Πολιτική|23.08.2024 07:00

Τα νέα μέτρα που «ψήνονται» και η στόχευση της κυβέρνησης σε τρεις μεγάλες ομάδες: Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εντατικοποιηθεί η συζήτηση στην κυβέρνηση για να κλειδώσει το πακέτο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου είναι πως θα ανακοινωθεί ένα κοστολογημένο πακέτο και δεν θα υπάρξει παροχολογία, που θα θέσει εν κινδύνω την δημοσιονομική σταθερότητα. Στόχος είναι τα όποια μέτρα ανακοινωθούν να είναι στοχευμένα και να κοιτάνε προς συγκεκριμένες ομάδες.

Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων θα βρεθούν μεταξύ άλλων οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και οι νέοι. Πρόκειται για τρεις ομάδες που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα το γαλάζιο στρατόπεδο για διαφορετικούς λόγους. Από τη μία πλευρά οι συνταξιούχοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποτελούν ένα κοινό με το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο στις τελευταίες εκλογές είχε απώλειες. Την ίδια στιγμή οι 20ρηδες και οι 30ρηδες αποτελούν ένα δύσκολο κοινό για το κυβερνών κόμμα και επομένως ο τρόπος προσέγγισης εξελίσσεται σε ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Δεδομένο είναι πως μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές από την κυβέρνηση κοιτάνε προς ένα παραδοσιακό γαλάζιο ακροατήριο, καθώς έχουν αυξηθεί οι φωνές βουλευτών που ζητούν επιστροφή στις… ρίζες. Στο πλαίσιο αυτό προτάσσονται θέματα που ενδιαφέρουν το συγκεκριμένο ακροατήριο (π.χ. τα μέτρα για την ενίσχυση του δημογραφικού), το οποίο ενδεχομένως να είχε δυσαρεστηθεί το προηγούμενο διάστημα από κυβερνητικές επιλογές (όπως το παράδειγμα ο πρόσφατος νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια).

Παράλληλα από το Μαξίμου κοιτάνε ιδιαίτερα στο κοινό των συνταξιούχων και μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων πρόκειται να δρομολογηθούν τα επόμενο διάστημα. Η αρχή θα γίνει μέσα στο φθινόπωρο, οπότε και θα ψηφιστεί ένα μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει σειρά ευνοϊκών διατάξεων (όπως για παράδειγμα το ψαλίδισμα της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων). Συνέχεια θα υπάρξει το Δεκέμβριο, οπότε και θα καταβληθεί μια έκτακτη ενίσχυση σε συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά και επομένως δεν θα πάρουν αύξηση. Και θα ακολουθήσει στις αρχές του 2025 μία αύξηση στις συντάξεις, η οποία με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα θα είναι από 2,5% έως 3 %.

Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες κλειδωμένη θεωρείται η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025. Ωστόσο μεγάλο ερωτηματικό παραμένει αν θα υπάρξει κάποια διορθωτική κίνηση στις πρόσφατες αλλαγές που πέρασαν στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών και οι οποίες έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις. Από την κυβέρνηση πάντως έχουν καταστήσει σαφές πως οι όποιες διορθώσεις δεν θα επηρεάζουν την βασική φιλοσοφία της ρύθμισης.

Το … φλερτ με την Generation Ζ

Στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός θα υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές στην νεολαία με τις δράσεις να ξεδιπλώνονται σε πολλαπλά επίπεδα. Ειδική αναφορά στην ομιλία του θα κάνει ο Κ. Μητσοτάκης στο στεγαστικό, καθώς η ανοδική πορεία των τιμών των ενοικίων προκαλεί πονοκέφαλο στις νεότερες ηλικίες (και όχι μόνο).

Το σχέδιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στοχευμένα προγράμματα (για παράδειγμα ένα δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι Μου», εφαρμογή του μέτρου της « Κοινωνικής Αντιπαροχής», βελτιώσεις στο «Ανακαινίζω - Νοικιάζω»), παρεμβάσεις στο Airbnb και ενδεχομένως και κάποια κίνητρα φορολογικού χαρακτήρα.

Παράλληλα μια σειρά μέτρων που δρομολογούνται για το 2025 αφορούν σε μεγάλο βαθμό τους 20ρηδες. Ένα από αυτά είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού ( μέτρο που αφορά κυρίως τις νεότερες ηλικίες), που υπενθυμίζεται πως μέχρι το 2027 θα έχει φτάσει στα 950 ευρώ. Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι βέβαια η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στο πλαίσιο αυτό θα τρέξουν μια σειρά νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα ΔημοκρατίαΔΕΘειδήσειςειδήσεις τώρα