Πολιτική|03.09.2024 07:00

Δημοσκοπήσεις: «Καμπανάκι» στην κυβέρνηση - Στόχος η επανεκκίνηση μέσω ΔΕΘ

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με προσοχή διαβάζουν στο κυβερνών κόμμα τα τελευταία ευρήματα των δημοσκοπήσεων και η προσοχή τώρα στρέφεται στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στο πακέτο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως φάνηκε και από το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ένα κομμάτι ψηφοφόρων που εμπιστεύτηκε το 2023 την Νέα Δημοκρατία έχει πλέον στραφεί στην δεξαμενή των αναποφάσιστων ή κοιτά προς αλλά - κυρίως μικρότερα- κόμματα. Και μπορεί οι εκλογές να απέχουν σχεδόν τρία χρόνια, ωστόσο δεδομένο είναι πως στο Μαξίμου δεν θέλουν να υπάρξει αποσυσπείρωση.

Τρία είναι τα βασικά δημοσκοπικά ευρήματα, που προκαλούν προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο:

  • Το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται να είναι στα επίπεδα περίπου των ευρωεκλογών και δεν καταγράφονται σημάδια ανάκαμψης. Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της MRB το ποσοστό της ΝΔ  στην πρόθεση ψήφου είναι στο 21,6%, ενώ με την αναγωγή φτάνει το 27.7 %. Και μπορεί η απόσταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παραμένει μεγάλη (το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο στην δημοσκόπηση και ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στην τρίτη θέση) ωστόσο δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.

Να σημειωθεί εδώ πως είχε προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα δημοσκόπηση της Interview, όπου στην πρόθεση ψήφου το «γαλάζιο» ποσοστό είχε υποχωρήσει στο 22% όταν τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν στο 31,2%. Τώρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένουν και τις υπόλοιπες δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου για να έχουν μια πιο καθαρή εικόνα για το πως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό.

  • Ένα κομμάτι ψηφοφόρων δείχνει να στρέφεται προς μικρότερα κόμματα και στο στρατόπεδο της Ν.Δ. ανησυχούν για το ενδεχόμενο να αυξηθεί μία αντισυστημική ψήφος. Από την Νέα Δημοκρατία κυρίως κοιτάνε τα ποσοστά που καταγράφουν κόμματα που κινούνται στα δεξιά, τα οποία  είχαν άλλωστε  πάει καλά και στις πρόσφατες ευρωεκλογές

Να σημειωθεί εδώ πως σε περίπτωση που υπάρξει ερώτηση στη ΔΕΘ για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου μένει να φανεί ποια θα είναι η απάντηση του πρωθυπουργού. Δεν αποτελεί μυστικό πως υπάρχουν «γαλάζιοι» που θα έβλεπαν θετικά ένα υψηλότερο ποσοστό για την είσοδο στην Βουλή (για παράδειγμα να πάει από το 3 % στο 5 % ), ωστόσο από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά για το αν κάτι τέτοια θα μπορούσε να εξεταστεί.

  • Η απαισιοδοξία δείχνει να είναι το κυρίαρχο συναίσθημα σύμφωνα  με τις μετρήσεις. Παρά το ό,τι  η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει ένα  θετικό αφήγημα- και λέει πως τα δύσκολα είναι πίσω στο πεδίο της ακρίβειας- δεν φαίνεται να πείθεται ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων.

Είναι  χαρακτηριστικό πως στη  χθεσινή δημοσκόπηση της MRB στο  ερώτημα πως πάνε τα πράγματα στη χώρα το  63,8 % απάντησε «αρκετά/ πολύ κακά». Μάλιστα αυτό είναι και το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο, καθώς πέρυσι τον Οκτώβριο ήταν 56.3 %

Την ίδια στιγμή στην μέτρηση της Interview το 79% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά το έργο της κυβέρνησης, ενώ μόνο το 19% εκφράζεται θετικά. Όσον αφορά τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στην πρώτη θέση παραμένει η ακρίβεια (ποσοστό 29,1%.) και ακολουθούν οι τιμές της ενέργειας και το ύψος των μισθών και εισοδημάτων.

Πάντως την κυβέρνηση εκτιμούν  πως υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για να αποδώσει καρπούς μία εκστρατεία προσέγγισης των αναποφάσιστων και για να συσπειρωθεί η  γαλάζια εκλογική βάση. Άλλωστε δεν περνά απαρατήρητο πως παραμένει  μεγάλη η ψαλίδα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το διπλό πακέτο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

Με ένα  διπλό πακέτο ετοιμάζεται να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός και οι  τελευταίες πινελιές θα μπουν στις συσκέψεις  που θα γίνουν από σήμερα μέχρι την Παρασκευή. Το πρώτο μέρος του πακέτου θα περιλαμβάνει τα οικονομικά μέτρα με την κυβέρνηση να τονίζει πως θα είναι κοστολογημένα και δεν θα θέτουν εν κινδύνω την δημοσιονομική ισορροπία. Το δεύτερο μέρος του πακέτου θα περιλαμβάνει στοχευμένες αλλαγές σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών,  όπως η παιδεία, η υγεία, οι μεταφορές και η ασφάλεια.

Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει ένα μήνυμα επανεκκίνησης και να δείξει πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει με ταχύτητα σε μία σειρά κρίσιμων αλλαγών. Παράλληλα έμφαση  από το Μαξίμου δίνεται στις δράσεις που υλοποιούνται  σε περιφερειακό επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη  και χθες την Θεσσαλία, ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Μάλιστα στις  συγκεκριμένες επισκέψεις  ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από κορυφαίους υπουργούς, προκειμένου  να αναλυθούν διεξοδικά οι δράσεις που υλοποιούνται ανά τομέα.

ΘεσσαλονίκηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατίαδημοσκόπησηδημοσκοπήσειςπρωθυπουργόςειδήσειςειδήσεις τώραΔΕΘ 2024