Το… pressing από τα δεξιά στην κυβέρνηση και η επιχείρηση «γαλάζιας» συσπείρωσης
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΚρίσιμο «στοίχημα» για το κυβερνών κόμμα είναι η συσπείρωση παραδοσιακών ψηφοφόρων και με μια σειρά πρωτοβουλιών στόχος είναι να μπουν αναχώματα σε διαρροές προς τα δεξιά. Από το Μαξίμου έχουν κλείσει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και μιλούν για έναν οδικό χάρτη 1000 ημερών, ωστόσο ταυτόχρονα το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.
Μία σειρά δημοσκοπήσεων που έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας δείχνουν πως τα ποσοστά των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας είναι ανεβασμένα (μάλιστα σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis φτάνουν το 20%). Την ίδια στιγμή τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος παραμένουν κοντά στα επίπεδα των ευρωεκλογών, ενώ ένα κομμάτι των ψηφοφόρων -που ανάλογα με την μέτρηση κυμαίνεται από 10% έως 15%- παραμένει αναποφάσιστο.
Καμπανάκι έχει σημάνει στους γαλάζιους και για επιμέρους ευρήματα των δημοσκοπήσεων, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών φαίνεται πως αντιμετωπίζει με απαισιοδοξία την επόμενη ημέρα. Η ακρίβεια αποτελεί βέβαια το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα νοικοκυριά και εκεί θα δοθεί η κεντρική μάχη το επόμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση δεν παραβλέπουν το γεγονός πως θέματα που το τελευταίο διάστημα έχουν βρεθεί στο επίκεντρο, όπως για παράδειγμα το μεταναστευτικό, δίνουν την δυνατότητα στα κόμματα που κινούνται στα δεξιά να προσεγγίσουν ένα παραδοσιακό ακροατήριο.
Σε μια προσπάθεια να μιλήσουν στους «γαλάζιους» ψηφοφόρους και να αποφύγουν διαρροές από την κυβέρνηση εστιάζουν σε τρία θέματα:
- Σε μόνιμα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών. Στη ΔΕΘ ανακοινώθηκε ένα πακέτο 45 μέτρων, με την κυβέρνηση να δέχεται πάντως την κριτική φορέων αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης για μικρό «καλάθι». Ωστόσο το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου είναι πως δεν θα υπάρξει παραχολογία που θα θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα
- Στο πεδίο της καθημερινότητας με έμφαση να δίδεται σε κρίσιμους τομείς, όπως η παιδεία, η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών.
- Σε μία ατζέντα μεταρρυθμίσεων και ενδεικτικά αναφέρεται πως στόχος είναι το 2025 να ξεκινήσει η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Από την κυβέρνηση μεταξύ άλλων σχεδιάζουν να ανοίξουν το θέμα του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια. Επίσης ένα άλλο θέμα που θα μπει στο τραπέζι του διαλόγου είναι η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές κατά τα πρότυπα των ευρωεκλογών.
Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει ότι «τα βασικά ζητήματα τα οποία διέπουν τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, δεν είναι στις προθέσεις μου να αποτελέσουν αντικείμενο της Συνταγματικής Αναθεώρησης». Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις με την εκκλησία πέρασαν μια δύσκολη περίοδο στις αρχές του χρόνου με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια και στόχος τώρα είναι να μην προκύψουν νέα θέματα.
Η δύσκολη συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Σε αυτή την χρονική συγκυρία από την κυβέρνηση θέλουν να κλείσουν τη συζήτηση για το πρόσωπο που θα επιλεγεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Αυτή η συζήτηση θα γίνει τον Ιανουάριο και μέχρι τότε δεν θα πω απολύτως τίποτα, πέραν του γεγονότος ότι σέβομαι και εκτιμώ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας» σημείωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επεσήμανε πως «θα ζητήσω από όλους σας, νομίζω, να σεβαστούμε τον θεσμό πρώτα και πάνω απ΄ όλα».
Πάντως, υπάρχουν «γαλάζιοι» βουλευτές που έχουν δημόσια τοποθετηθεί για το θέμα, επισημαίνοντας πως θέλουν μία υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Και κάποιοι εξ’αυτών στέλνουν «μήνυμα» πως δεν θέλουν να ψηφίσουν ξανά την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου.
Να σημειωθεί εδώ πως για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι. Αν δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός ακολουθεί και δεύτερη ψηφοφορία, ενώ την τρίτη φορά αρκούν 180 ψήφοι. Όμως ακόμα και αν δε συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός πλέον η Βουλή δεν διαλύεται αλλά ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία, όπου απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών. Αν ούτε αυτό καταστεί εφικτό στην πέμπτη ψηφοφορία αρκεί απλά η σχετική πλειοψηφία.
Βέβαια, σε καμία περίπτωση στο Μαξίμου δεν θα ήθελαν να οδηγηθούν σε ένα τέτοιο σενάριο, με διαρροές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας
Εκλογικός νόμος
Από την κυβέρνηση θέλουν να βάλουν φρένο στα σενάρια για αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Ωστόσο, δεν αποτελεί μυστικό πως υπάρχουν «γαλάζιοι» που θα έβλεπαν με θετικό μάτι στοχευμένες αλλαγές. Για παράδειγμα, ένα θέμα που θα μπορούσε να μπει στο τραπέζι είναι η αύξηση του ποσοστού που απαιτείται για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή (π.χ. από το 3% να πάει στο 5%). Ένα άλλο θέμα που θα μπορούσε να συζητηθεί είναι ένα ευκολότερο μπόνους για το πρώτο κόμμα (δηλαδή με χαμηλότερο ποσοστό).
Πάντως, όπως ήδη αναφέρθηκε, σε αυτή την χρονική συγκυρία από την κυβέρνηση δεν ανοίγουν την σχετική συζήτηση αλλά μένει να φανεί αν θα αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό μέχρι το 2027.
- Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
- Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
- Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
- Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο