Πολιτική|31.12.2024 06:50

Βουλή: Τι συνέβη το 2024 - Τα δύσκολα νομοσχέδια της κυβέρνησης και η αντιπολίτευση

Αλέξανδρος Διαμάντης

Μια κοινοβουλευτική χρονιά με έντονες πολιτικές ζυμώσεις και νέες προκλήσεις φτάνει στο τέλος της. Το 2023, μέσα από διπλές εκλογές, ανέδειξε μια Βουλή διαφορετική από τις προηγούμενες, με εννέα κοινοβουλευτικές ομάδες.  Το 2024, με σειρά σημαντικών νομοσχεδίων και πολιτικών συγκρούσεων, αποτέλεσε έτος γεμάτο προκλήσεις τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση. Ξεχώρισαν η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε στη δημιουργία της Νέας Αριστεράς, και η κρίση στην κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών, που είχε ως αποτέλεσμα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Βασίλη Στίγκα να αριθμεί 5 βουλευτές,  βουλευτές λόγω εσωτερικών συγκρούσεων και καταγγελιών για παρεμβάσεις εξωτερικών παραγόντων.

Ο Γάμος των Ομόφυλων Ζευγαριών

Η κυβέρνηση, έχοντας ισχυρό πολιτικό έρεισμα, αποφάσισε να προωθήσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών πριν από τις ευρωεκλογές. Ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο με ευρεία πλειοψηφία, ωστόσο προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, 51 βουλευτές της πλειοψηφίας δεν το υπερψήφισαν, δημιουργώντας έναν πυρήνα αμφισβήτησης που εν τέλει έφερε αρκετές γκρίνιες στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα και αποτέλεσε την αρχή της διάρρηξης των σχέσεων ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Λίγους μήνες αργότερα ο πρώην Πρωθυπουργός θα διαγραφόταν από τη ΝΔ, με «όχημα» την κριτική του για τα εθνικά θέματα.  

Μη Κρατικά Πανεπιστήμια


Τον Μάρτιο, η Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Το νομοσχέδιο συνδέθηκε με την πιθανή αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής δυσκολεύτηκε να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα της πρότασης, ενώ το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε πως δεν θα στηρίξει την αναθεώρηση αν δεν υπάρξει συμφωνία για το περιεχόμενο της νέας διάταξης. Τελικά ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε να καταψηφίσει δημιουργώντας θέματα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Νάντια Γιαννακοπούλου.

Τέμπη: Εξεταστική Επιτροπή και Πρόταση Δυσπιστίας

Μέσα στον Μάρτιο, ολοκληρώθηκε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών. Το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας εστίαζε σε ανθρώπινα λάθη (κυρίως στον σταθμάρχη), αποφεύγοντας να αποδώσει ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα. Η αποκάλυψη νέων στοιχείων από τα μέσα ενημέρωσης, σχετικά με παραποιήσεις συνομιλιών μηχανοδηγών καθώς επίσης και όσα αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των συνεδρίασεων, οδήγησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Η κυβέρνηση τελικά έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 159 βουλευτές και ανανέωσε την εμπιστοσύνη της Βουλής.

ΤέμπηΒασίλης Στίγκαςομόφυλα ζευγάριακοινοβούλιοΝέα αριστεράΒουλήειδήσεις τώρα