Πολιτική|11.09.2024 12:52

Τσιάρας στη Βουλή: Σε καθεστώς επιτήρησης μπαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ – Οι πληρωμές θα συνεχιστούν κανονικά

Newsroom

Σε καθεστώς επιτήρησης βάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα προκειμένου να υλοποιηθούν μια σειρά διορθωτικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης.

«Θέλω να σας ενημερώσω ότι με απόφασή μου έχω θέσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην πραγματικότητα υπό την εποπτεία του ΥΠΑΑΤ  για να υλοποιηθεί το σχέδιο δράσης. Είναι μια δύσκολη αλλά επιβεβλημένη απόφαση να για ολοκληρώσουμε με τα προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν», είπε μιλώντας στη Βουλή, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφασή του δεν θέτει σε κίνδυνο και  δεν διαταράσσει τη λειτουργία του οργανισμού.  «Δεν υπάρχει αρνητική επίπτωση η συνέπεια. Οι πληρωμές θα συνεχιστούν κανονικά», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Οι πληρωμές θα συνεχιστούν 

Ουσιαστικά, σύμφωνα με το Υπουργείο, χαράσσεται ο «οδικός χάρτης» που θα οδηγήσει στη διόρθωση αδυναμιών και καθυστερήσεων, που είχαν παρατηρηθεί στα προηγούμενα χρόνια στις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων προς τους δικαιούχους παραγωγούς, με στόχο την εγκυρότητα στην καταβολή τους, τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη και την αξιοπιστία και την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, όπως αυτές ορίζονται από το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο. Να τονιστεί ότι η απόφαση επιτήρησης δεν διαταράζει και δεν έχει καμία επίπτωση και αρνητική συνέπεια στην λειτουργία του Οργανισμού, που συνεχίζει απρόσκοπτα και αδιάλειπτα τις πληρωμές όλων των καθεστώτων, χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι την ολοκλήρωση της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης.

Οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού, που προβλέπει το Σχέδιο Δράσης, σχετίζονται με τα ευρήματα, δηλαδή με τις ελλείψεις που έχουν διαπιστωθεί και τις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν.

Έχουν ήδη δρομολογηθεί αλλαγές στην οργανωτική δομή και επιχειρησιακή του λειτουργία, που βελτιώνουν την ελεγκτική του ικανότητα, σε σχέση με φορείς με τους οποίους ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεργάζεται και εποπτεύει, ενώ παράλληλα τροποποιείται το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά και τυπικά η ελεγκτική του ικανότητα.

Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός ενισχύεται με ανθρώπινους πόρους στοχευμένα, σε Διευθύνσεις που διαπιστώθηκε, πως υπάρχει ανάγκη, όπως οι Διευθύνσεις Πληροφορικής και Τεχνικών Ελέγχων, με στόχο να ενισχυθεί τόσο η αποτελεσματικότητα του έργου και η αποδοτικότητα των συγκεκριμένων Διευθύνσεων όσο και η αναβάθμιση των  πληροφοριακών συστημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

πληρωμέςΚώστας ΤσιάραςΟΠΕΚΕΠΕειδήσεις τώρα