές, η ασφάλεια των πολιτών, η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης κ.α. Από το Μαξίμου θέλουν να στείλουν μήνυμα πως δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση και πως θα τρέξουν μια σειρά αλλαγών σε κρίσιμους τομείς με στόχο να αντιμετωπιστούν παθογένειες χρόνων.

Νέα Δημοκρατίακυβέρνησηφωτιά ΒαρνάβαΔΕΘειδήσεις τώραφωτιά