Πολιτική|10.09.2024 07:13

Crash test για την κυβέρνηση η ταχύτητα υλοποίησης των μέτρων: Συσκέψεις στο Μαξίμου και εξειδίκευση του «πακέτου» μέρα - μέρα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να «τρέξει» η εφαρμογή του πακέτου των 45 μέτρων- που ανακοινώθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- θέλει η η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να εκπέμψει μήνυμα πως δεν υπάρχε η.. κόπωση της δεύτερης τετραετίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ένα σχέδιο 1000 ημερών και επεσήμανε πως οι προεκλογικές υποσχέσεις θα γίνουν πράξη, προτάσσοντας το σύνθημα «πιο γρήγορα, πιο δίκαια, πιο αποτελεσματικά».

Χθες σε σύσκεψη στο Μαξίμου συζητήθηκε το πρόγραμμα ανακαίνισης σχολικών εγκαταστάσεων και όπως έγινε γνωστό οι εργασίες προγραμματίζεται να αρχίσουν στις αρχές του 2025. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τις παρεμβάσεις στην υγεία, ενώ αύριο αναμένεται να υπάρξει συνέντευξη τύπου από την ηγεσία του υπουργείου όπου θα παρουσιαστούν οι παρεμβάσεις άμεσης εφαρμογής αλλά και ευρύτερα το σχέδιο της τριετίας.

Από την κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εξειδίκευση των μέτρων και στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει μια σειρά συνεντεύξεων τύπου. Χθες η αρχή έγινε από το οικονομικό επιτελείο που παρουσίασε τους κεντρικούς άξονες του πακέτου της ΔΕΘ, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυξήσεις μισθών και συντάξεων, μειώσεις εισφορών, φορολογικές ελαφρύνσεις κ.α.. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσουν συνεντεύξεις τύπου την Πέμπτη για τα μέτρα στήριξης της οικογένειας και την αναμόρφωσης των κοινωνικών επιδομάτων, την Παρασκευή για το στεγαστικό και την επόμενη Δευτέρα για τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στην μεταποίηση και στον τουρισμό.

Στην κυβέρνηση «διαβάζουν» το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί και επιχειρούν μία αποκωδικοποίηση της κατάστασης. Από τη μία πλευρά εκτιμάται από τους γαλάζιους πως υπάρχει πολιτικός χρόνος για να ξεδιπλωθούν μια σειρά πρωτοβουλιών, καθώς δύο κόμματα της αντιπολίτευσης - ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ - έχουν το βλέμμα στραμμένο κυρίως στο εσωτερικό τους (ετοιμάζονται για τις εσωκομματικές κάλπες). Από την άλλη πλευρά ωστόσο δεν παραγνωρίζεται πως οι πολίτες στις ευρωεκλογές έστειλαν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση πως πρέπει να προχωρήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα, ενώ και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα «γαλάζια» ποσοστά παραμένουν κοντά σε αυτά που έχουν καταγραφεί στις κάλπες του Ιουνίου.

Επομένως από την κυβέρνηση - με το βλέμμα στραμμένο σε ένα κοινό που είναι απογοητευμένο - το μεγάλο ζητούμενο είναι να σταλεί μήνυμα πως μια σειρά μεταρρυθμίσεων προχωράνε και δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Μάλιστα μέσα στο 2025, όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ανοίξει το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και μένει να φανεί για ποια άρθρα θα γίνει συζήτηση

Την ίδια στιγμή από την κυβέρνηση κοιτάνε και προς ένα κοινό που δεν θέλει περιπέτειες. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα εκτός από αυτή την οποία εκφράζει η κυβέρνηση. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί μαζί της, είναι όμως μια συγκροτημένη πρόταση, με αρχή, μέση και τέλος. Και κυρίως είναι μια κοστολογημένη πρόταση» έχει χαρακτηριστικά σημειώσει ο πρωθυπουργός.

Έρχονται «γαλάζιες» περιοδείες

Σε μία εκστρατεία νομό - νομό ετοιμάζονται να προχωρήσουν μικτά κλιμάκια από βουλευτές και «γαλάζια» στελέχη προκειμένου να εξειδικεύσουν τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχή πρόκειται να γίνει από τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας με τις περιοδείες να συνεχίζονται και σε άλλες περιφέρειες.

Από την κυβέρνηση μιλούν για την ανάγκη μιας διπλής σύγκλισης, με στόχο την περαιτέρω προσέγγιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (στα εισοδήματα και σε άλλες κατηγορίες) αλλά και την σύγκλιση μεταξύ της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο πως έμφαση δίνεται σε μία σειρά δράσεων που υλοποιούνται σε περιφερειακό επίπεδο, όπως φάνηκε ήδη από τις πρόσφατες επισκέψεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία

Το χαρτοφυλάκιο Τζιτζικώστα

Φτάνει η ώρα των ανακοινώσεων για το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Από την κυβέρνηση έχουν σημειώσει πως στόχος είναι ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο που θα αντικατοπτρίζει την πρόοδο που έχει καταγραφεί σε κρίσιμους τομείς- όπως για παράδειγμα η οικονομία- αλλά και τον γεωστρατηγικό ρόλο που έχει η χώρα στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το τελευταίο διάστημα δύο ήταν τα χαρτοφυλάκια, στα οποία σύμφωνα με πληροφορίες ήταν κοντά η Αθήνα το «Συνοχής» και το «Μεταφορών». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετική αναφορά είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους.

Πάντως ενώ την προηγούμενη βδομάδα επικρατέστερο ήταν το χαρτοφυλάκιο της «Συνοχής» χθεσινό δημοσίευμα του Politico έκανε αναφορά στο «Μεταφορών». Με το τοπίο να ξεκαθαρίζει οριστικά αύριο οπότε και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςκυβέρνησηΔΕΘΔιεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκηςειδήσεις τώραΔΕΘ 2024