Πολιτική|10.09.2024 19:19

ΣΥΡΙΖΑ: «Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες για συνέδριο και εκλογές

Newsroom

«Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες για συνέδριο και εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, η Πολιτική Γραμματεία, στη σημερινή (10/9) της συνεδρίαση, αποφάσισε τη διεξαγωγή συνεδρίου του κόμματος από την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου, ενώ η εκλογή του νέου προέδρου θα πραγματοποιηθεί σε δύο γύρους.

Ο πρώτος γύρος θα γίνει στις 24 Νοεμβρίου και ο δεύτερος, εάν χρειαστεί, την 1η Δεκεμβρίου.

Η απόφαση ελήφθη με 18 ψήφους υπέρ και 3 κατά.

Ενάντια στην απόφαση ψήφισαν ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη και η Ολυμπία τελιγιοριδου, που πρότειναν τη διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου (του οποίου οι σύνεδροι είχαν αναδειχθεί για το συνέδριο του Φεβρουαρίου). Επιθυμούσαν παράλληλα να διεξαχθεί το συνέδριο στα μέσα Οκτωβρίου και η εκλογή προέδρου στις αρχές Νοεμβρίου.

Τι οδήγησε στην καθαίρεση Κασσελάκη

Την ίδια ώρα, αντιμέτωποι με τη νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε μετά τα όσα έγιναν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ήδη υπάρχει έντονη ενόχληση σε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για όσα έγιναν -αλλά κυρίως ειπώθηκαν- στην Κεντρική Επιτροπή, ιδιαίτερα από τον Στέφανο Κασσελάκη. Πολλά στελέχη εκτιμούν πως υπήρχε ένας αριθμός περίπου 30 μελών που επηρεάστηκε από αυτή την ομιλία και το επιθετικό ύφος ήταν αυτό που έκρινε την επιλογή τους.

Μάλιστα, κάποια στελέχη με τα οποία μιλούσε ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, του είχαν προτείνει να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε. Κι αυτή η ενόχληση αναμένεται να καταγραφεί στην απόφαση που θα λάβει η Πολιτική Γραμματεία. Και σε αυτή την περίπτωση ενδεχομένως να υπάρχει απάντηση από τον κ. Κασσελάκη, σε όποια κριτική διατυπωθεί εναντίον του.

Την ίδια ώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από την πολιτική δεν είναι αυτή τη στιγμή το πιθανότερο. Ωστόσο, δυο είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν. Το ένα να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ  ή να ακολουθήσει το δικό του ξεχωριστό πολιτικό δρόμο.

Ο άγνωστος «Χ» και οι υποψήφιοι

Παράλληλα, το ενδιαφέρον στρέφεται και στις υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ παραμένει άγνωστος Χ ο κ. Κασσελάκης, οι πιθανότητες είναι να είναι υποψήφιος και ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος επίσης κρατά κλειστά τα χαρτιά του και δεδομένη είναι η υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη.

Υπάρχει σειρά και από άλλα στελέχη όπως ο Απόστολος Γκλέτσος που έχει δηλώσει πως θα συμμετάσχει στη διαδικασία, ενώ υπάρχουν πληροφορίες που επιμένουν και στο σενάριο να είναι υποψήφια και η Ρένα Δούρου, παρότι η ίδια δεν το επιβεβαιώνει.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο ίδιος φαίνεται πως έχει επιλέξει να μείνει εκτός της αντιπαράθεσης και να μην μπει στην εσωκομματική διένεξη.

ΣΥΡΙΖΑΠαύλος ΠολάκηςΝίκος Παππάςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης