Πολιτική|07.09.2024 06:55

ΣΥΡΙΖΑ: Η Κεντρική Επιτροπή συνεδριάζει με το φυτίλι της σύγκρουσης αναμμένο – Οι τακτικές των πρωταγωνιστών

Νίκος Σβέρκος

Με μια παρτίδα σκάκι με τρεις παίκτες μοιάζει η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Στέφανος Κασσελάκης, οι «87» και ο Παύλος Πολάκης κρατούν στο συρτάρι τους τις ακριβείς προθέσεις τους, ωστόσο ένα είναι βέβαιο: πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα προκληθεί να προσφύγει σε προεδρικές εκλογές.

Τα εκατέρωθεν στρατόπεδα αναμένεται να βάλουν τις τελευταίες πινελιές στην τακτική τους κυριολεκτικά στη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης. Οι παράγοντες που θα κρίνουν, άλλωστε, την αντιπαράθεση είναι εξαιρετικά πολλοί και η κάθε ομάδα επιχειρεί να δει «δύο κινήσεις μπροστά» προτού κινήσει το δικό της πιόνι. Το πολύπλοκο σκηνικό συνθέτουν οι άγνωστοι συσχετισμοί στην Κεντρική Επιτροπή, το ίδιο το καταστατικό συνέδριο, αλλά και τα όσα θα πει στην εισηγητική του ομιλία ο Στέφανος Κασσελάκης.

Τι εξετάζει ο Κασσελάκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να θολώσει το τοπίο μετά την τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη. Έδειξε να θέλει να αποφύγει τις προεδρικές εκλογές, αλλά και την αναμέτρηση στην Κεντρική Επιτροπή, παραπέμποντας τις όποιες διαφωνίες το καταστατικό συνέδριο. Η στροφή του ερμηνεύθηκε από άλλους ως φόβος ενώπιον της αυξανόμενης αμφισβήτησής του και από άλλους ως ύστατη προσπάθεια να κερδίσει χρόνο προκειμένου να καταφέρει να ελέγξει τις εξελίξεις πιο αποτελεσματικά.

Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ στοιχηματίζουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα προχωρήσει σε μια “passive aggressive” ομιλία, στην οποία από την μία θα επιχειρήσει να εμφανίσει ως μοναδικό του μέλημα την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο παράλληλα θα εξαπολύσει ευθείες ή υπόγειες επιθέσεις σε όσους τον αμφισβητούν. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πιθανό από τις επιθέσεις του να μην γλιτώσει ούτε και ο Αλέξης Τσίπρας, για τον οποίο άλλωστε ο διάδοχός του είπε ότι του φέρθηκε έντιμα, συγκαταλέγοντάς τον με τους «υπονομευτές» της Νέας Αριστεράς.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, πάντως, με βάση τα κυρίαρχα σενάρια δεν πρόκειται να κάνει πρώτος την κίνηση και να προσφύγει σε κάλπες για εκλογή προέδρου. Αναμένεται να περιμένει τις τοποθετήσεις της Όλγας Γεροβασίλη και του Παύλου Πολάκη, στις οποίες τα δύο κορυφαία στελέχη θα θέσουν τα ακριβή αιτήματά τους για αλλαγή ηγεσίας και ύστερα θα επιχειρήσει να εμφανίσει μια πιθανή πρόταση μομφής ως προσπάθεια ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σχέδια των «87»

Όσοι αμφισβητούν τον Στέφανο Κασσελάκη έχουν μπροστά του μια γκάμα επιλογών για την τακτική τους. Οι «87», που συνεδρίαζαν μέχρι χτες αργά το βράδυ, αναμένεται να δημοσιοποιήσουν ένα κείμενο σκληρής κριτικής προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο θα επαναλαμβάνουν το αίτημα για διεξαγωγή προεδρικών εκλογών. Εάν, δε, επιβεβαιωθεί το επικρατέστερο σενάριο και καταθέσουν κάποιο θέμα για ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή, αυτό θα έχει ως κεντρικό αίτημα την διεξαγωγή εκλογών, ως αναπόσπαστο κομμάτι της μομφής ενάντια στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, η όποια «μομφή» θα συνοδεύεται απαραίτητα με κατευθείαν διεξαγωγή εκλογών.

Στόχος των «87» είναι να αποκλείσουν τον Στέφανο Κασσελάκη από το να επιχειρήσει να αποφύγει τις προεδρικές εκλογές μέσω «αναβάπτισης» από κάποιο συνεδριακό σώμα. Μια τέτοια εξέλιξη θα ενέτεινε, λένε στελέχη τους, την εσωστρέφεια και θα σπαταλιόταν πολύς χρόνος στην προετοιμασία του, γεγονός που θα ενίσχυε τους φανατικούς οπαδούς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν πάντως συγκεντρώσει την πλειοψηφία μια πρόταση που θα ισοδυναμεί με άρση εμπιστοσύνης προς τον Στέφανο Κασσελάκη, τότε αναμένεται να ξεσπάσει πόλεμος για την ερμηνεία του τρέχοντος καταστατικού. Υπενθυμίζεται πως σε αυτό αναφέρεται πως «σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο», κάτι που επισήμανε η εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε χθεσινή της συνέντευξη.

Άγνωσται αι βουλαί του Πολάκη

Ο τρίτος παράγοντας της σύγκρουσης, ο Παύλος Πολάκης, επαναλαμβάνει με μαντινάδες την άποψή του πως χρειάζονται αλλαγές στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η ποιητική του διάθεση δεν ξεκαθαρίζει τι ακριβώς θα πράξει στην σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Παραμένει άγνωστο δηλαδή, αν θα στοιχηθεί πίσω από τους «87» και θα στηρίξει μια πρόταση για διεξαγωγή εκλογών ή θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που απομένει επίσης να ξεκαθαρίσει είναι εάν ο Παύλος Πολάκης στην ομιλία του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής θα δηλώσει πως επιθυμεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το κλίμα για τον Στέφανο Κασσελάκη θα βαρύνει απότομα και οι πιέσεις θα αυξηθούν δεδομένης της παλαιότερης στενής σχέσης των δυο πολιτικών. Με άλλα λόγια απομένει να φανεί αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα «σηκώσει το γάντι» μπροστά στον πρώτο αντίπαλο που επιζητούσε παλαιότερα.

Υποχώρηση Κασσελάκη για τις αλλαγές στο καταστατικό

Σε αυτό καθαυτό το αντικείμενο της συνεδρίαση, η Κεντρική Επιτροπή θα εξετάσει και θα εγκρίνει τις προτάσεις για αλλαγές στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές μορφοποιήθηκαν από την Επιτροπή Καταστατικού.

Σύμφωνα με γνώστες των διεργασιών, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να λειάνει κάποιες από τις αλλαγές που πρότεινε πρόσφατα, καθώς έβρισκαν αντιστάσεις ακόμα και από στελέχη που ανήκουν στην ευρεία γκάμα των «προεδρικών». Έτσι, μέλη της Επιτροπής Καταστατικού που ανήκουν στο στενό περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν προς έγκριση αλλαγμένες σε πολλά σημεία τις προτάσεις του.

Οι αλλαγές που προτείνει τελικά η Επιτροπή θα διανεμηθούν στα μέλη της Κ.Ε., ενώ το ζήτημα του ονόματος φαίνεται να παραπέμπεται στο ίδιο το καταστατικό συνέδριο, λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος, που αφορά τη φυσιογνωμία του κόμματος. Απομένει να φανεί, δε, αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιμείνει σε κάποιες από τις προτάσεις του.

ΣΥΡΙΖΑΠαύλος Πολάκηςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης