ΣΥΡΙΖΑ: Η «φυγή προς τα εμπρός» του Κασσελάκη – Τι σχεδιάζουν Πολάκης, Παππάς και «87»
Νίκος ΣβέρκοςΔυο εβδομάδες «φωτιά» ξεκινούν από σήμερα μέχρι το διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου, όταν και είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό κανονικές συνθήκες τα μέλη του οργάνου θα επρόκειτο να εξετάσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου. Ωστόσο, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από το εάν θα παραμείνει ο Στέφανος Κασσελάκης στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή το κόμμα θα οδηγηθεί σύντομα σε νέα εκλογή προέδρου.
Εμβρυουλκός των εξελίξεων είναι η πρόταση μομφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τον Παύλο Πολάκη, την οποία ο ίδιος προανήγγειλε ουσιαστικά με άρθρο του. «Οι αναγκαιότητες είναι αδήριτες και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον λαό. Και ό,τι χρειάζεται να γίνει, θα γίνει συντεταγμένα και στα όργανα» απάντησε ο βουλευτής Χανίων σε σχετική ερώτηση, δείχνοντας πως η ρήξη του με τον πρόεδρο του κόμματος είναι πλέον δεδομένη.
Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει πως για να αρθεί η εμπιστοσύνη στον πρόεδρο, πρέπει η σχετική πρόταση να υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών της Κεντρική Επιτροπής και σε αυτήν την περίπτωση συγκαλείται έκτακτο συνέδριο. Μια τέτοια ψηφοφορία, εάν πραγματοποιηθεί, ενεργοποιεί πλήθος σεναρίων, με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ να προδιαγράφονται ραγδαίες.
Με το χέρι στη σκανδάλη ο Πολάκης
Αρκετοί αναρωτιούνται εάν τελικά θα κάνει πράξη την «απειλή» του ο Παύλος Πολάκης. Η τελευταία σχετική δήλωσή του για το θέμα δείχνει πως η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη από τον μέχρι πρότινος στενό συνοδοιπόρο του. Προκειμένου, δε, να συγκεντρώσει περισσότερους υποστηρικτές, ο Παύλος Πολάκης πέραν όλων των άλλων εισπράττει θετικές αποκρίσεις από το ακροατήριό του σε δύο θέματα:
- Το πρώτο αφορά την υπόθεση με την έρευνα που διεξάγει το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την Αθηνά Λινού και τις καταγγελίες του Παύλου Πολάκη. Παρά το γεγονός πως το περιβάλλον Κασσελάκη προσπαθεί να μειώσει την τριβή του με τον βουλευτή Χανίων, εκείνος δεν παύει τις επιθέσεις του προς τη συνάδελφό του, την οποία χαρακτήρισε σε ανάρτησή του «άτιμη και διεφθαρμένη».
Η βουλεύτρια γνωστοποίησε πως κατέθεσε στον διευθυντή του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη στοιχεία σχετικά με την δραστηριότητα της, ενώ έχει προαναγγείλει πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη αν συνεχιστούν οι βολές του προς το πρόσωπό της.
- Ο Κρητικός βουλευτής φέρεται μάλιστα να δέχεται «γκρίνια» για τις γαμήλιες εκδηλώσεις που θα διοργανώσει ο Στέφανος Κασσελάκης στα Χανιά, την ιδιαίτερη πατρίδα και περιφέρειά του Παύλου Πολάκη, το διάστημα 28-30 Αυγούστου. Δεν είναι κρυφή η εναντίωση του Κρητικού βουλευτή στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και δεν εμφανίζεται να απορρίπτει την οπτική ορισμένων «ορεσίβιων» συμπατριωτών του.
Για να μην υπάρξει πάντως κίνηση του Παύλου Πολάκη προς την έμπρακτη αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη, απαιτείται μια «εντυπωσιακή» κίνηση προσέγγισης από τον τελευταίο. Όποια κι αν είναι αυτή, πάντως, πολλοί στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι «το γυαλί ράγισε και δεν ξανακολλάει».
Οι «87» επιμένουν στη σκληρή γραμμή
Το δεύτερο ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι «87». Οι ίδιοι δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στην κριτική τους από τον Στέφανο Κασσελάκη, που εκφράστηκε έμπρακτα με την αποχώρηση οκτώ στελεχών από την τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Στελέχη της κίνησης διαβλέπουν άλλωστε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο πρόεδρός του βάλλεται σφόδρα από ένα από τα βασικά πρόσωπα που τον στήριξαν στην εκλογή του.
Σε περίπτωση που η Κεντρική Επιτροπή κληθεί να ψηφίσει μια πρόταση δυσπιστίας προς τον Στέφανο Κασσελάκη, τα μέλη του οργάνου που συντάσσονται με τους «87» θα υπερψηφίσουν μια τέτοια πρόταση, προτάσσοντας το δικό τους πολιτικό σκεπτικό. Αυτό περιλαμβάνει την εκτίμηση πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποδαυλίζει την ανθρωποφαγία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως δεν έχει δείξει την παραμικρή διάθεση συλλογικής πολιτικής λειτουργίας, πως το κόμμα είναι σε οργανωτική διάλυση, πως η ηγετική ομάδα δρα με όρους «παράκεντρου» και πως -με χαρακτηριστικότερη την «ανύπαρκτη» προσυνεδριακή διαδικασία για τις καταστατικές αλλαγές- ουδείς γνωρίζει το πολιτικό σχέδιο του Στέφανου Κασσελάκη με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να περπατά στα «τυφλά».
Οι επιλογές Κασσελάκη για να μην χάσει το μομέντουμ
Ουδείς γνωρίζει με ασφάλεια τι θα πράξει ο Στέφανος Κασσελάκης για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ούτε καν το ίδιος. Εξ ου και η στάση σιωπής που τηρεί ο ίδιος και το στενό επιτελείο συνεργατών του (Τζάκρη, Καπνισάκης, Μωραΐτης) για τα εσωκομματικά τα τελευταία 24ωρα.
Οι νέες ομαδοποιήσεις που έχουν προκύψει δημιουργούν συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία εξετάζει ο Στέφανος Κασσελάκης. Τον ίδιο φαίνεται ότι θα υποστηρίξουν -πέραν των γνωστών στελεχών που έχει δίπλα του- στελέχη που συγκεντρώνονται γύρω από τον Νίκο Παππά και πρόσωπα όπως ο Πάνος Ρήγας και ο Νίκος Σκορίνης. Συνολικά πρόκειται για ευμεγέθη ομάδα στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά αυτή τη στιγμή ουδείς μπορεί με ασφάλεια να υποστηρίξει ότι είναι και πλειοψηφική, καθώς μερίδα στελεχών φαίνεται να εξετάζει το εάν θα συνεχίζει να στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη ή θα κατευθυνθεί ανοικτά προς τον Παύλο Πολάκη.
Ακόμα και εάν όμως, με βάση την στελεχική αριθμητική, ο Στέφανος Κασσελάκης φανεί να εξασφαλίζει πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή απέναντι στους «πολακικούς» και τους «87», τότε η πλειοψηφία αυτή θα είναι πιθανότατα ισχνή και εύθραυστη. Άρα και η παραμονή στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ με αυτά τα δεδομένα οριακή. Γι αυτό και πληθαίνουν τα σενάρια που φέρουν τον Στέφανο Κασσελάκη να κάνει «φυγή προς τα εμπρός», να επιλέγει δηλαδή να προσφύγει ο ίδιος στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ πριν την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται μάλιστα εισηγήσεις, εάν λάβει αυτήν την απόφαση, να εκκινήσει τις διαδικασίες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να κερδίσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να ανακόψει την πορεία του υποψηφίου που θα αντιπαρατεθεί σε αυτόν στις εσωκομματικές εκλογές.Υπάρχει βέβαια και το σενάριο της παραίτησής του και της αποχώρησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και στα δυο σενάρια ταιριάζει, πάντως, η αποστροφή του, «θα προχωρήσω όσο μου επιτρέπουν οι ανθρώπινες δυνάμεις».
Απέναντι στον Κασσελάκη, ποιος;
Ανεξάρτητα από την σειρά των γεγονότων, το πιθανότερο είναι πως στον ΣΥΡΙΖΑ θα στηθεί νέα εσωκομματική κάλπη για την ανάδειξη προέδρου. Ποιος θα αντιπαρατεθεί απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, εάν ο ίδιος διεκδικήσει ξανά την προεδρία;
Τα τελευταία 24ωρα στην Κουμουνδούρου κυκλοφορούν ονόματα στελεχών που ευελπιστούν να εμφανιστούν ως πρόσωπα που μπορούν να συμβιβάσουν όσους και όσες παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα. Ανάμεσά στα ονόματα ακούει κανείς αυτό της Ρένας Δούρου, η οποία φέρεται να έχει προσεγγίσει τον Παύλο Πολάκη, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρεται από ορισμένους ως το πρόσωπο που κατάφερε ως προέδρος της Κ.Ο. να ισορροπήσει σε ένα ναρκοθετημένο εσωκομματικό πεδίο. Άλλοι, πάλι, αναφέρουν ως πρόσωπα ικανά να διεκδικήσουν την προεδρία τους ευρωβουλευτές Κώστα Αρβανίτη και Νικόλα Φαραντούρη, κυρίως λόγω της καλής επίδοσής τους στις πρόσφατες εθνικής εμβέλειας κάλπες. Ορισμένοι εξέλαβαν ως προαναγγελία υποψηφιότητας βιντεοσκοπημένη δήλωση του τελευταίου από τις Πρέσπες στον τηλεοπτικό σταθμό .
Πολλά στελέχη, πάντως, κρατούν σαφείς αποστάσεις και δεν θέλουν να εμπλακούν σε ονοματολογία. Εμφανίζονται, δε, δύσπιστοι απέναντι σε οποιοδήποτε στέλεχος, όπως λένε, που δεν άρθρωσε τον παραμικρό επικριτικό λόγο απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη όλη αυτή την περίοδο. Οι κορυφαίοι της Κουμουνδούρου, δηλαδή, εάν φτάσει η ώρα της κατάθεσης υποψηφιοτήτων αναμένουν έμπρακτες κινήσεις και διαβεβαιώσεις, που θα αποτελούν ένδειξη μιας διαφορετικής λογικής ηγεσίας από αυτήν που κυριαρχεί σήμερα στην Κουμουνδούρου και πέριξ αυτής.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό