Πολιτική|02.09.2024 06:55

ΣΥΡΙΖΑ: Στον «χορό» της μομφής και ο Πολάκης - Τα τέσσερα σενάρια για τον Κασσελάκη

Νίκος Σβέρκος

Ο Παύλος Πολάκης επιμένει στην αμφισβήτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, περιπλέκοντας την κατάσταση στο ηγετικό επιτελείο. Στο μεταξύ ο Στέφανος Κασσελάκης επιτίθεται με σφοδρότητα στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και τους «87». Οι ομάδες εξετάζουν όλα τα σενάρια, που φέρνουν νέα εσωστρέφεια στην Κουμουνδούρου. 

Ανυποχώρητος εμφανίζεται ο Πολάκης 

Οι κινήσεις που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης προκειμένου να εξευμενίσει τον Παύλο Πολάκη δεν είχαν κατά πώς φαίνεται ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Ο βουλευτής Χανίων σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο φαίνεται να έχει επιλέξει την σύγκρουση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κατά του οποίου προτίθεται να καταθέσει πρόταση μομφής στην προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του Documento, ο Παύλος Πολάκης σκοπεύει να θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Με βάση αυτές τις εξελίξεις, ο Παύλος Πολάκης θα προστεθεί στους «87», που από διαφορετική αφετηρία, πρόκειται να αμφισβητήσουν τον Στέφανο Κασσελάκη καταθέτοντας πρόταση μομφής εναντίον του. Μια υποψηφιότητα, μάλιστα, του Παύλου Πολάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ περιπλέκει την κατάσταση για τον Στέφανο Κασσελάκη, που στηρίχθηκε έμπρακτα από το Κρητικό βουλευτή προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος, ενώ οι δύο πολιτικοί έχουν κοινή «δεξαμενή» ψηφοφόρων στη βάση του κόμματος. 

Το ξεκαθάρισμα των προθέσεων του Παύλου Πολάκη ανακατεύει την τράπουλα και δημιουργεί νέα δεδομένα στην Κουμουνδούρου. Τέσσερα σενάρια είναι πιθανά αυτή τη στιγμή για τις επόμενες ημέρες, που όλα τους προαναγγέλλουν σκληρές αντιπαραθέσεις και εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Επιθέσεις Κασσελάκη στον Τσίπρα 

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα και των «87», χρησιμοποιώντας απαξιωτικούς υπαινιγμούς και σοβαρές μομφές. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε (Real News) πως ο Αλέξης Τσίπρας «αν θέλει, μπορεί να τοποθετηθεί ο ίδιος για τα τεκταινόμενα στον χώρο μας, χωρίς "κύκλους" και "διαρροές"». Κάλεσε μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει «καθαρά και ανοιχτά» και θέλησε να υπενθυμίσει πως ο προκάτοχός ηττήθηκε. «Τοποθετήθηκε την ημέρα έναρξης του Συνεδρίου μας τον Φεβρουάριο και η τοποθέτησή του απαντήθηκε από το συνεδριακό σώμα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.  

Επιτέθηκε μάλιστα στους «87» καταλογίζοντάς τους ουσιαστικά πως έχουν θέσει σε εφαρμογή «ένα σχέδιο για ένα νεφελώδες κεντροαριστερό σχήμα "κουρελού", που φιλοδοξεί να συστεγάσει ηττημένα πολιτικά σχέδια, είτε μιλάμε για το όλον ή ένα τμήμα του ακόμα και σήμερα σημιτικού ΠΑΣΟΚ, είτε για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς». Με αυτόν τον τρόπο ο Στέφανος Κασσελάκης κατηγορεί τους συντρόφους του πως υποσκάπτουν τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και πως βρίσκονται σε συνεννόηση με στελέχη από άλλα κόμματα. 

Προτού δημοσιευθούν οι πληροφορίες πως, πέραν των «87», ο Παύλος Πολάκης προτίθεται να καταθέσει πρόταση μομφής, ο πρόεδρος του κόμματος σημείωσε πως «αν υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι ήρθε η ώρα για μία ακόμα προεδρική εκλογή, μόλις έναν χρόνο μετά την εκλογή μου, μπορούν να θέσουν επίσημα την πρότασή τους στην επερχόμενη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής». 

Τα τέσσερα σενάρια για τις επόμενες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ 

Σενάριο 1: Πολάκης και «87« κερδίζουν στην Κ.Ε. και ενεργοποιείται το καταστατικό 

Εάν η πρόταση μομφής που κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώσει το 50%+1 του οργάνου, τότε θα πρέπει -σύμφωνα με το καταστατικό- να προκηρυχτεί έκτακτο συνέδριο. Το έκτακτο συνέδριο έχει τις ίδιες αρμοδιότητες με το τακτικό συνέδριο, ως εκ τούτου έχει ως καθήκον την προετοιμασία των προεδρικών εκλογών και την έγκριση υποψηφιοτήτων για την προεδρία. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πει πως επιθυμεί όλα να προχωρήσουν με βάση του καταστατικό.  Με δεδομένη την αμφισβήτηση που θα έχει δεχτεί, ο Στέφανος Κασσελάκης εύλογα θα θελήσει να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό του πως έχει την πλειοψηφία στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σενάριο 2: «Περνά» η μομφή, αλλά ο Κασσελάκης ζητά την εμπιστοσύνη του συνεδρίου 

Υπάρχει ένα ακόμα σενάριο, που εν πολλοίς το είδαμε να συμβαίνει στο επεισοδιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που έλαβε χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο. Εάν υπερψηφιστεί πρόταση μομφής από την πλειοψηφία της Κ.Ε., τότε θα διοργανωθεί έκτακτο συνέδριο. Υπάρχει όμως η περίπτωση ο Στέφανος Κασσελάκης να ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης των συνέδρων. 

Κάτι ανάλογα συνέβη και τον Φεβρουάριο, όταν το συνέδριο (με πρωτοβουλία τότε των Παππά, Φάμελλου και Γ. Τσίπρα) απέρριψε την ιδέα διεξαγωγής νέων προεδρικών εκλογών και έτσι ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη. Αυτά τα γεγονότα υπενθυμίζει συχνά πυκνά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεντεύξεις του, επισημαίνοντας πως η θητεία του είναι τριετής με βάση το καταστατικό. Προφανώς εάν λάβει την θετική ψήφο του συνεδρίου, τότε ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιλέξει να «καθαρίσει» τον ΣΥΡΙΖΑ και οι εξελίξεις αναμένονται δραματικές σε όλα τα επίπεδα. 

Σενάριο 3: Ο Κασσελάκης κερδίζει στην Κ.Ε., στελέχη αποχωρούν 

Η συμμαχία μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Παππά, που εκφράστηκε με την παραχώρηση της προεδρίας της Κ.Ο. στον τελευταίο, έχει φέρει τους δυο πολιτικούς σε θέση να διεκδικούν με αξιώσεις την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής. Εάν χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς τους, καταφέρουν να κερδίσουν την κρίσιμη ψηφοφορία, τότε θα ενεργοποιηθούν πλείστες φυγόκεντρες δυνάμεις. 

Με απλά λόγια, θα ξεκινήσει γύρος αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως από την ομάδα των «87», τους οποίους ούτως ή άλλως ο Κασσελάκης ανάγει σε βασικούς του αντιπάλους. Στελέχη των «87» άλλωστε θεωρούν πως μετά την κατάθεση πρότασης μομφής δεν θα υπάρχει και επισήμως περιθώριο να συνεχιστεί η «συγκατοίκηση» στο πλαίσιο μιας σχέσης τοξικής και διαλυτικής

Σενάριο 4: Ο Κασσελάκης «σηκώνει το γάντι» πριν την Κ.Ε. και ζητά προεδρικές εκλογές 

Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να διαμηνύει πως επιθυμεί την αναμέτρηση με τους αμφισβητίες του στην Κεντρική Επιτροπή, ωστόσο το αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας θα είναι σε κάθε περίπτωση οριακό και θα έχει αντλήσει την κυριαρχία του από τους μηχανισμούς. 

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, επικαλούμενος την «αδιαμεσολάβητη» σχέση του με τα μέλη και τους ψηφοφόρους, να σηκώσει ο ίδιος το γάντι που θα του έχει πετάξει ο Παύλος Πολάκης, αλλά και κορυφαία στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Σωκράτης Φάμελλος και  Νικόλας Φαραντούρης. 

Σε αυτήν την περίπτωση ο Στέφανος Κασσελάκης θα ενεργοποιήσει ο ίδιος την διαδικασία για ένα “fast track” συνέδριο, στο οποίο τυπικά θα εγκριθούν οι υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και με στόχο αυτές να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατόν. 

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΠαύλος Πολάκηςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης