Πολιτική|23.08.2024 06:55

ΠΑΣΟΚ: Αγκάθι τα διαδικαστικά εν όψει των εκλογών - Ερωτηματικό η διεξαγωγή debate

Αλέξανδρος Διαμάντης

Γρίφος για δυνατούς λύτες παραμένουν τα… διαδικαστικά εν όψει των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, καθώς οι υποψήφιοι φέρεται να έχουν διαφωνίες ως προς τον τρόπο που θα στηθούν οι κάλπες.

Ένα από τα αγκάθια είναι το ζήτημα των «δικαστικών αντιπροσώπων», στο οποίο η Άννα Διαμαντοπούλου επιμένει, προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας. Ο φόβος της κυρίας Διαμαντοπούλου είναι πως σε περιοχές που συγκεκριμένοι υποψήφιοι έχουν μεγάλη απήχηση μπορεί να υπάρξουν φαινόμενα που θα παραπέμπουν δεν θα συνάδουν με τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος. Να σημειωθεί ότι πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν ότι όπως και στις προηγούμενες εκλογές «όπου μπορούνε τοπικοί δικηγορικοί σύλλογοι θα συνδράμουν προφανώς θα συνδράμουν», αλλά περισσότερα κονδύλια θα δικαστικούς αντιπροσώπους δεν υπάρχουν.

Ένταση για τα τάμπλετ 

Την ίδια ώρα, ένταση υπήρξε και σε ότι αφορά στον αριθμό των τάμπλετ, των οποίων ο αριθμός θα αυξηθεί σε σχέση με τις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές, ώστε η διαδικασία να εξελιχθεί πιο ομάδα. Συμφωνία, πάντως, δεν έχει υπάρξει και στα εκλογικά κέντρα, κυρίως στην περιφέρεια, αφού κάθε υποψήφιος θα προτιμούσε να διευκολύνει τους ψηφοφόρους στις περιοχές όπου θεωρεί ότι πιο ισχυρός. Για παράδειγμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα… ευνοούσε την Κρήτη και ο Χάρης Δούκας ενδεχομένως την Αττική. Βεβαίως, επειδή υπάρχουν στοιχεία από τις προηγούμενες διαδικασίες ενδεχομένως κάποιοι να τα επικαλεστούν για να προκύψει ο αριθμός των εκλογικών σε κάθε περιοχή.

Παράλληλα, ένα ζήτημα που μένει να αποσαφηνιστεί είναι η διεξαγωγή των τηλεμαχιών. Ο Χάρης Δούκας έχει προτείνει η διεξαγωγή κατά ελάχιστο δυο debates στη δημόσια τηλεόραση, με όρους που θα συμφωνηθούν με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υποψηφίων. Το ένα με όλους τους υποψηφίους και το δεύτερο μεταξύ των επικρατέστερων στον δεύτερο γύρο. Η πρόταση για την δεύτερη τηλεμαχία δύσκολα θα γίνει… δεκτή από τους άλλους υποψήφιους, οπότε πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί ένα. Βέβαια, παραμένει να αποφασιστεί η ημερομηνία, ο τρόπος διεξαγωγής (ερωτήσεις και δημοσιογράφοι).

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω θα αποφασιστούν από την Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑ) αφότου κατατεθούν και επισήμως οι υποψηφιότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές Σεπτεμβρίου η Επιτροπή θα συνέλθει και μετά τις 9 του μήνα θα ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις

ΠΑΣΟΚΆννα ΔιαμαντοπούλουΝάντια ΓιαννακοπούλουΜιχάλης Κατρίνηςειδήσεις τώραΝίκος ΑνδρουλάκηςΧάρης Δούκας